Badania pokazują, że masło prowadzi do znacznie mniejszego wzrostu zawartości tłuszczów we krwi po posiłku w porównaniu z oliwą z oliwek, olejem lnianym lub nowym rodzajem oleju rzepakowego.
Wysoki poziom tłuszczu we krwi zwykle podnosi poziom cholesterolu we krwi, co wcale nie jest tak niekorzystne jak to próbowano przedstawiać niedawno, najistotniejsze jest kontrolować stosunek LDL do HDL oraz trójglicerydów – im LDL mniejszy oraz trójglicerydy i HDL wysoki tym lepiej (masło ten stosunek poprawia ) najgroźniejsze dla naszych arterii żylnych są stany zapalne spowodowane przetworzoną żywnością (kwasy tłuszczowe trans i syrop glukozowo fruktozowym) a nie sam cholesterol – cholesterol jest strażakiem, który gasi i próbuje załagodzić ogniska zapalne. Jeżeli nie mam wrodzonej choroby hipercholesterolemii lub w naszym ciele nie toczą się przewlekłe stany zapalne masło może nam tylko pomóc.
Naukowcy zwrócili uwagę, że 20 procent tłuszczu w maśle składa się z krótkich i średnich kwasów tłuszczowych. Są one używane bezpośrednio jako energia i nie pozostają wystarczająco długo, aby bardzo mocno wpłynąć na poziom tłuszczu we krwi. [su_highlight background=”#ffd512″]Naukowcy stwierdzili, że chociaż masło podnosi poziom cholesterolu we krwi to również obniża trójglicerydy i poprawia stosunek LDL do HDL [/su_highlight]
Od początku lat dwudziestych masło zostało zepchnięte na rzecz margaryny i innych tłuszczy , które powoduje choroby serca. Jednak przed tysiącami lat masło było dietetycznym składnikiem wielu kultur, bez żadnych oznak szkodliwych skutków dla zdrowia.
Pieczone ziemniaki z masłem ? Czemu nie ! Napewno to danie jest mniej przewożone niż makaron z sosem pomidorowym z paczki !
Chodź kukurydza jest jednym z najbardziej modyfikowanych roślin to i tak jest lepsza niż 90% śmieciowego jedzenia. Z masłem jest idealna !
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9499332
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17349086
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19410972
Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…
Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…
Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…
Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…
Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…
Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…
View Comments
Ok, a co ze smażeniem na maśle?