Tłuszcz (lipidy), jak cukier (węglowodany) i białka (aminokwasy), jest podstawowym elementem składowym komórki, składa się z łańcucha węglowego nasyconego (lub nie), atomu wodoru, a także głowicy -COOH, czyniąc cząsteczkę (tłuszczową) kwasem.
Ssaki mogą przekształcić cukier w tłuszcz, jednak nigdy nie tłuszcz w cukier. Musimy czerpać niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3 i 6) z pożywienia.
Tłuszcze zapewniają prawidłowe funkcjonowanie mózgu (mózg składa się w 60% z tłuszczu), pomagają transportować, wchłaniać i przechowywać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), dostarczają paliwa i magazynują energię.
Tłuszcz jest fundamentalnym składnikiem błony komórkowej, jak również pełni wiele innych ważnych funkcji. Z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, organizm może wytwarzać własne, bardziej złożone, długie łańcuchy (np. AA, kwas arachidowy, DHA, kwas dokozaheksaenowy najobficiej znajdujące się w mózgu) w celu włączenia ich do błon. Niektóre z nich dostępne są również bezpośrednio z żywności. Kwasy tłuszczowe stanowią kluczowy element błony biologicznej, składającej się z cienkich dwóch warstw kwasu tłuszczowego. Membrany tworzą tunele przepustowe pomiędzy i wewnątrz komórek (organelli, np. mitochondriów, jądra).
Wytrawne muffiny to świetna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek, które idealnie sprawdzą się na śniadanie, lunch…
Szukasz zdrowych, a jednocześnie smacznych pomysłów na śniadanie, które pomogą Ci kontrolować kalorie? Oto 10…
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować z pełnowartościowej kolacji? Oto 10 przepisów,…
Jeśli szukasz pomysłów na szybki i smaczny obiad, zapiekanki to doskonałe rozwiązanie, które zadowoli każdego…
Szukasz pomysłów na pyszne, zdrowe i sycące obiady bez mięsa? Przygotowaliśmy dla Ciebie 10 wegetariańskich…
Szukasz pomysłów na szybki, smaczny i sycący obiad z kurczaka? Oto 10 sprawdzonych przepisów, które…
View Comments
bardzo interesujace