Użytkowników online: 66

Prawdopodobnie już wiesz, że probiotyki mają korzystne działanie dla zdrowia, jednak mało kto wie, czym są probiotyczne zarodniki i jak mogą pomóc przy różnych problemach zdrowotnych, takich jak autyzm, choroby o podłożu neurologicznym i inne związane z odpornością.

W przeciwieństwie do dobrze zbadanych probiotyków, producenci żywności i suplementów stosują też probiotyczne zarodniki. Zarodniki te nie wymagają chłodzenia, ponieważ ich struktura sprawia, że są trwalsze niż tradycyjne szczepy. Typowe probiotyki nie wytrzymują wysokich temperatur.

Czym są probiotyczne zarodniki?

To nieaktywne formy życia w stanie spoczynku, które mogą przetrwać w trudnych warunkach (wysokie pH, duże wahania temperatury i odwodnienie). Najczęściej są to zarodniki bakterii Bacillus subtilis. [su_highlight background=”#ffd512″]Probiotyczne zarodniki mogą być bardziej skuteczne od probiotyków, ponieważ mogą przetrwać w trudnych kwaśnych warunkach w żołądku.[/su_highlight] Pierwszy tego typu produkt pojawił się w Niemczech w 1935 roku i został stworzony przez Gunthera Enderleina, niemieckiego mikrobiologa.

Co dalej?

Witaminy K działa synergistycznie z witaminą D.

Bircher-Benner, lekarz medycyny i badacz, w latach czterdziestych XX wieku, w dalekich zakątkach świata obserwował, jak ludzie żyją i co jedzą. Natrafił on na ludność na Karaibach, która cieszyła się świetnym zdrowiem, jedząc niemal tylko słodkie ziemniaki. Pomyślał: „Jak żyją ludzie na słodkich ziemniakach?”

To, co odkrył, polegało na tym, że ci mieszkańcy mieli w sobie szereg gatunków clostridium W rzeczywistości produkowały całe spektrum niezbędnych aminokwasów i całe spektrum niezbędnych kwasów tłuszczowych (w jelitach).

Probiotyczne zarodniki są podstawowym narzędziem zwiększającym odporność 

Zarodniki nie zawierają żadnych żyjących szczepów bakterii, jedynie powłoki ochronne wokół DNA i mechanizm roboczy DNA. W konsekwencji nie mają one wpływu na antybiotyki. [su_highlight background=”#ffd512″]Antybiotyki zabijają bakterie, zarówno dobre, jak i złe.[/su_highlight] Dlatego wtórne infekcje i obniżona odporność to częste działania niepożądane antybiotyków.

 

  1. Ciekawą rzeczą na temat probiotycznych zarodników jest to, że mogą skuteczniej pomóc w przywróceniu mikrobiomu jelit, ponieważ nie są niszczone przez antybiotyki.
  2. Ponadto większość produktów ze szczepem acidophilus ma tę wadę, że nie mogą przetrwać przejścia przez kwas żołądkowy, jeśli przyjmujesz je na pusty żołądek, co większość ludzi robi. Słabej jakości probiotyk może nawet nie żyć w momencie jego spożycia.

Siła probiotycznych zarodników w naprawie biofilmu

Biofilm to [su_highlight background=”#ffd512″]mieszanka wirusow, bakterii, grzybow , pierwotniakow i bakteriofagow[/su_highlight]. Często w takim biofilmie dominują chorobotwórcze bakterie odporne na antybiotyki. Biofilm jest jak szkółka dla mikrobów, które muszą nauczyć się metabolizować, rozmawiać z układem odpornościowym, tworzyć tolerancję odpornościową itd.

Jeśli weźmie się probiotyki po posiłku, pH w żołądku będzie nieco podwyższone, ale nadal nie przetrwa nawet 25 procent podanych w formie probiotyku bakterii.

Zarodniki zaczynają kiełkować w jelicie cienkim, a następnie starają się dołączyć do obecnego mikrobiomu, a pozostałe gatunki zasadniczo muszą je przyjąć i zgodzić się z określoną ich liczbą.

