Użytkowników online: 77
Gotowana potrawa może być lepsza w smaku, ale także zmienia wartość odżywczą produktów, z których jest przyrządzona. Co ciekawe, niektóre witaminy są tracone podczas gotowania, a inne stają się bardziej dostępne dla organizmu. Niektórzy twierdzą, że jedzenie głównie surowej żywności jest drogą do lepszego zdrowia. Jednakże niektóre gotowane produkty spożywcze mają w tej formie większe korzyści żywieniowe.
Jak to jest z surowymi potrawami?
- Surowe pożywienie to pokarmy, które nie zostało przetworzone lub gotowane. Ogólnie rzecz biorąc, dieta raw food składa się z co najmniej 70% surowej żywności.
- Zwolennicy twierdzą, że surowe pożywienie jest bardziej pożywne niż gotowane, ponieważ enzymy wraz z niektórymi składnikami odżywczymi są niszczone w procesie gotowania.
- Surowe owoce i warzywa mogą zawierać więcej składników odżywczych, takich jak witaminy C i witaminy z grupy B.
- Niektóre produkty (głównie mięso i ryby) zawierają niebezpieczne bakterie i mikroorganizmy, które są wyeliminowane tylko przez gotowanie.
Jak to jest z gotowanymi potrawami?
- Gotowanie potraw dezaktywuje znajdujące się w nich enzymy.
- Niektóre składniki odżywcze, zwłaszcza rozpuszczalne w wodzie witaminy, są tracone podczas procesu gotowania.
- Gotowane pokarmy są łatwiejsze do żucia i trawienia niż surowe pokarmy (właściwe trawienie jest konieczne do wchłonięcia składników odżywczych).
- Badania wykazały, że gotowanie warzyw zwiększa dostępność przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten i luteina.
- Gotowanie zabija szkodliwe bakterie i mikroorganizmy.
Najzdrowsze w formie surowej:
Najzdrowsze po ugotowaniu:
- szparagi
- grzyby
- szpinak
- rośliny strączkowe
- marchew
- ziemniaki
- mięso i ryby
Podsumowując, nie które produkty spożywcze są bardziej pożywne na surowo, podczas gdy inne po ugotowaniu. Nie musisz przestrzegać restrykcyjnej diety witariańskiej, aby zapewnić sobie zdrowie. Najlepiej w swojej diecie uwzględnij i potrawy na surowo, jak i te po ugotowaniu.