Pokrzywa ma długą tradycję zastosowań. W medycynie ludowej stosowano ją na wiele dolegliwości, a gospodynie gotowały z niej zupę. Naukowo potwierdzono jej właściwości lecznicze i prozdrowotne. W pokrzywie znajdziemy: witaminy z grupy C, oraz K1, B2, kwas pantotenowy, rutynę, kwercetynę, kwasy organiczne, chlorofil, fitosterol, acetylocholinę, histaminę, serotoninę, oraz wapń, magnez, żelazo, fosfor, siarkę, potas, jod i krzem. A lista zalet jest imponująca:
Zupa z pokrzywy jest fenomenalna, ale warto zapoznać się również z tą zupą :
16 lekarzy medycyny naturalnej wystosowało koncepcję terapeutyczną do leczenia chorób zapalnych jelit, takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego-Crohna. Ta metoda terapeutyczna opiera się na trzech filarach:
Badania przeprowadzone we Frankfurcie i w Monachium wykazały, że codzienne spożywanie 50 gram pokrzywy gotowanej na parze pozwoliły zmniejszyć dzienną dawkę leku (diklofenak) z 200mg na 50mg. Również w tych badaniach ból i sztywność były o 70 % słabsze u osób jedzących pokrzywę, w porównaniu do osób, które jej nie jadły.
Spożywanie pokrzywy pozwala zmniejszyć dawki leków, a tym samym zredukować skutki uboczne.
Napar z pokrzywy działa moczopędnie, zawiera szczególnie dużo potasu i pomaga pozbyć się chorobotwórczych bakterii w drogach moczowych. Jako że działa odwadniająco, pamiętaj o przyjmowaniu dużej ilości płynów.
Pokrzywa leczy choroby gruczołu krokowego, w tym łagodny przerost prostaty. Podczas sześciomiesięcznych badań z grupą osób przyjmujących pokrzywę i grupą przyjmującą placebo (łącznie 558 uczestników), u 81% pacjentów z grupy stosującej pokrzywę odnotowano znaczącą poprawę objawów, zaś w grupie przyjmującej placebo poprawę odnotowano u 16% pacjentów.
W innym badaniu (2005, Engelmann i wsp.), uczestnicy przyjmowali przez okres ponad pół roku dwie kapsułki dziennie, każda z 120 mg ekstraktu z korzenia pokrzywy i 160 mg ekstraktu Saw Palmetto. Po tym czasie zauważono u uczestników znaczne zmniejszenie się dolegliwości związanych z oddawaniem moczu.
Echinacea purpurea (jeżówka purpurowa) znana jest ze stymulującego wpływu na układ odpornościowy. W rzeczywistości jednak – według badań przeprowadzonych na myszach – pokrzywa ma znacznie większy wpływ na układ odpornościowy niż jeżówka purpurowa, zarówno w przypadku odpowiedzi układu immunologicznego na przeciwciała jak i na aktywność fagocytów.
Składniki:
2 szklanki młodej pokrzywy z łodygami
3 średnie ziemniaki
2-4 ząbki czosnku
1 cebula
1 płaska łyżeczka soli
szczypta gałki muszkatołowej
łyżka masła
pieprz
1 litr wody
kubeczek śmietany 12% lub jogurtu greckiego
Na maśle podsmażyć cebulkę z czosnkiem. W wodzie zagotować ziemniaki pokrojone w kostkę z posiekaną pokrzywą. Gotować około 20 minut. Dodać cebulę z czosnkiem i przyprawy. Zmiksować blenderem. Podawać z kleksem ze śmietany lub jogurtu.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…