Kasza jaglana (proso) to absolutne, żywieniowe dobrodziejstwo. Przede wszystkim nie uczula, dzięki czemu wszystkie osoby borykające się z problemem alergii pokarmowej mogą sięgać po nią każdego dnia zarówno w wersji na słono jak i na słodko. Nie zawiera glutenu i ma bardzo wysoką wartość odżywczą.
Składniki:
Spód:
* szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
* 5 łyżek mąki kukurydzianej
* 2 łyżki oleju kokosowego
* jajko
* banan
* łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
* 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
* 3 szklanki mleka roślinnego np. migdałowego
* łyżka masła lub oleju kokosowego
* sok z cytryny
* dowolne owoce (np. maliny i ananas)
Najpierw przygotowujemy spód tarty. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, olej, rozgniecionego banana i wyrabiamy ciasto. Powinniśmy uzyskać z ciasta kulę. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy łyżkę mąki. Wyklejamy nim foremkę do tarty, wyklejając również brzegi. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180ºC.
Gdy spód tarty znajduje się w piekarniku, możemy przygotować krem:
1.Gotujemy mleko, wsypujemy wypłukaną dwa razy gorącą wodą kaszę jaglaną, masło lub olej i ok. łyżki soku z cytryny.
2.Gotujemy, aż kasza wchłonie niemal całe mleko. Blendujemy krem i wylewamy go na wystudzony spód.
3.Układamy owoce, lekko je wciskając. Zostawiamy do wystudzenia i chowamy do lodówki, na co najmniej godzinę.
Czy szukasz nowych inspiracji na tradycyjne danie, które zachwyci każdego miłośnika mięsnych smakołyków? Przygotowaliśmy dla…
Rozpocznij każdy dzień z energią dzięki naszym sześciu starannie wyselekcjonowanym przepisom na pyszne i zdrowe…
Rozpocznij każdy dzień od energetycznego zastrzyku dzięki tym sześciu niesamowitym przepisom na zdrowe śniadania! Nie…
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak urozmaicić swoją dietę wegetariańską, zachowując przy tym bogactwo smaków i…
Gotowy na kulinarną podróż pełną smaku i inspiracji? W tym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie…
Czy szukasz inspiracji na zdrowe i smaczne obiady, które ożywią Twój codzienny jadłospis? Oto sześć…
View Comments
Dobrze by było podawać wielkość formy....
Ciasto:
5 lyzek maki to zdecydowanie za malo, ja dodalam 15
Krem:
Ugotowanie 1/2 szkl kaszy w 3 szkl.mleka do wygotowania sie mleka graniczy z cudem. Jestem zawiedziona tym przepisem. Niemniej bede ulepszac. Pozdrawiam
Kruche wyszło bardzo rzadkie.
Więc dodałam trzy razy więcej mąki kukurydzianej i jaglanej.
Niewiem jak ci się udało uformować kulę u mnie to było bardzo lejące z tych podanych składników.