Pozytywne działanie :
Kurkuma to starożytne lekarstwo, uważane za naturalny środek leczenia stanu zapalnego. Stan zapalny jest obecnie przyczyną chorób przewlekłych. Kurkuma, a dokładnie jej składnik aktywny kurkumina, ma działanie przeciwzapalne i łagodzi dolegliwości chorób, takich jak:
- cukrzyca
- otyłość
- depresja
- zmęczenie
- astma
- zapalenie oskrzeli
- alergie
- alzheimer
- stwardnienie rozsiane
- łuszczyca
- choroby sercowo-naczyniowe.
Nawet jeśli nie cierpisz na żadną z powyższych chorób pamiętaj, że stres jest głównym czynnikiem zapalnym. Systematycznie stosowanie, kurkumy ma potwierdzone działanie :
Korzyści zdrowotne pochodzące z jabłek.
Badania wykazały, że jabłka dzięki antyoksydantom pozytywnie wpływają na dolegliwości takie jak:
- choroby sercowo-naczyniowe
- alzheimer
- astma
- cukrzyca
- problemy trawienne
- problemy z kontrolą wagi
Jabłka mogą być kwaśne lub słodkie, w każdy dowolny sposób są pyszne. Jabłka w tym przepisie mogą być doskonałym uzupełnieniem zupy.
Soczewica: jako siła domowego żywienia
Soczewica posiada właściwości przeciwzapalne i jest przeciwutleniaczem.
Dieta bogata w soczewicę i rośliny strączkowe może złagodzić:
- cholesterol
- nadciśnienie
- zapalenie jelit
- osteoporozę
- raka jelita grubego
Soczewica ma dużą zawartość białka, oprócz znacznych ilości żelaza i magnezu.
W szczególności czerwona soczewica, posiada najwięcej korzyści odżywczych niż jej inne odmiany.
Zupa kremowa z kurkumy, soczewicy i mleka kokosowego, składniki:
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 cebula drobno pokrojona
- 2 jabłka, wydrążone i tarte
- 1 łyżeczka proszku kurkumy
- 3-2 filiżanki gorącej wody
- 1 1/2 filiżanki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- Wypłukać czerwoną soczewicę z zimną wodą i pozostawić do odsączenia.
- Stopić olej kokosowy w garnku i zeszklić cebulę do miękkości na złoty kolor.
- Dodać jabłka i kurkumę, gotować przez dwie minuty, często mieszając.
- Dodać soczewicę i 2 szklanki wody. Doprowadzić zawartość naczynia do wrzenia
i gotować przez 15 minut, pod przykryciem. - Dodać przyprawy i mleko kokosowe, dobrze wymieszać.
- Dusić, aż soczewica będzie miękka.
- Dodać kolejny kubek wody (do uzyskania rzadszej konsystencji).
- Dla uzyskania najlepszego smaku, gotować na wolnym ogniu przez co najmniej dwie godziny.
- Zupę podawać na ciepło.
- Udekorować wiórkami kokosowymi lub nasionami dyni.
Jak często trzeba jeść zupę i w jakich ilościach, żeby rzeczywiście była lekarstwem?