1. Sok żółty – przyśpieszający przemianę materii (jabłko, grejpfrut, łodygi selera naciowego, listki mięty, wywar z korzenia lukrecji)
2. Sok pomarańczowy – spalający tłuszcz (marchew, gruszka, pomarańcz, biała rzodkiew, seler naciowy, plasterki świeżego imbiru)
3. Sok czerwony – oczyszczający wątrobę i jelita (burak, marchew, jabłko)
4. Sok zielony – wspomagający odchudzanie (liście mniszka lekarskiego, natka pietruszki, grejpfrut, jabłko, ogórek, wywar z korzenia lukrecji)
1. KOKTAJL JAGODOWY-, DLA CZEGO WARTO JEŚĆ TEN OWOC?
Te małe owoce są paliwem każdego programu treningowego. Jagody przeciwdziałają nowotworom dzięki niebieskiej barwie, którą nadają tym owocom związki z rodziny antocyjanów i fenoli. Borówki poprawiają też wzrok, zapobiegają miażdżycy, regulują trawienie. Odpowiednio dawkowane jagody pomogą pozbyć się pasożytów jelitowych u dzieci. Jagody są bogatym źródłem witamin: C, B1, B2, PP, E, K, karotenoidów (witamina A), inozytolu oraz soli mineralnych takich jak: cynk, mangan, miedź. Owoce mają działanie przeciwbiegunkowe (suszone) i regulujące trawienie (świeże), przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, odtruwające (w przypadku zatruć metalami ciężkimi).
Składniki:
*200 ml mleka sojowego (lub ryżowego)
*100 g jagód lub borówek amerykańskich
*morela surowa (lub suszona, namoczona w soku jabłkowym)
*1 łyżka miodu
*1 łyżeczka orzechów włoskich
*1 łyżeczka sezamu
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksuj blenderem i gotowe.
2. KOKTAJL OWOCOWY MIX
Odżywczy mix na dzień dobry. Szybki i łatwy sposób na zaspokojenie porannego głodu. Zanim przejdziesz do przygotowania śniada, możesz zrobić sobie pożywny koktajl.
Wartości odżywcze:
Truskawka – Posiadają witaminy z grupy, B, witaminy PP oraz C. Zawiera również błonnik, który usprawnia perystaltykę jelit. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, zawierają również enzym o nazwie bromelina, który rozkłada białko pokarmowe oraz przyspiesza spalanie tłuszczu i węglowodanów.
Banan – Źródło węglowodanów, które da nam energii na cały poranek. Posiada witaminę C, potas oraz magnez a także błonnik pokarmowy.
Gruszka – Gruszka to bogate źródło kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego – oraz węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Poza tym bogata jest w: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Gruszka zawiera też witaminy: A, B 1, B 2, B 6, C i PP. Pobudzają trawienie i zapobiegają zaparciom.
Zielone jabłko – Jabłka zawierają witaminy: C, A, B 1, B 2, PP i B 3. Poza tym są bogate w pektyny, białko pokarmowe oraz kwasy organiczne, które odkwaszają organizm. Są również bogatym źródłem potasu, magnezu, krzemu, żelaza oraz wapnia.
Kiwi – Miąższ kiwi zawiera aktynidynę i papainę – enzymy rozkładające białka. Kiwi jest bogate w składniki odżywcze. Jego miąższ w 10% stanowią węglowodany – głównie fruktoza i glukoza. Kiwi jest bardzo bogatym źródłem witamin C i K oraz bogatym źródłem witaminy E, kwasu foliowego, potasu, miedzi, manganu i błonnika, pomagającego obniżyć poziom złego cholesterolu i pomocnego w zaparciach
Składniku:
– 4 duże truskawki lub 8 małych
– 1 banana (dojrzały)
– 1 gruszka
– 1 zielone jabłko
– 1 kiwi
Sposób wykonania:
Zblenduj wszystko razem i gotowe. Konsystencja nadaje się do picia, zatem nie trzeba dodawać wody ani mlek.
3. KOKTAJL Z ZIELONYCH WARZYW- BOGACTWO CHLOROFILU.
Zielone warzywa – Bogactwem zielonych warzyw jest przede wszystkim chlorofil. To właśnie chlorofil wpływa na piękną, zieloną barwę tych warzyw.
