Jaglana tarta z owocami.

Użytkowników online: 43

Kasza jaglana (proso) to absolutne, żywieniowe dobrodziejstwo. Przede wszystkim nie uczula, dzięki czemu wszystkie osoby borykające się z problemem alergii pokarmowej mogą sięgać po nią każdego dnia zarówno w wersji na słono jak i na słodko. Nie zawiera glutenu i ma bardzo wysoką wartość odżywczą.

Składniki:

Spód:

* szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

* 5 łyżek mąki kukurydzianej

* 2 łyżki oleju  kokosowego

* jajko

* banan

* łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

* 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej

* 3 szklanki mleka roślinnego np. migdałowego

* łyżka masła lub oleju kokosowego

* sok z cytryny

* dowolne owoce (np. maliny i ananas)

Najpierw przygotowujemy spód tarty. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, olej, rozgniecionego banana i wyrabiamy ciasto. Powinniśmy uzyskać z ciasta kulę. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy łyżkę mąki. Wyklejamy nim foremkę do tarty, wyklejając również brzegi. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180ºC.

Gdy spód tarty znajduje się w piekarniku, możemy przygotować krem:

1.Gotujemy mleko, wsypujemy wypłukaną dwa razy gorącą wodą kaszę jaglaną, masło lub olej i ok. łyżki soku z cytryny.

2.Gotujemy, aż kasza wchłonie niemal całe mleko. Blendujemy krem i wylewamy go na wystudzony spód.

3.Układamy owoce, lekko je wciskając. Zostawiamy do wystudzenia i chowamy do lodówki, na co najmniej godzinę.

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

View Comments

  • Ciasto:
    5 lyzek maki to zdecydowanie za malo, ja dodalam 15
    Krem:
    Ugotowanie 1/2 szkl kaszy w 3 szkl.mleka do wygotowania sie mleka graniczy z cudem. Jestem zawiedziona tym przepisem. Niemniej bede ulepszac. Pozdrawiam

  • Kruche wyszło bardzo rzadkie.
    Więc dodałam trzy razy więcej mąki kukurydzianej i jaglanej.
    Niewiem jak ci się udało uformować kulę u mnie to było bardzo lejące z tych podanych składników.

Recent Posts

Profesor Cichosz radzi: Jedz 4-5 jajek dziennie. 5 faktów, które obalają dekady mitów

1.0 Wstęp: Od demonizowanego produktu do kwintesencji zdrowia Przez dziesięciolecia jajka budziły ogromne kontrowersje i…

1 miesiąc ago

3 fakty o poście, które zmieniają wszystko. Spoiler: nie chodzi o magię, a o matematykę

Wprowadzenie: Oświecony czy po prostu głodny? Posty zyskały na popularności tak bardzo, że momentami przypominają…

2 miesiące ago

Mięsna uczta: 10 przepisów, które rozkochają w sobie każdego mięsożercę

Czy zdarza Ci się patrzeć na kawałek mięsa i myśleć: „Znowu to samo?” Jeśli tak,…

7 miesięcy ago

Jak wyjść z cukrzycy II ?

1. Dlaczego mówimy o „remisji”, a nie o „wyleczeniu”? Międzynarodowa definicja remisji to HbA1c <…

8 miesięcy ago

26 pomysłów na wyjątkowe tosty i kanapki – zdrowe, pyszne i pełne inspiracji!

Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…

8 miesięcy ago

6 pomysłów na omlet idealny – szybkie, pyszne i różnorodne śniadania

Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…

8 miesięcy ago