Zanim zacznę swoją interpretację dotyczącą wpływu glutenu na nasze ciało pragnę przytoczyć kilka suchych informacji !
Co to jest gluten?
Gluten to białko występujące w pszenicy – takiej jak:
- orkisz
- pszenica
- jęczmień lub żyto.
Kto musi stosować dietę bezglutenową?
Kolejna rzesza ludzi to ok. 8-10% populacji, które po zjedzeniu pszenicy, głównie gliadyny z pszenicy mają nieswoiste reakcję ze strony przewodu pokarmowego (biegunka, gazy, bóle jelit )
Tak więc jeśli masz jakiś rodzaj nadwrażliwości na glutenu, najlepiej żebyś zastąpił całą pszenicę ziarnami bezglutenowymi. W tym artykule dowiesz się jakie są najlepsze bezglutnowe ziarna, czy dieta bezglutenowa jest zdrowsza oraz jakie korzyści z niej płyną.
Komu jeszcze szkodzi gluten?
Warto pamiętać również, że kwestia prawidłowego trawienia glutenu, leży w naszych jelitach. Im słabsze jelita nadszarpnięte czynnikami środowiskowymi (leki, stres, konserwanty ) tym większe prawdopodobieństwo, że gluten będzie ci szkodzić!
Czy dieta bezglutenowa jest zdrowsza od tej zawierającej gluten?
A może jednak nasz organizm potrzebuje glutenu?
Oczywiste jest, że jeżeli masz chorobę trzewną lub nietolerancję glutenu, to musisz go unikać i całkowicie wyeliminować ze swojej diety. Jednak wiele osób toleruje gluten i przechodząc na dietę bezglutenową traci wiele korzyści z niego płynących, przynajmniej tak twierdzą naukowcy!
Wiele badań pokazuje, że spożywania glutenu to niższe ryzyko występowania:
- udaru mózgu
- cukrzycy typu 2
- chorób serca
- astmy
- raka jelita grubego
- chorób zapalnych a także chorób dziąseł.
Całe ziarna, uprawiane prawidłowo są wolne od ciężkich substancji chemicznych, mogą zawierać wiele witamin i minerałów takich jak:
- witamina B6
- witamina E
- niacyna
- kwas pantotenowy
- ryboflawina
- Tiamina
- foliniany
- wapń
- żelazo
- magnez
- cynk
- miedź
- siodło
- potas
- błonnik
- białko i przeciwutleniacze.
To w końcu problemem tkwi w glutenie czy brak podstawowych witamin, minerałów i błonnika ?
Istnieje druga strona medalu, rzadko kto wspomina, że większość badań dotyczących wpływu glutenu (najczęściej gliadyna ) na nasze zdrowie dotyczy analizy głównie produktów bogatych w: błonnik, witaminy z grupy B, kluczowych mikro i makroelementów, które wymieniłem powyżej i dodatkowo występującej w niej gluten.
Logiczne jest, że można skomponować jadłospis tak, że nie będzie w niej glutenu a będą wszystkie mikro, makro elementy, błonnik i związki antyoksydacyjne np. flawonoidy.
To nie gluten jest zdrowy tylko błonnik
Istnieją także korzyści płynące z diety bezglutenowej
Zmniejszenie objawów związanych z IBS: badani wykazały, że gluten jest częstą przyczyną IBS i wyeliminowanie go ze swojej diety może rozwiązać ten problem.
Eliminacja glutenu wpływa dobrze na dzieci z autyzmem
Wielu rodziców, a nawet szpitali dziecięcych twierdzi, że dieta bezglutenowa wpływa na zachowanie, interakcje społeczne oraz lepsze uczenie się u dzieci z autyzmem.
Gluten może powodować mgłe mózgową
Pobudzenie energii: niektórzy twierdzą, że gluten powoduje uczucie zmęczenia i letargu.
U tych, którzy są wrażliwi, gluten może zapobiec prawidłowej absorpcji składników odżywczych co z kolei uniemożliwia prawidłowe odżywianie mózgu, układu nerwowego i narządów.
