Nie tylko zielona, ale i czarna herbata pomaga walczyć z otyłością. Zawarte w nich polifenole działają na dwa różne sposoby, lecz efekt jest podobny.
Czarna, biała, czerwona i zielona, plus różnego rodzaju mieszanki aromatyzowane. Herbata świetnie rozgrzewa, przydaje się w chłodne dni. Przez wiele lat uważano, że to tylko używka, a więc nie posiada wartości odżywczych. To nieprawda. Z wielu badań wynika, że herbata to produkt wręcz prozdrowotny.
W ostatnich latach na celowniku naukowców znalazły się przede wszystkim zawarte w herbacie polifenole – substancje z grupy przeciwutleniaczy.
Nadmiar herbat ziołowych nie sprzyja zdrowiu
Do tej pory [su_highlight background=”#ffd512″]uważano, że najwięcej i najbardziej aktywnych tego typu składników zawiera herbata zielona[/su_highlight], stąd pojawiły się sugestie, że ma ona najlepszy wpływ na ludzkie zdrowie.
Było między innymi wiadomo, że obniża ona masę ciała.
Jak wynika z artykułu dr Reginy Wierzejskiej z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie zamieszczonego na łamach „Przeglądu Epidemiologicznego”, [su_highlight background=”#ffd512″]za zjawisko to odpowiada kofeina i galusan epigalokatechiny, które redukują wchłanianie tłuszczu, zwiększają wydatek energetyczny organizmu oraz spalanie tkanki tłuszczowej.[/su_highlight]
Wszystkie przepisy dopasowane do twojego zapotrzebowania kalorycznego ( odchudzanie, masa) znajdziesz w naszych dietach.
Herbata czarna odchudza – przynajmniej myszy
W przeprowadzonym przez zespół dr Susanne Henning eksperymencie wykorzystano cztery grupy myszy. Każda z tych grup była na innej diecie:
- z niską zawartością tłuszczu i wysoką – cukru;
- z wysoką zawartością tłuszczu i wysoką – cukru (imitującej dietę mieszkańców Zachodu);
- z wysoką zawartością tłuszczu i wysoką – cukru, z dodatkiem ekstraktu z zielonej herbaty;
- z wysoką zawartością tłuszczu i wysoką – cukru, z dodatkiem ekstraktu z czarnej herbaty.
- Po czterech tygodniach waga myszy, które dostawały ekstrakt z zielonej lub czarnej herbaty wyniosła tyle samo, co waga myszy na diecie niskotłuszczowej.
Co kryją jelita?
Następnie badacze pobrali próbki z wnętrzności gryzoni (by ocenić zawartość bakterii) i próbki wątroby (by ocenić ilość tłuszczu). [su_highlight background=”#ffd512″]W przypadku myszy spożywających ekstrakt zarówno z zielonej, jak i czarnej herbaty, w jelitach było mniej bakterii Firmicutes, a więcej Bacteroides.[/su_highlight] Te pierwsze są powiązane z występowaniem otyłości, a te drugie – ze szczupłym, pozbawionym tłuszczu ciałem.
Wcześniejsze badania dowiodły, iż zawarte w zielonej herbacie polifenole są absorbowane w jelitach i zmieniają metabolizm energetyczny w wątrobie. A co dzieje się z czarną herbatą?
Stygmatyzacja otyłości nie sprzyja odchudzaniu
– [su_highlight background=”#ffd512″]Było wiadomo, że polifenole zawarte w zielonej herbacie są bardziej efektywne i dostarczają więcej korzyści zdrowotnych niż polifenole z czarnej[/su_highlight], ponieważ są wchłaniane do krwi i tkanek. Nasze nowe odkrycia sugerują, że czarna herbata poprzez wyjątkowy mechanizm związany z mikroflorą jelitową, może również mieć swój udział w spadku wagi i zachowaniu zdrowia przez ludzi – mówi dr Henning.
Według niej obydwa rodzaje herbaty są prebiotykami, a więc substancjami[su_highlight background=”#ffd512″], które powodują rozwój dobroczynnych mikroorganizmów przyczyniających się do lepszego samopoczucia.[/su_highlight]
– Dla miłośników czarnej herbaty może to być dodatkowy powód, by ją pić – dodaje dr Henning.
Warto tu jednak pamiętać, że zawartość polifenoli w liściach herbacianych jest naturalnie zróżnicowana i zależy od wielu czynników, m.in.:
- nasłonecznienia upraw,
- wilgotności powietrza i gleby,
- wieku zrywanych liści.
Młode listki zawierają więcej polifenoli niż starsze. Jednak poza naturalną zawartością tych substancji w herbacie, wpływ na ich ilość w naparze, ma sposób jego przygotowania. [su_highlight background=”#ffd512″]Najwięcej polifenoli mają herbaty zaparzane przez 10 minut.[/su_highlight] Są one jednak gorzkie, właśnie dlatego, że gorzkie są owe przeciwutleniacze.
Innymi produktami spożywczymi zawierającymi te same substancje są:
Ograniczenia badania
Herbata jest zdrowa. Niemniej jednak trzeba pamiętać, że opisane powyżej badania przeprowadzono na myszach, które choć podobne do nas, ludźmi jednak nie są. Ostrożność jest też wskazana z tego względu, że nie wiadomo, jak stosowane u zwierząt dawki ekstraktu herbaty przekładać na filiżanki naparu.
Oprócz picia herbaty lepiej więc zachować zdrową dietę, ruszać się i dobrze spać. Wtedy z prawidłową wagą z pewnością nie będzie problemu.
Anna Piotrowska (www.zdrowie.pap.pl)