Categories: OwoceWarzywa

WITARIANIZM – które produkty spożywcze są bardziej pożywne na surowo, a jakie po ugotowaniu?

Użytkowników online: 108

Gotowana potrawa może być lepsza w smaku, ale także zmienia wartość odżywczą produktów, z których jest przyrządzona. Co ciekawe, niektóre witaminy są tracone podczas gotowania, a inne stają się bardziej dostępne dla organizmu. Niektórzy twierdzą, że jedzenie głównie surowej żywności jest drogą do lepszego zdrowia. Jednakże niektóre gotowane produkty spożywcze mają w tej formie większe korzyści żywieniowe.

Jak to jest z surowymi potrawami?

  • Surowe pożywienie to pokarmy, które nie zostało przetworzone lub gotowane. Ogólnie rzecz biorąc, dieta raw food składa się z co najmniej 70% surowej żywności.
  • Zwolennicy twierdzą, że surowe pożywienie jest bardziej pożywne niż gotowane, ponieważ enzymy wraz z niektórymi składnikami odżywczymi są niszczone w procesie gotowania.
  • Surowe owoce i warzywa mogą zawierać więcej składników odżywczych, takich jak witaminy C i witaminy z grupy B.
  • Niektóre produkty (głównie mięso i ryby) zawierają niebezpieczne bakterie i mikroorganizmy, które są wyeliminowane tylko przez gotowanie.

Jak to jest z gotowanymi potrawami?

  • Gotowanie potraw dezaktywuje znajdujące się w nich enzymy.
  • Niektóre składniki odżywcze, zwłaszcza rozpuszczalne w wodzie witaminy, są tracone podczas procesu gotowania.
  • Gotowane pokarmy są łatwiejsze do żucia i trawienia niż surowe pokarmy (właściwe trawienie jest konieczne do wchłonięcia składników odżywczych).
  • Badania wykazały, że gotowanie warzyw zwiększa dostępność przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten i luteina.
  • Gotowanie zabija szkodliwe bakterie i mikroorganizmy.

Najzdrowsze w formie surowej:

Najzdrowsze po ugotowaniu:

Podsumowując, nie które produkty spożywcze są bardziej pożywne na surowo, podczas gdy inne po ugotowaniu. Nie musisz przestrzegać restrykcyjnej diety witariańskiej, aby zapewnić sobie zdrowie. Najlepiej w swojej diecie uwzględnij i potrawy na surowo, jak i te po ugotowaniu.

Recent Posts

Kanapki, o których nie zapomnisz – poznaj przepisy!

Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…

2 tygodnie ago

Dlaczego kortyzol jest ważny, ale jego nadmiar szkodzi?

Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…

2 tygodnie ago

Magnez – niezastąpiony minerał dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…

2 tygodnie ago

Eliksir młodości na Twoim talerzu – te produkty to game-changer.

Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…

2 tygodnie ago

Kurczak w roli głównej – 10 dań, które Cię oczarują

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…

3 tygodnie ago

10 deserów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia!

Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…

3 tygodnie ago