„ Jedno jabłko dla zdrowia drugie dla urody – dziennie ”
To stare powiedzenie nigdy nie było tak aktualne jak dzisiaj. W obecnych czasach , lekarze stosują wiele badań , leków i zabiegów , które bezspornie przynoszą pomoc . Jednak wiele ze stosowanych leków niesie ze sobą niezamierzone, szkodliwe dla zdrowia skutki , przewyższające ich rzekome korzyści i dlatego najlepiej ich unikać , gdy tylko jest to możliwe .
Spożycie jabłek było przedmiotem wielu badań medycznych dotyczących zmniejszenia ryzyka raka jelita grubego. Inne badania przedkliniczne wykazały antynowotworowe właściwości składników pochodzących z jabłek w przypadku :
Jabłka chronią nas przed nowotworami !
Raka wątroby : sok jabłkowy , pektyna jabłkowa i skórka jabłka eksperymentalnie zostały potwierdzone , że zabijają komórki raka wątroby. (Tak jak 90% ekstraktów z ziół, warzyw i owoców)
• Raka piersi : stwierdzono, że jabłka zapobiegają i tłumią raka sutka w badaniu na szczurach
• Raka wielolekoopornego: stwierdzono, że [su_highlight background=”#ffd512″]karotenoidy [/su_highlight]ekstrahowane z jabłek hamują proliferację komórek rakowych oporną na leki
• Raka przełyku : stwierdzono, że [su_highlight background=”#ffd512″]procyanidyna [/su_highlight]pochodząca z jabłka hamuje raka przełyku
• Raka żołądka : jednym ze sposobów, w jaki składniki jabłek zapobiegają nowotworom żołądka, jest [su_highlight background=”#ffd512″]hamowanie przerostu Helicobacter pylori,[/su_highlight] jednego z głównych czynników zakaźnych związanych z wrzodem i rakiem żołądka. Ale procyanidyna jabłkowa była również badana pod kątem jej zdolności do bezpośredniego indukowania programowanej śmierci komórki w komórkach raka żołądka.
Jest prawdopodobne, że wiele podstawowych procesów zaangażowanych w inicjację i promocję raka jest hamowanych przez jabłka i ich składniki, a zatem jabłka mogą chronić przed znacznie większą liczbą nowotworów, niż wymieniono powyżej. Wydaje się, że bez względu na to, jaka część jabłka jest badana, ma ona właściwości przeciwnowotworowe . [su_highlight background=”#ffd512″]Przykładowo, ocet jabłkowy zawiera związek przeciwnowotworowy, który powstaje w wyniku procesu fermentacji kwasem octowym znanym jako alfa-glikan .[/su_highlight] Innym sprawdzonym sposobem, w jaki jabłka zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, jest ich zdolność do usuwania rakotwórczych radioizotopów, które nagromadziły się w naszym ciele w wyniku opadu z broni jądrowej , zubożonej amunicji z uranu oraz energii jądrowej i zanieczyszczeń związanych z katastrofami, np. W Czarnobylu czy Fukushimie .
Jabłka chronią nas przed promieniowaniem i metalami ciężkimi
Na przykład po Czarnobylu pektynę jabłkową zastosowano do obniżenia poziomu cezu-137 u dzieci narażonych na działanie promieniowania jonizującego, w niektórych przypadkach o ponad 60%.
Znaczące redukcje odnotowano w tak krótkim okresie czasu, jak 16 dni . Odkryto nawet, że pektyna jabłkowa zapobiega najbardziej zabójczemu i całkowicie wytworzonemu przez człowieka radioizotopowi Pluton-239, który wchłania się w przewodzie żołądkowo-jelitowym karmionych zwierząt .
Moglibyśmy zatem zmodernizować nasz aforyzm jabłkowy, mówiąc: „jabłko dziennie powstrzymuje opór nuklearny”. I rzeczywiście, istnieje bardzo niewiele innych substancji, naturalnych lub syntetycznych, które kiedykolwiek uznano za chroniące przed ekspozycją na pluton . W związku z tym jabłka są naprawdę super-pokarmami pod tym względem.