Wpływ chlorofilu na nasz organizm:
*ziała oczyszczająco, detoksykacyjne (pozwala pozbyć się też metali ciężkich),
*chroni przed stanami zapalnymi i działa uodporniająco,
*unieszkodliwia rakotwórcze cząstki,
*wspomaga gojenie się ran – zwiększa krzepliwość krwi,
*pomaga utrzymać prawidłową florę bakteryjną jelit,
*uczestniczy w syntezie witamin A, E i K,
*korzystnie wpływa na cały układ immunologiczny, uodparnia.
W warzywach tych jest również dużo kwasu foliowego, który m.in. uczestniczy w syntezie hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Jest niezbędnym składnikiem wielu przemian metabolicznych.
Składniki:
*1/4 zielonego ogórka
*1/4 selera
*kilka liści jarmużu
*100 g młodego szpinaku
*odrobina natki pietruszki
*sok z cytryny
*1/2 zielonego jabłka
Wskazówki:
1.Użyj blendera i zmiksuj wszystko razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Ten przepis pomoże ci uzupełnić dzienną dawkę niezbędnych witamin.
4. KOKTAJL ENERGETYZUJĄCY
Jeśli chcesz zacząć swój dzień z dużą dawką energii, koniecznie spróbuj tego przepisu. Jest pełen zdrowych owoców i warzyw jak arbuz, który pomaga w swobodnym przepływie krwi po organizmie, woda kokosowa jeden z najlepszych hydratów w płynie, kolejnym pozytywnym aspektem wody kokosowej jest to, że pomaga regulować ciśnienie krwi.
Możesz go zamrozić i spożywać ponownie przez cały weekend.
Składniki:
*1 ananas
*1/2 arbuza
*400ml wody kokosowej
* 2 garści szpinaku
* 2 garści jagód
*2 jabłka
Wskazówki:
Zblenduj wszystkie składniki razem, podziel na mniejsze porcje zamroź i korzystaj kiedy zechcesz.
5. ZIELONY KOKTAJL – BOMBA WITAMINOWA.
Zdobądź dawkę niezbędnych składników odżywczych dzięki temu pełnowartościowemu koktajlowi. Jeśli czujesz, że twoja dieta nie dostarcza Ci wystarczająco dużo witamin wprowadź do niej koktajl pełen potężnych przeciwutleniaczy, które pomogą Ci w przyswajaniu składników odżywczych z Twojej diety. Najlepszą drogą do przyswajania witamin i minerałów, które potrzebujesz jest zdrowa dieta.
–Papaja dostarcza ci więcej witaminy C niż dzienne zapotrzebowanie, dzięki temu wspiera Twój system immunologiczny w walce z przeziębieniem.
–Jarmuż i szpinak dają Ci dzienną dawkę magnezu.
– Jabłko i banan zaopatrują Cię w antyoksydanty.
Składniki:
* 1 papaja
*1/2 pół szklanki jarmużu
* 1/2 szpinaku
*1 banan
* 1 zielone jabłko
Wskazówki:
*Wrzuć wszystkie składniki i blenduj dopóki nie stanie się jednolite.
Smacznego!
6. KOKTAJL NA BAZIE HERBATY ZIELONEJ.
Co będzie nam potrzebne :
3 szklanki wody
3 torebka herbaty, Lipton green tea
Do 3 szklanek z ciepłą wodą wrzucić 1 torebkę herbaty i parzyć ok 10 min.
1 kubek herbaty
1/2 awokado
1 szklanka świeżych liści szpinaku
1 gruszka
Koktajl Borówka, cytryna i migdały
1 filiżanka herbaty
mrożone jagody 1/2 szklanki
1/2 banana
1/2 filiżanki mleka kokosowego
1/2 starta skórka z cytryny
1 łyżka masła migdałowego
1 filiżanka herbaty
2 szklanka mrożonych malin
1 szklanka mrożonych truskawek
1/2 banana
Wszystko wrzucamy do oddzielnych szklanek w którym znajduje się zaparzona zielona herbata i blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji !
7. NAJSMACZNIEJSZY KOKTAJL NA ŚWIECIE
– 0,5 kg truskawek
– 3 dojrzałe kiwi
– 1 duży banan
– duży kubek jogurtu greckiego, ok. 400 g.
– 5 łyżek mleka
(na 4 porcje)
Truskawki umyj dokładnie i usuń szypułki. Wrzuć do miski i zmiksuj na gładką masę.
