Tłuszcz (lipidy), jak cukier (węglowodany) i białka (aminokwasy), jest podstawowym elementem składowym komórki, składa się z łańcucha węglowego nasyconego (lub nie), atomu wodoru, a także głowicy -COOH, czyniąc cząsteczkę (tłuszczową) kwasem.
Ssaki mogą przekształcić cukier w tłuszcz, jednak nigdy nie tłuszcz w cukier. Musimy czerpać niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3 i 6) z pożywienia.
Tłuszcze zapewniają prawidłowe funkcjonowanie mózgu (mózg składa się w 60% z tłuszczu), pomagają transportować, wchłaniać i przechowywać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), dostarczają paliwa i magazynują energię.
Tłuszcz jest fundamentalnym składnikiem błony komórkowej, jak również pełni wiele innych ważnych funkcji. Z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, organizm może wytwarzać własne, bardziej złożone, długie łańcuchy (np. AA, kwas arachidowy, DHA, kwas dokozaheksaenowy najobficiej znajdujące się w mózgu) w celu włączenia ich do błon. Niektóre z nich dostępne są również bezpośrednio z żywności. Kwasy tłuszczowe stanowią kluczowy element błony biologicznej, składającej się z cienkich dwóch warstw kwasu tłuszczowego. Membrany tworzą tunele przepustowe pomiędzy i wewnątrz komórek (organelli, np. mitochondriów, jądra).
Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że można go przyrządzać na…
Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…
Grillowanie na majówce to jedna z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale warto…
Kuchnia grecka to symfonia smaków i aromatów, które odzwierciedlają bogatą kulturę i historię tego słonecznego…
Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…
Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…
View Comments
bardzo interesujace