Użytkowników online: 52
ZALETY DETOXU
DOBRE SAMOPOCZUCIE KAŻDEGO DNIA
WIĘKSZA ODPORNOŚĆ NA CHOROBY
WIĘKSZA ODPORNOŚĆ NA STRES
DOSKONAŁA SYLWETKA
DOBRA KONDYCJA
ŁADNA CERA, WŁOSÓW, PAZNOKCI
LEPSZY SEN
SZYBSZA REGENERACJA PO TRENINGU
LEPSZA WYDOLNOŚĆ NA TRENINGU
Wyzwanie polega na niejedzeniu słodyczy, przetworzonej żywności typu fast food i piciu alkoholu z wyjątkiem produktów, które dozwolone są w materiale.
Bardzo często wiele osób nie zdaje sobie sprawy z faktu, że jest uzależniona od pewnych produkt, które negatywnie działają na jego ciało zdrowie i motywację do życia codziennego.
Poniższe wyzwanie ma na celu nauczyć cię zdrowych nawyków żywieniowych i zmienić twoje życie o 180 stopni
Dozwolone potrawy w okresie detoksu :
http://motywatordietetyczny.pl/2017/04/czy-jaja-odchudzaja-czy-jaja-tucza-czy-jaja-sa-zdrowe-odpowiadam-na-wasze-pytania/
http://motywatordietetyczny.pl/2017/04/smaczny-prosty-omlet-przed-lub-po-treningu-gotowy-w-10-min/
KOLEJNY ETAP TO :
1. Odbudowa układu pokarmowego
– Nawiąż kontakt wzrokowy z jedzonym pokarmem (trawienie zaczyna się w nerwie wzrokowym )
-Poczekaj aż poleci przysłowiowa ślinka, dopiero zacznij jeść, nie spiesz się (nasza ślina trawi wstępnie pokarm, głownie węglowodany – amylaza ślinowa ) – Gryź dokładnie, wymieszaj pokarm ze śliną, nie popijaj
– Warto stosować jedzenie rozdzielne (węgle + tłuszcz lub białko + tłuszcz) szybsze trawienie. Godziny około treningowe rządzą się swoimi prawami. – Upewni się, że masz prawidłowe ph kwasów żołądkowego, w pewnych przypadkach pomagają kwaśne produkty (ocet winny, woda z cytryną) ale dla zaniedbanego żołądka długoletnimi harcami polecam Betaina HCL – Jeżeli często chorujesz lub stosujesz antybiotyki, leki przeciwbólowe, zobojętniające kwas żołądkowy lub trening przekraczający 90% tętna maksymalnego warto zastanowić się nad profilaktyczną probiotykoterapią. 2. Eliminacja szkodliwych pokarmów
– Wiele badań pokazuje, że stosowanie dużych ilości Kazeiny (nabiał) sprzyja rozwojowi nowotworu wątroby
– Warto wyeliminować gluten, ale głównie chodzi mi o gliadynę,
która znajduje się w pszenicy. Mimo, że owies, orkisz i inne mąki zawierają gluten nie jest on aż tak szkodliwy jak gliadyna w pszenicy.
–
Konserwanty znajdujące się, w przetworzonych produktach bardzo mocno niszczą naszą florę jelitową.
3. Dostarczenie wartościowych produktów
– Głównie chodzi mi o wplatanie do swojej diety szejków na bazie zielonych warzyw dla początkujących miłośników zielonego szaleństwa. Warto pamiętać, że takie szejki zaczyna się pić od 100 ml po 3/4 dnia wypijamy 200ml kolejne 3/4 dni 300 aż dojdziemy np. do 700 ml tak jak jak pije. Znam osoby co jadły słabo i nagle zaczęły pić takie szejki i to w ilościach 700/800 ml po czym rozwolnienie, ból jelit, żołądka, wątroby, czarny kał i więcej złego niż pożytku.
Warto zmienić nawyki a nie stosować gotowe diety ! 4. Optymalny trening
Nie ważne czy trenujesz sporty sylwetkowe, zespołowe czy chodzisz na zajęcia grupowe, najważniejsze jest aby pamiętać o prawidłowej technice wykonywanych ćwiczeń oraz uzupełnianie treningu elementami ćwiczeń funkcjonalnych i stabilizacją