Znane jest powiedzenie „jesteś tym, co jesz”. Konserwanty, spulchniacze, emulgatory, wzmacniacze smaku… Dodatków do żywności niemalże nie da się uniknąć. Szacuje się, że rocznie zjadamy ich nawet 2 kilogramy! Generalnie można przyjąć zasadę: im krótszy skład i bardziej znane nazwy, tym zdrowszy produkt.
Oto lista dodatków spożywczych uznawanych za najbardziej niebezpieczne.
Szybka ściąga
Poznaj skutki spożywania lub przedawkowania, oraz ich najczęstsze źródła:
E123 Amarant (barwnik)
- nasila objawy astmy, w badaniach na szczurach ustalono związek pomiędzy guzami a spożyciem żywności z amarantem
- obecny w napojach alkoholowych, kawiorze, winach, kosmetykach (róże, szminki); barwnik do tkanin, skór, papieru
E249 Azotyn potasu (konserwant)
- może powodować astmę, zawroty głowy, zapalenie nerek, nie należy podawać z nim żywności dzieciom poniżej 6 miesiąca życia
- obecny w produktach mięsnych, przetworach rybnych, barwnikach w przemyśle chemicznym
E250 Azotyn sodu (konserwant)
- potencjalnie rakotwórczy, wywołuje mdłości, zawroty i bóle głowy
- obecny w wędlinach, konserwach i innych przetworach garmażeryjnych
E133 Błękit brylantowy FCF (barwnik)
- rakotwórczy, może wywoływać astmę, szczególnie niebezpieczny dla osób ze schorzeniami układu pokarmowego
- obecny w napojach, deserach, groszku w puszkach, kremach do ciast, paście do zębów, dezodorantach, farbach do włosów
E 320 Butylohydroksyanizol / BHA (konserwant)
- w dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy narządów wewnętrznych, przyczynia się do wytwarzania wolnych rodników
- obecny w tłuszczach, mleku w proszku, mięsie suszonym, gumie do żucia, suplementach diety, szminkach, karmie dla zwierząt
E321 Butylohydroksytoluen / BHT (konserwant)
- może powodować podrażnienie skóry, astmę, nadpobudliwość
- obecny w tłuszczach, przetworzonych orzechach, gumie do żucia, piwie, ciastach w proszku, kredkach do oczu, kremach do golenia, oliwkach i mleczkach dla dzieci
E151 Czerń brylantowa BN (barwnik)
- powoduje astmę, nadpobudliwość, dolegliwości żołądkowe
- obecny w ciemnych sosach, jogurtach, ajerkoniaku, ciastach w proszku
E128 Czerwień 2G (barwnik)
- niewskazany dla osób uczulonych na salicyniany, powoduje problemy ze strony układu pokarmowego, anemię, pokrzywkę
- obecny w kiełbasach i mięsie do hamburgerów
E127 Erytrozyna (barwnik)
- wywołuje reakcje alergiczne, astmę, kancerogenny, niszczy wątrobę i serce, negatywnie wpływa na płodność
- obecny w konserwowanych owocach, ciastach, osłonkach na kiełbasy, pastach do zębów i różach do policzków
E407 Karagen (emulgator)
- powoduje wzdęcia i owrzodzenia jelit
- używany w produkcji dżemów, galaretek, deserów, mleka w proszku, wyrobach cukierniczych i garmażeryjnych
E284 Kwas borowy (konserwant)
- niebezpieczny przy zetknięciu z otartą skórą lub po połknięciu, ilości zawarte w jedzeniu są względnie bezpieczne
- obecny w kawiorze, szminkach, płynach do płukania jamy ustnej, kremach, zasypkach dla dzieci
E231 Ortofenylofenol (konserwant)
- rakotwórczy, może powodować alergię, bezdech, zapaść i śpiączkę
- stosowany na powierzchni cytrusów
E216 Propyloparaben (konserwant)
- może powodować silne reakcje alergiczne
- wycofany jako dodatek do żywności, za to często obecny w kosmetykach
E431 Stearynian polioksyetylenu (emulgator)
- ułatwia wchłanianie kancerogennych związków, w badaniach na myszach powodował guzy skóry
- stosowany w żywności przetworzonej, kremach do rąk, mydłach w płynie
E102 Tartrazyna (barwnik)
- kancerogenny, w połączeniu z bensoesanami może wywoływać ADHD, nasila objawy astmy
- obecny w warzywach konserwowych, wyrobach cukierniczych, likierach, napojach i zupach w proszku, winach aromatyzowanych, suplementach diety
E319 Tert-butylohydrochinon / TBHQ (konserwant)
- rakotwórczy, działa drażniąco w kontakcie ze skórą, w dużych dawkach zaburza pracę nerek i tarczycy
- obecny w rybach mrożonych, przetworach rybnych, tłuszczach, ciastach i zupkach w proszku
E110 Żółcień pomarańczowa FCF
- wywołuje reakcje alergiczne, nadpobudliwość, mdłości, rakotwórczy
- obecny w napojach, wyrobach cukierniczych, produktach owocowych, płatkach zbożowych, pastach rybnych
E950 Acesulfam-K (słodzik)
