Categories: OwoceWarzywa

WITARIANIZM – które produkty spożywcze są bardziej pożywne na surowo, a jakie po ugotowaniu?

Użytkowników online: 24

Gotowana potrawa może być lepsza w smaku, ale także zmienia wartość odżywczą produktów, z których jest przyrządzona. Co ciekawe, niektóre witaminy są tracone podczas gotowania, a inne stają się bardziej dostępne dla organizmu. Niektórzy twierdzą, że jedzenie głównie surowej żywności jest drogą do lepszego zdrowia. Jednakże niektóre gotowane produkty spożywcze mają w tej formie większe korzyści żywieniowe.

Jak to jest z surowymi potrawami?

  • Surowe pożywienie to pokarmy, które nie zostało przetworzone lub gotowane. Ogólnie rzecz biorąc, dieta raw food składa się z co najmniej 70% surowej żywności.
  • Zwolennicy twierdzą, że surowe pożywienie jest bardziej pożywne niż gotowane, ponieważ enzymy wraz z niektórymi składnikami odżywczymi są niszczone w procesie gotowania.
  • Surowe owoce i warzywa mogą zawierać więcej składników odżywczych, takich jak witaminy C i witaminy z grupy B.
  • Niektóre produkty (głównie mięso i ryby) zawierają niebezpieczne bakterie i mikroorganizmy, które są wyeliminowane tylko przez gotowanie.

Jak to jest z gotowanymi potrawami?

  • Gotowanie potraw dezaktywuje znajdujące się w nich enzymy.
  • Niektóre składniki odżywcze, zwłaszcza rozpuszczalne w wodzie witaminy, są tracone podczas procesu gotowania.
  • Gotowane pokarmy są łatwiejsze do żucia i trawienia niż surowe pokarmy (właściwe trawienie jest konieczne do wchłonięcia składników odżywczych).
  • Badania wykazały, że gotowanie warzyw zwiększa dostępność przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten i luteina.
  • Gotowanie zabija szkodliwe bakterie i mikroorganizmy.

Najzdrowsze w formie surowej:

Najzdrowsze po ugotowaniu:

Podsumowując, nie które produkty spożywcze są bardziej pożywne na surowo, podczas gdy inne po ugotowaniu. Nie musisz przestrzegać restrykcyjnej diety witariańskiej, aby zapewnić sobie zdrowie. Najlepiej w swojej diecie uwzględnij i potrawy na surowo, jak i te po ugotowaniu.

Recent Posts

26 pomysłów na wyjątkowe tosty i kanapki – zdrowe, pyszne i pełne inspiracji!

Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…

2 tygodnie ago

6 pomysłów na omlet idealny – szybkie, pyszne i różnorodne śniadania

Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…

2 tygodnie ago

10 kanapkowych hitów – przepisy, które odmienią Twoje lunche

Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…

2 tygodnie ago

10 Smoothie, Które Odmienią Twój Dzień – Pyszne, Zdrowe i Gotowe w 5 Minut

Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…

2 tygodnie ago

10 Wegetariańskich Przepisów, Które Udowodnią, Że Roślinna Kuchnia to Sztos!

Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…

2 tygodnie ago

10 Owocowych Przekąsek, Które Pokochasz – Zdrowe, Kreatywne i Pyszne!

Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…

2 tygodnie ago