Prawie połowa konsumentów klasyfikuje produkty o niskiej zawartości cukru lub bez cukru jako „niezwykle” lub „bardzo” ważne przy podejmowaniu decyzji o tym, co jeść lub pić z podobnymi wynikami dla produktów wolnych od składników modyfikowanych genetycznie (GMO).
Badanie, przeprowadzone przez firmę badawczą GfK, ujawniło również, że czynniki takie jak [su_highlight background=”#ffd512″]niska zawartość soli, żywność organiczna, niska zawartość tłuszczu lub wzbogacenie w witaminy i minerały[/su_highlight] mają wysokie miejsce w umysłach konsumentów badanych w internecie.
Na całym świecie wyniki wskazują, że 48% respondentów uważa, że produkty o niskiej zawartości cukru lub bez cukru są „niezwykle” lub „bardzo” ważne, z równą liczbą preferujących produkty wolne od składników modyfikowanych genetycznie (GMO).
Niski poziom soli był trzeci (45%), następnie eliminacja kwasów tłuszczowych trans (44%), składników bezglutenowych (26%).
Wyniki zebrane w lecie tego roku pokazują, jak nawyk kupujących zmienił się w obliczu krajowych kampanii mających na celu [su_highlight background=”#ffd512″]ograniczenie zawartości cukru i soli w żywności[/su_highlight], jak również zainteresowanie kupujących wartościami ekologicznymi produktów i ich składników.
Włochy znalazły się w czołówce wymagających Państw, które wykorzystywały lokalne składniki (49%) w porównaniu do Holandii (21%) i Wielkiej Brytanii (30%).
Hiszpania i Francja, dwa kraje z bogatą tradycją korzystania z [su_highlight background=”#ffd512″]lokalnie uprawianych produktów[/su_highlight], również osiągnęły wysoki wynik z odpowiednio 40% i 41%. Dokładnie połowa hiszpańskich mieszkańców domagała się również produktów o niskiej zawartości cukru lub bez cukru.
Co ciekawe, Holandia okazała się najłatwiejszą spośród wszystkich badanych krajów, a 29% ankietowanych nie patrzyło na żaden z czynników opisanych przy podejmowaniu decyzji o zakupie.
Co ciekawe, najbardziej wybiórczo kupują żywność osoby w wieku 30-39 lat, przy czym ta grupa prawie zawsze ma najwyższy procent, jeśli chodzi o ocenianie czynników jako „bardzo” lub „niezwykle” ważnych.
Podobnie, okazało się, że produkty, które były organiczne lub wzmacniane witaminami lub minerałami, a także [su_highlight background=”#ffd512″]pre- lub pro- biotykami i produkty bezglutenowe[/su_highlight] są ważniejsze wśród konsumentów poniżej 40 lat niż w starszych grupach wiekowych.
„Chińczycy są najbardziej wybredni co do jedzenia i picia„
– twierdzili autorzy badania.
„Chiny zajmują pierwsze miejsce w ośmiu z dziewięciu analizowanych czynników, ponieważ mają największy odsetek osób, które przypisują im wagę. Wyjątkiem jest lokalne produkowanie wyrobów, gdzie Włochy obejmują prowadzenie.”
GfK stwierdził również, że:
Osoby z gospodarstw domowych o [su_highlight background=”#ffd512″]wysokich dochodach[/su_highlight] kładą większy nacisk na wszystkie czynniki, w porównaniu do gospodarstw domowych o [su_highlight background=”#ffd512″]niższych dochodach.[/su_highlight]
Wśród gospodarstw domowych o wysokich dochodach najważniejszymi czynnikami były wolne od GMO ( 55% ), niskosłodzone lub bezcukrowe (54%), niskosodowe lub o niskiej zawartości soli (52%).
Wśród gospodarstw domowych o najniższych dochodach – dwa najlepsze, wolne od GMO i wolne od cukru są wymienione wyżej, ale wspomniane przez znacznie niższy odsetek (odpowiednio 44% i 43%).
Trzecim najważniejszym czynnikiem w tej grupie były produkty organiczne i produkty wzbogacone w witaminy lub minerały (po 41%).
Wydaje się, że [su_highlight background=”#ffd512″]płeć nie ma wpływu na decyzję[/su_highlight] kupujących. Mężczyźni byli nieco bardziej skłonni niż kobiety, aby przywiązywać wagę do lokalnych produktów, produktów wzbogaconych, prebiotycznych lub probiotycznych i bezglutenowych, ale różnica w każdym przypadku wynosiła tylko trzy punkty procentowe.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…