Categories: Biologia

Jaka jest funkcja aminokwasów w ludzkim ciele? kluczowe informacje i ciekawostki

Aminokwasy pełnią różne funkcje w twoim ciele, w tym budowanie białka, służą jako źródło energii i produkują ważne neuroprzekaźniki, które pomagają dostarczać wiadomości do twojego mózgu.

Jak powstaje białko?

Kiedy komórki potrzebują białka, postępują zgodnie z instrukcjami DNA, które definiują określone aminokwasy i kolejność, w jakiej muszą się połączyć, aby zbudować białko.

DNA zależy od innej makrocząsteczki – RNA – aby wytworzyć białko.

RNA pobiera kopię kodu z DNA, opuszcza komórkę, znajduje aminokwasy i przenosi je z powrotem do komórki, gdzie wiążą się w łańcuch.

Każdy aminokwas musi być dostępny w chwili, gdy jest potrzebny lub białko nie zostanie zsyntetyzowane.

Po zakończeniu łańcucha skręca i składa się w specjalny kształt.

Struktura chemiczna każdego aminokwasu kontroluje ostateczny kształt, a kształt decyduje o funkcji białka.

Jak powstaje neuroprzekaźnik?

Kilka aminokwasów produkuje neuroprzekaźniki, ale dwa dobrze znane przykłady to aminokwasy tryptofan i tyrozyna.

Tryptofan wytwarza serotoninę, która reguluje twoje samopoczucie i wytwarza hormon melatoniny.

Tyrozyna służy do syntezy noradrenaliny i adrenaliny.

Tryptofan i tyrozyna konkurują ze sobą o dostęp do mózgu.

Kiedy jesz dużo węglowodanów, więcej tryptofanu dostaje się do twojego mózgu i sprawia, że ​​jesteś śpiący.

Posiłek bogaty w białko zwiększa ilość tyrozyny w mózgu, co daje więcej energii, zgodnie.

Aminokwasy chronią twoje serce

Twoje ciało używa aminokwasu argininy do produkcji tlenku azotu.

Tlenek azotu pomaga obniżyć ciśnienie krwi poprzez rozluźnienie mięśni w naczyniach krwionośnych.

Może również zapobiegać miażdżycy tętnic poprzez hamowanie rozwoju płytki nazębnej w tętnicach.

Tlenek azotu jest aktywnym składnikiem nitrogliceryny, leku stosowanego do łagodzenia dusznicy bolesnej lub bólu w klatce piersiowej spowodowanego chorobą niedokrwienną serca.

Jak metabolizowane są aminokwasy?

Twoje ciało woli używać węglowodanów i tłuszczów na energię, ale gdy to konieczne, aminokwasy są metabolizowane dla energii.

Trzy aminokwasy – kwas glutaminowy, cysteina i glicyna – łączą się, tworząc glutation, który jest przeciwutleniaczem.

Histydyny aminokwasów sprawia, że ​​enzymy wykorzystywane do produkcji czerwonych krwinek i utrzymania zdrowych nerwów.

Tyrozyna jest potrzebna do syntezy hormonów tarczycy, podczas gdy metionina wytwarza SAMe lub S-adenozylometioninę.

SAMe ma zasadnicze znaczenie dla metabolizmu DNA i neuroprzekaźników.

Zalecenia i źródła

Twoje ciało może wyprodukować 11 aminokwasów, których potrzebuje.

Pozostałe dziewięć musi pochodzić z twojej diety.

Żywność, które zawierają określoną ilość wszystkich dziewięciu nazywane są pełnymi białkami.  Produkty zwierzęce, soja i komosa ryżowa zawierają kompletne białko.

Większość pokarmów roślinnych nie ma wystarczającej ilości jednego lub więcej z dziewięciu aminokwasów.

Czego brakuje w jednym jedzeniu, dostaniesz od innego, jeśli zjesz różnorodne produkty spożywcze i skonsumujesz

zalecaną porcję białka: 46 gramów dziennie dla kobiet i 56 gramów dla mężczyzn.

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

Recent Posts

Wspaniałe Smaki na Twoim Talerzu: 10 Najlepszych Przepisów na Łososia!

Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że ​​można go przyrządzać na…

2 dni ago

Śniadania, które pokochasz od pierwszego kęsa – przepisy na zdrowy start dnia!

Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…

3 dni ago

Majóweczka się zbliża! Przegląd kaloryczności grillowych hitów – co możesz jeść bez wyrzutów sumienia?

Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…

3 dni ago

Odkryj sekrety greckich szefów kuchni z tymi 10 niesamowitymi przepisami!

Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…

3 dni ago

Poznaj 12 najlepszych tureckich potraw, które pokochasz od pierwszego kęsa!

Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…

5 dni ago

Tajemnicze smaki Tajlandii — odkryj 8 przepisów, które podbiją Twoje serce!

Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…

1 tydzień ago