Categories: OwoceWarzywa

WITARIANIZM – które produkty spożywcze są bardziej pożywne na surowo, a jakie po ugotowaniu?

Użytkowników online: 47

Gotowana potrawa może być lepsza w smaku, ale także zmienia wartość odżywczą produktów, z których jest przyrządzona. Co ciekawe, niektóre witaminy są tracone podczas gotowania, a inne stają się bardziej dostępne dla organizmu. Niektórzy twierdzą, że jedzenie głównie surowej żywności jest drogą do lepszego zdrowia. Jednakże niektóre gotowane produkty spożywcze mają w tej formie większe korzyści żywieniowe.

Jak to jest z surowymi potrawami?

  • Surowe pożywienie to pokarmy, które nie zostało przetworzone lub gotowane. Ogólnie rzecz biorąc, dieta raw food składa się z co najmniej 70% surowej żywności.
  • Zwolennicy twierdzą, że surowe pożywienie jest bardziej pożywne niż gotowane, ponieważ enzymy wraz z niektórymi składnikami odżywczymi są niszczone w procesie gotowania.
  • Surowe owoce i warzywa mogą zawierać więcej składników odżywczych, takich jak witaminy C i witaminy z grupy B.
  • Niektóre produkty (głównie mięso i ryby) zawierają niebezpieczne bakterie i mikroorganizmy, które są wyeliminowane tylko przez gotowanie.

Jak to jest z gotowanymi potrawami?

  • Gotowanie potraw dezaktywuje znajdujące się w nich enzymy.
  • Niektóre składniki odżywcze, zwłaszcza rozpuszczalne w wodzie witaminy, są tracone podczas procesu gotowania.
  • Gotowane pokarmy są łatwiejsze do żucia i trawienia niż surowe pokarmy (właściwe trawienie jest konieczne do wchłonięcia składników odżywczych).
  • Badania wykazały, że gotowanie warzyw zwiększa dostępność przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten i luteina.
  • Gotowanie zabija szkodliwe bakterie i mikroorganizmy.

Najzdrowsze w formie surowej:

Najzdrowsze po ugotowaniu:

Podsumowując, nie które produkty spożywcze są bardziej pożywne na surowo, podczas gdy inne po ugotowaniu. Nie musisz przestrzegać restrykcyjnej diety witariańskiej, aby zapewnić sobie zdrowie. Najlepiej w swojej diecie uwzględnij i potrawy na surowo, jak i te po ugotowaniu.

Recent Posts

Najlepsze produkty przed treningiem – co jeść, by mieć energię?

Przygotowanie odpowiedniego posiłku przed treningiem to klucz do osiągnięcia maksymalnej wydolności i skuteczności ćwiczeń. Wybierając…

16 godzin ago

Niebo w gębie! 10 przepisów na idealne śniadanie

Poranki mogą być pełne inspiracji, szczególnie gdy na talerzu pojawiają się wyjątkowe smaki. Przygotowaliśmy dla…

2 dni ago

Jak utrzymać formę przez całe życie? Praktyczne wskazówki i inspiracje

Utrzymanie dobrej kondycji fizycznej i psychicznej to jedno z najważniejszych wyzwań, z jakimi mierzymy się…

2 dni ago

Najlepsze produkty wspierające regenerację i spokojny sen

Dobry sen jest kluczowy dla zdrowia i samopoczucia, a dieta odgrywa w tym ogromną rolę.…

2 dni ago

Co jeść rano? Te przepisy to prawdziwy hit!

Poranki mogą być pełne smaku i różnorodności, jeśli zdecydujesz się na kreatywne podejście do śniadań.…

2 dni ago

9 najlepszych źródeł błonnika – jak wzbogacić swoją dietę dla zdrowia i energii

Błonnik to kluczowy składnik diety, który wspiera zdrowie jelit, reguluje poziom cukru we krwi i…

1 tydzień ago