Ponieważ gatunki Bacillus są zwykłymi typowymi mieszkańcami naszej normalnej flory jelitowej, zarodniki po ich kiełkowaniu, są w pełni przyjęte do wspólnoty naszego mikrobiomu jelita grubego.

Jak zarodniki Bacillus pomagają poprawić funkcję immunologiczną

Bakterie jelitowe odgrywa również ważną rolę w funkcji układu immunologicznego. Aby wchłonąć składniki odżywcze, po pierwsze żywność musi być właściwie rozkładana przez proces trawienny; a system odpornościowy pomaga określić, które składniki są potrzebne i dozwolone, a które nie.

  1. Zarodniki zwiększają odporność immunologiczną, co oznacza, że przyczyniają się do naprawienia uszkodzeń w barierze krew-jelito. Według Klinghardt’a, odgrywają znaczącą rolę w leczeniu nieszczelnego jelita.
  2. Po drugie, zarodniki Bacillus komunikują się z układem odpornościowym, dostarczając instrukcji zwiększających tolerancję na różne cząsteczki pokarmów i zwiększają wchłanianie ich z żywności.

„Badanie wykazało, że Bacillus zwiększa IgA, ochronną globulinę immunologiczną w jelicie. Bakterie te działają bardzo skutecznie na wzrost wrodzonej odporności, odporności typu Th1 (aktywuje mechanizmy odporności nabytej przeciwko konkretnym antygenom)(…) [su_highlight background=”#ffd512″]Niedawno przeprowadzone badanie wykazało, że dzieci zaszczepione mają 14-krotność występowania poważnych zaburzeń rozwojowych i alergii.[/su_highlight] Przyjmowanie Bacillus aktywuje odporność typu Th1, która jest tłumiona przez szczepionki z powrotem do swojego punktu równowagi. Obserwowaliśmy – u autystycznych dzieci – fantastyczne korzyści. Niektóre uszkodzenia nastąpiły cofnięciu po suplementacji tym produktem w małych ilościach. Pięciolatek może potrzebować tylko jednej czwartej kapsułki raz lub dwa razy dziennie, aby zresetować system.”

Jak mikroorganizmy komunikują się z systemem immunologicznym

Mikroorganizmy z rodzaju Bacillus bardzo skutecznie modulują cytokiny – cytokiny przeciwzapalne są regulowane w górę, a cytokiny zapalne są regulowane w dół, co przywraca równowagę między nimi. Jest to ważne, ponieważ większość z nas znajduje się pod codziennym atakiem żywności zawierającej glifosat, atrazynę, alginium i inne czynniki obecne w środowisku. Probiotyki oparte na zarodnikach działają na wszystkich poziomach jako antidotum na te ataki.

Klinghardt przytacza ostatnie badania Luca Montagniera, który odkrył ludzkiego wirusa niedoboru odporności (HIV). Przez ostatnie kilka lat zastanawiał się, jak mikroby komunikują się ze sobą i z naszym systemem odpornościowym. Jak się okazuje, robią to poprzez emisję fal elektromagnetycznych w widmie światła i mikrofal. Tak więc mikroby rozpoznają się wzajemnie i komunikują się z naszym układem odpornościowym za pośrednictwem sygnałów elektromagnetycznych. Sygnały chemiczne są drugorzędne.

„Jedne mikroby wysyłają spektrum częstotliwości, a drugie na nie odpowiadają, wysyłając ten sam wzorzec częstotliwości – wtedy dwie częstotliwości wzajemnie się wycofują ” – wyjaśnia dr. Klinghardt.

Kiedy pojawia się nowy drobnoustrój, który nie jest mile widziany w jelitach, w naszym układzie immunologicznym nie ma żadnego mikroba w organizmie, który by wycofał (anulował) częstotliwość.

W ten sposób układ odpornościowy rozpoznaje obcego mikroba i reaguje na niego. Jest to mechanizm, który działa przed wydzielaniem cytokin, a gdy mówimy o nieszczelnym jelicie i różnych mechanizmach związanych tą przypadłością, Montagnier stwierdzi, że istnieje ogromne zaangażowanie mechanizmu elektromagnetycznego, który może powodować praktycznie każdą dysfunkcję.

