❓Dlaczego tak się dzieje?
– Jesz zdrowo, ale cały czas jesteś na dodatnim bilansie kalorycznym (nie znasz kaloryczności potraw)
– Za mało się ruszasz – Robisz cheat day (podjadanie w weekend) a tym samym przekraczasz średni tygodniowy bilans kaloryczny
🛠Rozwiązanie:
Musisz wyrobić sobie system odżywiania, który pozwoli ci oszacować co ile ma kalorii, bez ważenia i udręki. Aplikacja do liczenia kalorii przyda się w pierwszych miesiącach nauki szacowania kalorii, później będziesz robić to odruchowo. To jest tak samo jak z nauka język angielskiego, na początku jest cieżko ale z czasem wchodzi to w krew i patrząc na książkę wiesz, że to book. Z czasem patrząc na owoc, warzywo, orzechy będziesz wiedziała co ile ma kalorii, witamin, minerałów itp.
❓Dlaczego tak się dzieje?
Powodów może być tysiące od zanieczyszczonego środowiska po wirusy, bakterie, toksyczne jedzenie czy po prostu uwarunkowania genetyczne.
🛠Rozwiązanie:
Jeżeli zauważyliście: -spłycenie oddechu
-nadmierna senność
-stałe odczuwanie zimna (nawet w upalne dni)
-częste zaparcia
-sztywność mięśni
-ból stawów
-przyrost wagi mimo braku apetytu
-ochrypły głos
Idź do lekarza rodzinnego i poproś o badania krwi: TSH, FT3, FT4, aTPO, aTG, Lipidogram, ALT, ASPT, GGTP, B12, B6, Homocysteina, Kwas foliowy, Żelazo, ferrytyna, transferyna, morfologia ogólna z rozmazem, glukoza na czczo, insulina na czczo, hemoglobina glikowana, panel alergiczny IgE/ nietolerancje IgG
❓Dlaczego tak się dzieje?
Zaburzenie równowagi bakterii jelitowych ( Bacteroidetes i Firmicutes ) Badania sugerują, że bakterie jelitowe mogą odgrywać istotną rolę w regulacji masy ciała. Przewaga bakterii z rodziny Firmicutes i zmniejszenie bakterii z rodziny Bacteroidetes mogą zwiększyć absorpcję kalorii z przewodu pokarmowego. 🛠Rozwiązanie:
Zrób skan flory jelitowej i stosuj celowaną probiotykoterapie. Jeżeli nie masz pieniędzy stosuj probiotyki wieloszczepowe np. sanprobi sport lub super formuła
❓Dlaczego tak się dzieje:
Więcej na kursie wideo. Kliknij tutaj
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…