Categories: CiekawostkiWarzywa

Goła prawda – Poznaj powody, dla których nie warto jeść kukurydzy w codziennej diecie

Użytkowników online: 76

Czy wiesz, że kukurydza nie jest warzywem? Kukurydza jest zbożem, którego uprawia się najwięcej na świecie (w samej Ameryce prawie 80 milionów akrów). Nieświadomie ludzie codziennie jedzą jej coraz więcej pod różną postacią.

Poniższy artykuł nie ma zdyskredytować tego produktu tylko stwierdzić fakty i przestrzec osoby, które stosują kukurydzę w codziennej diecie. Raz na jakiś czas można szamać kukurydzę z czyttym sumieniem … chyba, że jesteśmy na nią z alergizowani.

Kukurydza to ziarno i to całkiem kiepskie.

W rzeczywistości ma [su_highlight background=”#ffd512″]najgorszy stosunekkwasów Omega-6 do Omega-3 [/su_highlight]spośród wszystkich ziaren.

Omega 3 działają przeciwzapalnie, za to omega 6 mogą wspierać powstawanie zapaleń. Kiedy kwasy omega 6 zaczynają przewyższać ilość kwasów omega 3, zaburzają zdolność organizmu do kontrolowania reakcji zapalnej.

Zapalenie może powodować wiele problemów zdrowotnych, takich jak choroby immunologiczne, cukrzyca, rak, astma, choroby sercowo-naczyniowe i depresja. Jednak trzeba pamiętać, że największym wrogiem naszego zdrowia są przetworzone produkty bogate w kwasy tłuszczowe trans i syrop fruktozowy. Rezygnując z Kukurydzy a jedząc śmieci nie poprawisz nic w swoim zdrowiu.

Według dr Sanjay Gupta „Jesteśmy jak chrupki kukurydziane, ponieważ kukurydza jest szmuglowana do wielu produktów spożywczych, które znajdujemy na półkach sklepowych. (…) Nie chodzi o to, że kukurydza jako taka jest zła, ale jest spożywana najczęściej pod postacią syropu kukurydzianego, dodawanego do wielu potraw, a teraz widzimy, że objawia się to otyłością, chorobami serca i cukrzycą.”

Nawet takie produkty jak ketchup, sos sałatkowy, napoje gazowane, ciastka, pieczywo, sałatki i chipsy zawierają kukurydzę pod postacią zabójczego syropu kukurydzianego, zwanego również syropem glukozowo-fruktozowym.

 

6 POWODÓW, DLA KTÓRYCH LEPIEJ ZREZYGNOWAĆ Z KUKURYDZY

Kukurydza NIE jest warzywem!

Jako zboże uprawiana jest od ponad 6000 lat, posiada jednak mało substancji odżywczych, za to bardzo dużo skrobi. Kukurydza była pierwszą genetycznie zmodyfikowaną żywnością i dalej modyfikowana jest w taki sposób, jakiego sobie nawet nie wyobrażasz.

Może aktywować chorobę autoimmunologiczną.

Chociaż kukurydza nie zawiera glutenu, może być bardzo drażniąca dla wyściółki jelit. To dlatego, że Twoje ciało faktycznie myśli, że białka w kukurydzy to gluten, który może zaburzać układ odpornościowy. Ponadto kukurydza ma wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że łatwo przekształca się w cukier w organizmie, co może powodować reakcję na insulinę i przyczyniać się do stanu zapalnego.

Żołądek jej nie trawi i często jest wydalana w całości.

Według Health.com, ludzie nie mogą w pełni strawić kukurydzy, ponieważ zawiera włókna celulozy. Ludzki układ trawienny nie może całkowicie strawić celulozy z powodu braku niezbędnych do tego celu enzymów. W efekcie można się nabawić gazów i innych problemów trawiennych.

Podobnie jak wszystkie ziarna, kukurydza zawiera prolaminy(pewna klasa białek), których organizm nie może odpowiednio rozkładać, co prowadzi do takich stanów, jak zespół nieszczelnego jelita.

Kukurydza zawiera lektyny.

Lektyny to białka, których nie możemy strawić. Zazwyczaj trawimy białka do postaci aminokwasów wchłanianych przez ścianę jelita cienkiego i wykorzystywanych przez organizm w procesach budulcowych. Ponieważ jednak nie możemy strawić lektyn, przechodzą one niestrawione przez ścianę naszego jelita w postaci pełnych białek. Może to spowodować uszkodzenie jelita i stan zapalny.

Obecnie często pełna pestycydów.

Większość sprzedawanej kukurydzy nie jest ekologiczna, co oznacza, że jest obciążona insektycydem Bt (Bacillus thuringiensis) i innymi szkodliwymi truciznami.
W badaniu przeprowadzonym w Kanadzie w 2011 r. stwierdzono, że toksyna Bt gromadzi się w ludzkiej krwi. Gdy znajdzie się w krwioobiegu, może zakłócać prawidłowe funkcjonowanie narządów i powodować długotrwałe problemy zdrowotne.

W 85 procentach jest modyfikowana genetycznie.

Niestety, około 85 procent kukurydzy uprawianej w Ameryce jest genetycznie zmodyfikowana. W badaniu opublikowanym w International Journal of Biological Sciences, analizującym wpływ genetycznie zmodyfikowanej żywności na zdrowie ssaków, naukowcy odkryli, że kukurydza GM Monsanto powoduje uszkodzenia narządów u szczurów.

View Comments

  • Co z robionym w domu na oleju rzepakowym popcornem? Jem go prawie codziennie wieczorem 100g. Nie odczuwam jakiś problemów czy otyłości.

  • A co jeśli chodzi o mąkę kukurydziana, ktorą daje. dzieciom tzw. Bezglutenowym, do tego jest bardzo droga. Czy też jest pestycydami i niezdrowa?

  • A co z ludnością tubylczą Ameryk: Południowej, Środkowej i Północnej, żywiącą się tyle wieków kukurydzą? A dokładniej mąką z kukurydzy gotowanej w wodzie wapiennej i po wysuszeniu mielonej.

Recent Posts

Kanapki, o których nie zapomnisz – poznaj przepisy!

Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…

2 tygodnie ago

Dlaczego kortyzol jest ważny, ale jego nadmiar szkodzi?

Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…

2 tygodnie ago

Magnez – niezastąpiony minerał dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…

2 tygodnie ago

Eliksir młodości na Twoim talerzu – te produkty to game-changer.

Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…

2 tygodnie ago

Kurczak w roli głównej – 10 dań, które Cię oczarują

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…

3 tygodnie ago

10 deserów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia!

Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…

3 tygodnie ago