- może powodować nadpobudliwość, bóle głowy, szczególnie niewskazany dla dzieci, u zwierząt odnotowano przypadki nowotworów wskutek spożywania
- obecny w produktach dietetycznych, wyrobach cukierniczych, gumach do żucia
E123 Benzoesan wapnia (konserwant)
- może powodować astmę, anafilaksję, problemy behawioralne, szczególnie niewskazany dla osób uczulonych na aspirynę i dzieci
- obecny w sokach owocowych, majonezach, konserwach, kiszonkach
E160b Annato (barwnik)
- powoduje bóle głowy u dzieci, skłonność do irytacji, niedociśnienie i egzemę
- obecny w wyrobach cukierniczych, margarynach, napojach
E122 Azorubina (barwnik)
- nasila nietolerancje salicylanów i objawy astmy, powoduje nadpobudliwość u dzieci
- obecny w marcepanach, ciastach, budyniach, dżemach, galaretkach, sosach, winach
E155 Brąz HT (barwnik)
- powoduje biegunkę, pokrzywkę, może wywoływać reakcje alergiczne
- obecny w wyrobach czekoladopodobny, przyprawach korzennych, wypiekach, deserach
E129 Czerwień Allura AC (barwnik)
- wzmaga nietolerancję na salicylany, nasila objawy astmy, może powodować nadpobudliwość u dzieci
- występuje w napojach, winach, owocach i warzywach kandyzowanych, dekoracjach i wyrobach cukierniczych, lodach, deserach, sosach, przyprawach, kiełbaskach, przetworach rybnych
A124 Czerwień koszelinowa A (barwnik)
- rakotwórczy, przyczynia się do bezpłodności, może powodować astmę, nadpobudliwość, alergie
- obecny w galaretkach, ciastach w proszku, skorupiakach, rybach wędzonych, napojach, winach, kiełbasie Chorizo, kosmetykach (szminki, róże), zupach gotowych, płatkach zbożowych, marmoladach
E180 czerwień litolowa BK (barwnik)
- może powodować astmę, problemy trawienne, nadpobudliwość
- obecny w jadalnych powłokach serów, szminkach, lakierach do paznokci
E173 Glin (barwnik)
- może mieć związek z Alzheimerem i innymi chorobami neurodegeneracyjnymi, działa toksycznie na układ rozrodczy, krwionośny i nerwowy
- obecny w polewach, dekoracjach do ciast, kosmetykach (antyperspiranty)
E621 Glutaminian monosodowy (wzmacniacz smaku i zapachu)
- nadwrażliwość na glutaminian powoduje syntrom „chińskiej” restauracji (migrena, mdłości, osłabienie, ucisk w klatce…), może sprzyjać otyłości
- obecny w daniach instant, sosach, gotowych produktach mięsnych i rybnych, przyprawach
E132 Indygotyna (barwnik)
- może powodować astmę, alergie, problemy z sercem
- obecny w gumach do żucia, deserach, lodach, napojach, płukankach do włosów
E150c Karmel amoniakalny (barwnik)
- negatywnie wpływa na płodność, może powodować choroby żołądka, wątroby i nadpobudliwość
- obecny w chlebach słodowych, kiełbasach, pasztetach, sosach sojowych, produktach zbożowych, ciastkach, deserach mlecznych, polewach, napojach alkoholowych
E1201 Poliwinylopirolidon (stabilizator) i E1202 Poliwinylopolipirolidon (stabilizator)
- może przyczyniać się do powstawania guzów, wywoływać uszkodzenie nerek, płuc i alergie skórne
- obecny w winach, occie winnym, piwach, suplementach diety
E635 Rybonukleotydy disodowe (wzmacniacz smaku i zapachu)
- może powodować astmę, nadpobudliwość, wysypkę, szczególne niebezpieczny dla chorujących na dnę moczanową i dla osób z problemami nerek, zakazany w żywności dla dzieci
- używany w produkcji ciast, chipsów, makaronów instant
E634 Rybonukleotydy wapnia (wzmacniacz smaku i zapachu)
- może powodować astmę, nadpobudliwość, wysypkę i opuchliznę w jamie ustnej
- może być obecny w każdym rodzaju żywności
E962 Sól aspartamu-acesulfamu (słodzik)
- zawiera fenyloalaninę niedozwoloną dla osób cierpiących na fenyloketonurię, podrażnia układ pokarmowy, niezalecany dla dzieci
- obecny w napojach, gumie do żucia, słodyczach, ciemnym piwie
E951 Aspartam (słodzik)
- zawiera fenuloalaninę, niedozwolony dla chorych na fenyloketonurię, zakazany w żywności dla małych dzieci, jest potencjalnym czynnikiem rakotwórczym, powoduje problemy z cukrem we krwi, objawy astmy, nudności, problemy na podłożu psychicznym i neurologicznym, migreny, alergie, etc
- popularny słodzik, obecny w napojach, słodyczach, produktach dla diabetyków
E914 Utleniony wosk polietylenowy (inne dodatki)
- ma działanie rakotwórcze, może uszkadzać wątrobę i nerki
- stosowany na powierzchni owoców