Tłuszcz (lipidy), jak cukier (węglowodany) i białka (aminokwasy), jest podstawowym elementem składowym komórki, składa się z łańcucha węglowego nasyconego (lub nie), atomu wodoru, a także głowicy -COOH, czyniąc cząsteczkę (tłuszczową) kwasem.
Ssaki mogą przekształcić cukier w tłuszcz, jednak nigdy nie tłuszcz w cukier. Musimy czerpać niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3 i 6) z pożywienia.
Tłuszcze zapewniają prawidłowe funkcjonowanie mózgu (mózg składa się w 60% z tłuszczu), pomagają transportować, wchłaniać i przechowywać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), dostarczają paliwa i magazynują energię.
Tłuszcz jest fundamentalnym składnikiem błony komórkowej, jak również pełni wiele innych ważnych funkcji. Z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, organizm może wytwarzać własne, bardziej złożone, długie łańcuchy (np. AA, kwas arachidowy, DHA, kwas dokozaheksaenowy najobficiej znajdujące się w mózgu) w celu włączenia ich do błon. Niektóre z nich dostępne są również bezpośrednio z żywności. Kwasy tłuszczowe stanowią kluczowy element błony biologicznej, składającej się z cienkich dwóch warstw kwasu tłuszczowego. Membrany tworzą tunele przepustowe pomiędzy i wewnątrz komórek (organelli, np. mitochondriów, jądra).
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…
Fermentowane produkty to prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. Kiszonki, kefir, jogurty czy kimchi od wieków stanowią…
Nasze codzienne nawyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety, wiele z nich, często niezauważalnie,…
Warzywa to nieodłączny element zdrowej diety, ale często zapominamy, jak ogromny wpływ mają na nasze…
View Comments
bardzo interesujace