Categories: Chemia w pożywieniu

Lista dodatków spożywczych uznawanych za najbardziej niebezpieczne

Znane jest powiedzenie „jesteś tym, co jesz”. Konserwanty, spulchniacze, emulgatory, wzmacniacze smaku… Dodatków do żywności niemalże nie da się uniknąć. Szacuje się, że rocznie zjadamy ich nawet 2 kilogramy! Generalnie można przyjąć zasadę: im krótszy skład i bardziej znane nazwy, tym zdrowszy produkt.

 

Oto lista dodatków spożywczych uznawanych za najbardziej niebezpieczne.

Szybka ściąga

Poznaj skutki spożywania lub przedawkowania, oraz ich najczęstsze źródła:

E123 Amarant (barwnik)

  • nasila objawy astmy, w badaniach na szczurach ustalono związek pomiędzy guzami a spożyciem żywności z amarantem
  • obecny w napojach alkoholowych, kawiorze, winach, kosmetykach (róże, szminki); barwnik do tkanin, skór, papieru

E249 Azotyn potasu (konserwant)

  • może powodować astmę, zawroty głowy, zapalenie nerek, nie należy podawać z nim żywności dzieciom poniżej 6 miesiąca życia
  • obecny w produktach mięsnych, przetworach rybnych, barwnikach w przemyśle chemicznym

E250 Azotyn sodu (konserwant)

  • potencjalnie rakotwórczy, wywołuje mdłości, zawroty i bóle głowy
  • obecny w wędlinach, konserwach i innych przetworach garmażeryjnych

E133 Błękit brylantowy FCF (barwnik)

  • rakotwórczy, może wywoływać astmę, szczególnie niebezpieczny dla osób ze schorzeniami układu pokarmowego
  • obecny w napojach, deserach, groszku w puszkach, kremach do ciast, paście do zębów, dezodorantach, farbach do włosów

E 320 Butylohydroksyanizol / BHA (konserwant)

  • w dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy narządów wewnętrznych, przyczynia się do wytwarzania wolnych rodników
  • obecny w tłuszczach, mleku w proszku, mięsie suszonym, gumie do żucia, suplementach diety, szminkach, karmie dla zwierząt

E321 Butylohydroksytoluen / BHT (konserwant)

  • może powodować podrażnienie skóry, astmę, nadpobudliwość
  • obecny w tłuszczach, przetworzonych orzechach, gumie do żucia, piwie, ciastach w proszku, kredkach do oczu, kremach do golenia, oliwkach i mleczkach dla dzieci

E151 Czerń brylantowa BN (barwnik)

  • powoduje astmę, nadpobudliwość, dolegliwości żołądkowe
  • obecny w ciemnych sosach, jogurtach, ajerkoniaku, ciastach w proszku

E128 Czerwień 2G (barwnik)

  • niewskazany dla osób uczulonych na salicyniany, powoduje problemy ze strony układu pokarmowego, anemię, pokrzywkę
  • obecny w kiełbasach i mięsie do hamburgerów

E127 Erytrozyna (barwnik)

  • wywołuje reakcje alergiczne, astmę, kancerogenny, niszczy wątrobę i serce, negatywnie wpływa na płodność
  • obecny w konserwowanych owocach, ciastach, osłonkach na kiełbasy, pastach do zębów i różach do policzków

E407 Karagen (emulgator)

  • powoduje wzdęcia i owrzodzenia jelit
  • używany w produkcji dżemów, galaretek, deserów, mleka w proszku, wyrobach cukierniczych i garmażeryjnych

E284 Kwas borowy (konserwant)

  • niebezpieczny przy zetknięciu z otartą skórą lub po połknięciu, ilości zawarte w jedzeniu są względnie bezpieczne
  • obecny w kawiorze, szminkach, płynach do płukania jamy ustnej, kremach, zasypkach dla dzieci

E231 Ortofenylofenol (konserwant)

  • rakotwórczy, może powodować alergię, bezdech, zapaść i śpiączkę
  • stosowany na powierzchni cytrusów

E216 Propyloparaben (konserwant)

  • może powodować silne reakcje alergiczne
  • wycofany jako dodatek do żywności, za to często obecny w kosmetykach

E431 Stearynian polioksyetylenu (emulgator)

  • ułatwia wchłanianie kancerogennych związków, w badaniach na myszach powodował guzy skóry
  • stosowany w żywności przetworzonej, kremach do rąk, mydłach w płynie

E102 Tartrazyna (barwnik)

  • kancerogenny, w połączeniu z bensoesanami może wywoływać ADHD, nasila objawy astmy
  • obecny w warzywach konserwowych, wyrobach cukierniczych, likierach, napojach i zupach w proszku, winach aromatyzowanych, suplementach diety

E319 Tert-butylohydrochinon / TBHQ (konserwant)

  • rakotwórczy, działa drażniąco w kontakcie ze skórą, w dużych dawkach zaburza pracę nerek i tarczycy
  • obecny w rybach mrożonych, przetworach rybnych, tłuszczach, ciastach i zupkach w proszku

E110 Żółcień pomarańczowa FCF

  • wywołuje reakcje alergiczne, nadpobudliwość, mdłości, rakotwórczy
  • obecny w napojach, wyrobach cukierniczych, produktach owocowych, płatkach zbożowych, pastach rybnych

E950 Acesulfam-K (słodzik)

  • może powodować nadpobudliwość, bóle głowy, szczególnie niewskazany dla dzieci, u zwierząt odnotowano przypadki nowotworów wskutek spożywania
  • obecny w produktach dietetycznych, wyrobach cukierniczych, gumach do żucia