Kiwi obierz i zmiksuj w drugiej misce z bananem. Tego już raczej dosładzać nie trzeba.
Do jogurtu dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Chodzi o to, aby wszystkie masy miały podobną konsystencje. Mój jogurt był bardzo gęsty więc musiałam go rozcieńczyć. Możesz dodać odrobinę cukru.
Na dno kieliszka wlej masę truskawkową, na nią łyżką wyłóż delikatnie jogurt, potem kiwi z bananem, kolejno jogurt i na wierzch znowu truskawki. Udekoruj np. pociętymi na plasterki truskawką i listkami mięty.
Można podawać od razu, ale lepiej wstawić do lodówki, aby deser mocno się schłodził.
8. KOKTAJL ODCHUDZAJĄCO-ANTYCELLULITOWY
Zrób zielony koktajl
Raz dziennie zrób koktajl odchudzająco-antycellulitowy. Wrzuć do sokowirówki: 1/2 jabłka bez skórki, 5-6 gałązek selera naciowego, 1-2 zielone ogórki, cytrynę, kilka gałązek natki pietruszki, można dodać też kawałek imbiru. Koktajl pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu!
Koktajl jagodowo-bananowy
Składniki:
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki jagód (mogą być mrożone)
- 1 banan
- 1 łyżka miodu
- 2 białka jaja lub porcja odżywki białkowej
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
Koktajl owsiany z brzoskwiniami
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 2 świeże brzoskwinie
- 1 szklanka kefiru
- garść płatków owsianych lub jęczmiennych
- 1 łyżeczka miodu
- 2 białka jaja lub porcja odżywki białkowej
Wykonanie:
Mleko, kefir, brzoskwinie i miód miksujemy w blenderze. Wsypujemy płatki i ponownie miksujemy.
Koktajl z komosą ryżową
Składniki:
- 1/4 filiżanki mleka
- 2 białka jaja lub porcja odżywki białkowej
- 1 łyżka komosy ryżowej
- ½ jabłka
- 1 łyżka miodu
Wykonanie:
Zmiksuj komosę, dodaj resztę składników i ponownie zblenduj.
Koktajl z twarogiem
Składniki:
- jogurt naturalny lub mleko sojowe
- 200 g chudego twarogu
- 1 banan
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Koktajl bananowo-kakaowy
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 banan
- 1 ½ łyżeczki kakao
- 1 ½ łyżeczki otrąb owsianych
- 1 łyżeczka miodu
- 2 białka jaja lub porcja odżywki białkowej
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
KOKTAJL SPALAJĄCY TŁUSZCZ
SKŁADNIKI:
– 1 DUŻY GREJPFRUT,
– PÓŁ ŚWIEŻEGO ANANASA,
– 2 DUŻE POMARAŃCZE,
Wszystkie owoce obieramy a naste następnie blendujemy. Z przygotowanej porcji uzyskamy 4 średnie koktajle.
A co z naszą tkanką tłuszczową:
– grejpfrut, pomarańcza oraz ananas– zawierają enzym bromelina, który wspomaga walkę z tkanką tłuszczową, dodatkowo ma właściwości przeciwzapalne, przeciwobrzękowe.
Pomarańcza oraz pozostałe owoce wykorzystane do przygotowania tego koktajlu są bogate w duże ilości witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem biorącym udział w walce z wolnymi rodnikami, jak również wzmacnia układ odpornościowy.
Picie takiego napoju oraz odpowiednio zbilansowana dieta wspomoże walkę z tkanką tłuszczową jak również dostarczy Wam dużą dawkę cennych witamin i składników
Żywy smak soku z cytryny oraz limonki neutralizuję gorycz zielonych warzyw liściastych, takich jak szpinak czy jarmuż. Cytrus wzbogaca również koktajl w witaminę C.
Składniki:
*awokado
*zielone jabłko
*kiwi
*szpinak
*woda kokosowa
*sok z cytryny
*sok z limonki
*świeży imbir
Kakao & Kokos
Olej lniany jest źródłem zdrowych tłuszczów, które obok tych z kokosa pomagają przyswajanie składników odżywczych z warzyw i owoców.
Składniki:
*ugotowany słodki ziemniak
*kakao
*olej lniany
*mleczko kokosowe
*wanilia
*espresso
*mrożona gruszka
*daktyle medjool
Przygotowanie:
Wszystkie podane składniki zblędować i schłodzić.