Mango jest jednym z najbardziej popularnych i wartościowych [su_highlight background=”#f7e400″]pod względem składników odżywczych[/su_highlight] owoców na świecie.
Zawiera duże dawki:
Mango to potężna broń przeciw nowotworowa, szczególnie zapobiega rakowi:
- płuc
- piersi
- jelita grubego
- prostaty
- jamy ustnej
- krwi (białaczce)
Ponadto mango:
- zapobiega udarom i chorobom serca
- chroni przed zapaleniami stawów
- zapobiega chorobom układu oddechowego
- zapobiega chorobom nerek
- pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową
- jest żywnością probiotyczną, co oznacza, że karmi dobre bakterie w jelitach
- zawiera znaczną ilość pirydoksyny (B-6), która jest niezbędna w procesie syntezy serotoniny i dopaminy w mózgu, oraz w utrzymaniu równowagi hormonalnej
- pomaga zapobiegać bezsenności i zapewnia lepszy sen
Składniki:
- 2 szklanki daktyli
- 1 szklanka suszonej morwy
- 2 łyżki skórki z limonki
- 3 szklanki świeżego mango
- 1 łyżka soku z limonki
- 1/8 łyżeczki przyprawy curry (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Zmiksuj w malakserze daktyle z morwą.
2. Rozłóż masę na spodzie formy do tarty o średnicy 20 cm. Wstaw na 30 minut do zamrażarki.
3. Aby zrobić nadzienie, zmiksuj mango z sokiem z limonki i curry na gładką masę.
4. Wlej krem z mango na daktylowy spód i wstaw do zamrażarki na kolejne 15 minut.
5. Opcjonalnie możesz pokryć krem cienkimi listkami mango, posypać wiórkami kokosowymi i ciemnym sezamem.
Gotowe! Smacznego !