E123 Benzoesan wapnia (konserwant)

  • może powodować astmę, anafilaksję, problemy behawioralne, szczególnie niewskazany dla osób uczulonych na aspirynę i dzieci
  • obecny w sokach owocowych, majonezach, konserwach, kiszonkach

E160b Annato (barwnik)

  • powoduje bóle głowy u dzieci, skłonność do irytacji, niedociśnienie i egzemę
  • obecny w wyrobach cukierniczych, margarynach, napojach

E122 Azorubina (barwnik)

  • nasila nietolerancje salicylanów i objawy astmy, powoduje nadpobudliwość u dzieci
  • obecny w marcepanach, ciastach, budyniach, dżemach, galaretkach, sosach, winach

E155 Brąz HT (barwnik)

  • powoduje biegunkę, pokrzywkę, może wywoływać reakcje alergiczne
  • obecny w wyrobach czekoladopodobny, przyprawach korzennych, wypiekach, deserach

E129 Czerwień Allura AC (barwnik)

  • wzmaga nietolerancję na salicylany, nasila objawy astmy, może powodować nadpobudliwość u dzieci
  • występuje w napojach, winach, owocach i warzywach kandyzowanych, dekoracjach i wyrobach cukierniczych, lodach, deserach, sosach, przyprawach, kiełbaskach, przetworach rybnych

A124 Czerwień koszelinowa A (barwnik)

  • rakotwórczy, przyczynia się do bezpłodności, może powodować astmę, nadpobudliwość, alergie
  • obecny w galaretkach, ciastach w proszku, skorupiakach, rybach wędzonych, napojach, winach, kiełbasie Chorizo, kosmetykach (szminki, róże), zupach gotowych, płatkach zbożowych, marmoladach

E180 czerwień litolowa BK (barwnik)

  • może powodować astmę, problemy trawienne, nadpobudliwość
  • obecny w jadalnych powłokach serów, szminkach, lakierach do paznokci

E173 Glin (barwnik)

  • może mieć związek z Alzheimerem i innymi chorobami neurodegeneracyjnymi, działa toksycznie na układ rozrodczy, krwionośny i nerwowy
  • obecny w polewach, dekoracjach do ciast, kosmetykach (antyperspiranty)

E621 Glutaminian monosodowy (wzmacniacz smaku i zapachu)

  • nadwrażliwość na glutaminian powoduje syntrom „chińskiej” restauracji (migrena, mdłości, osłabienie, ucisk w klatce…), może sprzyjać otyłości
  • obecny w daniach instant, sosach, gotowych produktach mięsnych i rybnych, przyprawach

E132 Indygotyna (barwnik)

  • może powodować astmę, alergie, problemy z sercem
  • obecny w gumach do żucia, deserach, lodach, napojach, płukankach do włosów

E150c Karmel amoniakalny (barwnik)

  • negatywnie wpływa na płodność, może powodować choroby żołądka, wątroby i nadpobudliwość
  • obecny w chlebach słodowych, kiełbasach, pasztetach, sosach sojowych, produktach zbożowych, ciastkach, deserach mlecznych, polewach, napojach alkoholowych

E1201 Poliwinylopirolidon (stabilizator) i E1202 Poliwinylopolipirolidon (stabilizator)

  • może przyczyniać się do powstawania guzów, wywoływać uszkodzenie nerek, płuc i alergie skórne
  • obecny w winach, occie winnym, piwach, suplementach diety

E635 Rybonukleotydy disodowe (wzmacniacz smaku i zapachu)

  • może powodować astmę, nadpobudliwość, wysypkę, szczególne niebezpieczny dla chorujących na dnę moczanową i dla osób z problemami nerek, zakazany w żywności dla dzieci
  • używany w produkcji ciast, chipsów, makaronów instant

E634 Rybonukleotydy wapnia (wzmacniacz smaku i zapachu)

  • może powodować astmę, nadpobudliwość, wysypkę i opuchliznę w jamie ustnej
  • może być obecny w każdym rodzaju żywności

E962 Sól aspartamu-acesulfamu (słodzik)

  • zawiera fenyloalaninę niedozwoloną dla osób cierpiących na fenyloketonurię, podrażnia układ pokarmowy, niezalecany dla dzieci
  • obecny w napojach, gumie do żucia, słodyczach, ciemnym piwie

E951 Aspartam (słodzik)

  • zawiera fenuloalaninę, niedozwolony dla chorych na fenyloketonurię, zakazany w żywności dla małych dzieci, jest potencjalnym czynnikiem rakotwórczym, powoduje problemy z cukrem we krwi, objawy astmy, nudności, problemy na podłożu psychicznym i neurologicznym, migreny, alergie, etc
  • popularny słodzik, obecny w napojach, słodyczach, produktach dla diabetyków

E914 Utleniony wosk polietylenowy (inne dodatki)

  • ma działanie rakotwórcze, może uszkadzać wątrobę i nerki
  • stosowany na powierzchni owoców

Recent Posts

Spróbuj tych deserów i nigdy nie wrócisz do kupnych słodyczy!

Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…

13 godzin ago

Śniadaniowy raj: 10 pomysłów na wyjątkowy start dnia

Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…

6 dni ago

10 kolacji, które musisz wypróbować dziś wieczorem!

Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…

6 dni ago

Nie przegap tych genialnych przepisów na obiad!

Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…

7 dni ago

Śniadanie mistrzów: 10 przepisów, które musisz znać!

Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…

7 dni ago

Nie szukaj dalej – te obiady podbiją Twoje serce!

Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…

1 tydzień ago