Ten brak pożywienia może skutkować zmęczeniem. Tak więc jeśli jesteś wrażliwy na gluten, jego wyeliminowanie może podwyższyć twój poziom energii.
Kiedy jeść gluten a kiedy nie ?
Kolejna kwestia to uzmysłowienie sobie, że naturalnie występujący gluten, tak jak matka natura go stworzyła (z błonnikiem i innymi mikroelementami) jest inaczej metabolizowany niż proponowane przez współczesne koncerny spożywcze produktów bezglutenowe.
Pamiętajmy, że produkty bezglutenowe (ciastka, makarony itp) są poddane bardzo mocnej rafinacji i obróbce spożywczej, przez co tracą cenne witaminy i minerały, w kolejnym etapie producenci żywności oczywiście dodają te witaminy, ale witaminy syntetyczne.
Dieta bezglutenowa oparta na przetworzonych produktach to najgorsze co może być, lepiej samemu gotować !
Jedz gluten jeżeli nie masz alergii na gliadynę
Jeżeli nie mamy skrajnej alergii na gluten to nie widzę problemu abyśmy raz na jakiś czas zjedli sobie coś z glutenem !
Tak jak Paracelsusu mówił : żadna substancja nie jest toksyczna i każda substancja jest toksyczna, wszytko zależy od dawki
Dlatego trzymajmy proporcje dotaczajmy odpowiedniej ilości błonnika witamin i minerałów a zdrowie będzie dopisywało !
Zanim zdecydujesz się na dietę bez glutenu
- Eliminujmy cukry proste
- kwasy tłuszczowe transy
- rafinowane węglowodany i konserwanty
To jest największy problem współczesnego świata a nie gluten!
Top 6 bezglutenowych ziaren:
Amarantus:
Oferuje korzyści trawienne i pomaga w budowaniu zdrowych kości.
To wspaniałe źródło:
- białka
- błonnika
- manganu
- magnezu
- fosforu i żelaza.
Ryż brązowy
- wpływa dobrze na serce
- dostarcza mangan i obniża poziom cholesterolu.
Kasza gryczana
Jest pełnowartościowym nasionem wypełnionym przeciwutleniaczami.
Kasza jaglana
Proso jest również materiałem siwenym określanym często jako zboże. Jego zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny pomaga regulować prawidłowy poziom cukru we krwi.
Komosa ryżowa
Quinoa zawiera białko, przeciwutleniacze, wiataminy i minerały.
Sorgo
Zawiera białko, żelazo, witaminy z grupy B i błonnik pokarmowy, a także przeciwutleniacze redukujące stany zapalne.
Top 2 ziarna zawierające gluten
Mimo, że jest wiele ziaren które zawierają gluten, wystarczy wyeliminować produkty pszenne, które w XXI wieku są hybrydami, z bardzo mocno zmodyfikowaną cząsteczką glutenu (gliadyny) zmienionej głównie pod kątem chromosomów !
Jęczmień
Zarnem zawierającym gluten jest jęczmień, który występuje w: barwnikach spożywczych zupach piwie drożdżach piwowarskich. Jeżeli mamy dostęp do naturalnych ziaren jęczmienia możemy go używać ale nie jako codzienny produkt.
Żyto
Trzecim ziarnem jest żyto, które możemy znaleźć w: chlebie żytnim piwie żytnim płatkach, jest to stosunkowo najmniej zmodyfikowana wersja ziarna dlatego żytni chleb raz na jakiś czas może występować w naszej kuchni !
Badania :
https://celiac.org/live-gluten-free/glutenfreediet/what-is-gluten/
https://wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/whats-whole-grain-refined-grain/gluten-free-whole-grains
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3754775/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23688532
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23688532
https://www.childrensmn.org/educationmaterials/childrensmn/article/15864/gluten-free-casein-free-diet-for-autism-spectrum-disorder/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19068339