Podczas gdy olej kokosowy w przeciągu ostatnich kilku lat wyrwał się z medialnego bagna, wciąż rzadko zdobywa uznanie, na które naprawdę zasługuje. Nie tylko „dobry” tłuszcz nasycony, [su_highlight background=”#ffd512″]olej kokosowy jest również wyjątkowym środkiem leczniczym, z mnóstwem użytecznych zastosowań zdrowotnych.[/su_highlight]
Spalanie tłuszczu: Ironiczne, prawda? Tłuszcz nasycony, który może przyspieszyć utratę tłuszczu w okolicy brzucha (najbardziej niebezpieczny rodzaj). Cóż, teraz są dwa solidne, ludzkie badania, które pokazują, że tylko [su_highlight background=”#ffd512″]dwie łyżki dziennie (30 ml), zarówno u mężczyzn, jak i kobiet, są zdolne do redukcji tłuszczu z brzucha w ciągu 1-3 miesięcy.[/su_highlight]
Udoskonalanie mózgu: znane obecnie badanie, opublikowane w 2006 roku w czasopiśmie Neurobiology of Aging, wykazało, że podawanie średniołańcuchowych trójglicerydów (najbardziej obficie występujących w oleju kokosowym) u 20 osób z chorobą Alzheimera lub łagodnymi zaburzeniami poznawczymi, spowodowało znaczny wzrost w ciałach ketonowych (w ciągu zaledwie 90 minut po zjedzeniu ) związanych z wymierną poprawą poznawczą u osób z mniej poważnymi zaburzeniami funkcji poznawczych. Wyczyszczenie wszy głowowej: W połączeniu ze sprayem anyżowym stwierdzono, że olej kokosowy jest lepszy od insektycydu permetryny (0,43%). Leczy rany: Kokos został użyty do gojenia ran od niepamiętnych czasów. Trzy ze zidentyfikowanych mechanizmów odpowiedzialnych za te działania lecznicze to zdolność do przyspieszania ponownej epitelializacji,[su_highlight background=”#ffd512″] poprawa aktywności enzymów antyoksydacyjnych i stymulowanie większego sieciowania kolagenu w naprawianej tkance. [/su_highlight]Wykazano, że olej kokosowy działa synergicznie z tradycyjnymi metodami leczenia, takimi jak sulfadiazina srebra, w celu przyspieszenia odzyskiwania oparzeń. Alternatywa dla NLPZ: Wykazano, że olej kokosowy ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i zmniejszające gorączkę. Działanie przeciwwrzodowe: Co ciekawe, mleko kokosowe (które zawiera składniki oleju kokosowego) okazało się tak samo skuteczne jak konwencjonalny sukralfat leku jako środek przeciwwrzodowy związany z NLPZ. Właściwości anty-grzybicze: W 2004 r. 52 izolaty gatunków Candida zostały wystawione na działanie oleju kokosowego. Najbardziej znaną postacią, Candida albicans, stwierdzono najwyższą podatność. Naukowcy zauważyli: „Olej kokosowy powinien być stosowany w leczeniu zakażeń grzybiczych ze względu na pojawiające się oporne na lek gatunki Candida.” Wzmacniacz testosteronu: Odkryto, że olej kokosowy zmniejsza stres oksydacyjny w jądrach szczurów, powodując znacznie wyższy poziom testosteronu. Zmniejsza prostatę: Odkryto, że olej kokosowy zmniejsza łagodny wzrost prostaty indukowany testosteronem u szczurów. Poprawa lipidów we krwi: Olej kokosowy konsekwentnie poprawia stosunek LDL do HDL we krwi tych, którzy go spożywają. Biorąc pod uwagę ten efekt, nie można dłużej lekceważyć oleju kokosowego, ponieważ jest to „nasycony tłuszcz, który zatka tętnice – śmiech ”. Rozpuszczalność składników pokarmowych rozpuszczających się w tłuszczach: [su_highlight background=”#ffd512″]Ostatnio stwierdzono, że olej kokosowy jest lepszy od oleju szafranowego w zwiększaniu absorpcji karotenoidów pomidora.[/su_highlight] Zdrowe kości: Wykazano, że olej kokosowy zmniejsza stres oksydacyjny w kościach, co może zapobiegać uszkodzeniom strukturalnym kości osteoporotycznej. Ochrona przed słońcem: Wykazano, że olej kokosowy blokuje promienie UV o 30%. Należy pamiętać, że jest to dobre, o ile promienie UVA są szkodliwe dla skóry, podczas gdy promienie UVB są bardzo korzystne (gdy ekspozycja jest umiarkowana). Oczywiście, mówiąc o oleju kokosowym, patrzymy tylko na jedną część niesamowitej palmy kokosowej. Każdy składnik, w tym włókno kokosowe z orzecha kokosowego, białko kokosowe i woda kokosowa potwierdziły eksperymentalnie zastosowania terapeutyczne.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20523108
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20040946
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20645831
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18521965
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651080
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18549927
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17637195
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22866697
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22927879
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…