Inne godne uwagi „oparte na badaniach” właściwości lecznicze jabłka obejmują:
• Biegunkę : jabłko, w połączeniu z rumiankiem, skraca biegunkę niespecyficzną u dzieci
• Stwardnienie tętnic (miażdżyca) : badania przedkliniczne wskazują , że jabłko zawiera związki, które[su_highlight background=”#ffd512″] zapobiegają tworzeniu się płytki w tętnicach.[/su_highlight] Jedno badanie na króliku, na przykład, wykazało, że sok jabłkowy był zdolny do zapobiegania postępowi miażdżycy w modelu miażdżycy wywołanym dietą o wysokim cholesterolu
• Toksyczność indukowana przez szczepionki: wiele naturalnych substancji, w tym mleko z piersi , zmniejsza syntezową reakcję immunologiczną związaną ze szczepionkami i ich adiuwantami. Wśród nich znajduje się polifenol jabłkowy.[su_highlight background=”#ffd512″] Stwierdzono, że zapobiega on toksynie cholery, gdy jest stosowany jako stymulant immunologiczny w szczepionkach[/su_highlight]
• Starzenie się tkanek (AGE) : AGE są głównie związane z utlenianiem cukru we krwi. Cukry te stają się karmelizowane po wystawieniu na działanie utleniaczy, a następnie wiążą się ze strukturami komórkowymi, np. tłuszczami / białkami, powodując uszkodzenia. Stwierdzono, że liście jabłek mają znaczącą aktywność anty-AGE, w tym skurcz naczyń związany z dysfunkcją śródbłonka indukowaną przez AGE
• Wypadanie włosów : wyjątkowo , procyjanidyna , oznaczona jako B-2, z jabłek, wspomaga wzrost włosów w modelu komórkowym
• Infekcje Staphylococcus – Gronkowiec : wykazano, że pektyna jabłkowa hamuje syntezę enterotoksyn gronkowców typu A i B, które mogą powodować głębokie uszkodzenie organizmu
• Infekcja grypowe: ponad 60 lat temu naukowcy odkryli, że złożone węglowodany, które tworzą pektynę jabłkową, hamują wirusy grypy A w krwi kurczaka, jak również w jajach z zarodkami, co wskazuje na potencjalne właściwości przeciw grypie.
Lista opartych na dowodach terapeutycznych właściwości jabłka jest dość obszerna.
Ostatecznie badania nad jabłkami wskazują, jak ważna jest cała żywność dla naszego ogólnego stanu zdrowia. Jabłka nie są lekarstwem, a raczej środkiem, dzięki któremu leki stają się niepotrzebne .
Nasze ewolucyjne dziedzictwo potwierdzone przez współczesne badania genetyczne wskazuje, że nasi przedludzcy przodkowie żyli w dżungli, gdzie owoce były dostępne przez cały rok.
[su_highlight background=”#ffd512″]To w istocie tłumaczyłoby, dlaczego nie syntetyzujemy witaminy C z glukozy . [/su_highlight]Obfitość owoców w menu człowieka przez tak długi czas spowodował mutacje genetyczne lub atawizm , doprowadzając do tego , że straciliśmy zdolność syntezy w organizmie tej witaminy . Rośliny i zwierzęta żyją w symbiozie . Z tego samego powodu , dla którego nasze płuca pobierają tlen i wydzielają dwutlenek węgla (który stanowi pożywienie dla roślin), owoce tych samych roślin dostarczają nasiona (które pomagamy rozsiewać), a mięso stanowi składnik naszej diety .
Dlatego owoc jest źródłem pożywienia tak starożytnym, jak ludzkie początki.
Czy to może być jeden z powodów, dla których jabłka wydają się zdolne do tych niesamowitych osiągnięć uzdrawiania? Być może.
Podsumowując , kiedy przyjrzymy się świeżemu , organicznemu jabłku , weźmy pod uwagę wszystko co ma do zaoferowania . Ponadto, jeśli nigdy wcześniej nie stosowaliście sporej ilości jabłek w diecie, rozważcie to. Zaopatrzcie się w torbę z ekologicznymi jabłkami i gdy będziecie głodni, zjedz jedno lub dwa . Będziecie zaskoczeni tym, jak natychmiast jesteś nasyceni a jak oczyszczające i wyzwalające ciało jest wyłączne spożywanie tak prostego, doskonałego pokarmu jak jabłko . Z takim nastawieniem można łatwo przeżyć dzień lub dwa, często z poczuciem całkowitego odnowienia i odświeżenia.
Badania :
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20022617
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19957242
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19539583
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12620529
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19804641
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16889120
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14745664
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16177974
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8771572
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19926998
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19476292