Telefony komórkowe i promieniowanie mikrofalowe uszkadzają Twój mikrobiom

Co ważne, narażenie na przewlekłe i nadmierne promieniowanie mikrofalowe, takie jak telefon komórkowy, bezprzewodowy dostęp do Internetu, komputery, tablety, myszki bezprzewodowe i inne, zakłóca tę komunikację. To kolejny przykład pokazujący, w jaki sposób ten rodzaj promieniowania niejonizującego może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Określenie narażenia na niebezpieczne promieniowanie elektromagnetyczne jest ważną częścią diagnozy i zaleceń klinicznych dr Dietrich Klinghardt. Dr Dietrich Klinghardt jest lekarzem, mieszka i pracuje w USA. W swojej praktyce zajmuje się leczeniem poważnych chorób degeneracyjnych, takich jak autyzm, problemy neurologiczne jak np. ALS, stwardnienie rozsiane, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera.

Klinghardt dodaje:

„Wiem, że nie jest to obszar, który został zbadany w całości lub został zrozumiany, ale naprawdę nie ma czegoś takiego jak patogen. Mikroorganizm staje się patogenem, gdy karmimy go w niewłaściwy sposób. Moje badanie wykazano, że grzyby, które żyją naturalnie w jelitach, stały się wysoce patogenne pod wpływem kuchenek mikrofalowych „

Zarodniki Bacillus zwiększają tworzenie innych korzystnych mikroorganizmów

Klinghardt stwierdził, że [su_highlight background=”#ffd512″]probiotyczne zarodniki z czasem całkowicie wyleczą dysfunkcję bariery śluzowej jelit i związane z tym problemy.[/su_highlight] Badania wykazały również, że zarodniki te masowo zwiększają reprodukcję acidophilus, bifidus i innych drobnoustrojów w jelitach za pośrednictwem wysyłanych przez nie wiadomości elektromagnetycznych.

Jest to całkowicie unikalne. Kiedy przyjmujesz standardowy probiotyk, bakterie najpierw dbają o siebie. Z drugiej strony zarodniki Bacillus poprawiają stan wielu innych korzystnych mikrobów. Zarodniki Bacillus tworzą również 24 różne substancje, które mają silne właściwości antybakteryjne. Nie zabijają na oślep, za to tłumią patogeny, które nie wnoszą cennego wkładu w całość mikrobiomu.

Obserwacje kliniczne

Jedni z najtrudniejszych do leczenia pacjentów to dzieci z autyzmem, u których w większości Th2 układu odpornościowego wzrasta, poprzez nadmierne stymulowanie szczepionkami, na przykład kosztem systemu Th1. Dla wyjaśnienia dwie oddzielne części układu odpornościowego walczą z chorobą w organizmie. Jednym z nich jest wrodzony system odpornościowy, który zawsze jest gotowy do ataku najeźdźców, a drugi jest adaptacyjnym systemem odpornościowym.

[su_highlight background=”#ffd512″]W wyniku nadmiernego pobudzenia szczepionkami układu Th2 i nieaktywnego Th1, dzieci z autyzmem często mają ciężkie nietolerancje pokarmowe. [/su_highlight]W tego typu przypadkach probiotyczne zarodniki okazały się zwiększać tolerancję dzieci na szeroką gamę produktów spożywczych w ciągu kilku miesięcy.

Inną trudną do leczenia grupą pacjentów są osoby z przewlekłą chorobą neurologiczną, taką jak stwardnienie rozsiane, choroba Parkinsona, ALS i Lyme. „W tej grupie pacjentów zarodniki były nieocenione”, mówi Klinghardt. „Mogli mieć wcześniej 60 różnych udokumentowanych alergii pokarmowych, ale w ciągu kilku miesięcy pozostawało ich tylko pięć lub sześć.”

Ogólnie rzecz ujmując, prawie wszyscy pacjenci Klinghardt doświadczali konkretnych popraw zdrowia po podaniu probiotycznych zarodników.