Jaglana tarta z owocami.

Użytkowników online: 47

Kasza jaglana (proso) to absolutne, żywieniowe dobrodziejstwo. Przede wszystkim nie uczula, dzięki czemu wszystkie osoby borykające się z problemem alergii pokarmowej mogą sięgać po nią każdego dnia zarówno w wersji na słono jak i na słodko. Nie zawiera glutenu i ma bardzo wysoką wartość odżywczą.

Składniki:

Spód:

* szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

* 5 łyżek mąki kukurydzianej

* 2 łyżki oleju  kokosowego

* jajko

* banan

* łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

* 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej

* 3 szklanki mleka roślinnego np. migdałowego

* łyżka masła lub oleju kokosowego

* sok z cytryny

* dowolne owoce (np. maliny i ananas)

Najpierw przygotowujemy spód tarty. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, olej, rozgniecionego banana i wyrabiamy ciasto. Powinniśmy uzyskać z ciasta kulę. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy łyżkę mąki. Wyklejamy nim foremkę do tarty, wyklejając również brzegi. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180ºC.

Gdy spód tarty znajduje się w piekarniku, możemy przygotować krem:

1.Gotujemy mleko, wsypujemy wypłukaną dwa razy gorącą wodą kaszę jaglaną, masło lub olej i ok. łyżki soku z cytryny.

2.Gotujemy, aż kasza wchłonie niemal całe mleko. Blendujemy krem i wylewamy go na wystudzony spód.

3.Układamy owoce, lekko je wciskając. Zostawiamy do wystudzenia i chowamy do lodówki, na co najmniej godzinę.

Damian Wiatrowski

Cześć jestem Damian, dzięki zdrowemu odżywianiu udało mi się pokonać wiele problemów zdrowotnych, między innymi problemy z jelitami, tarczycą i wątrobę. Kliknij w globusik a dowiesz się jak odzyskałem zdrowie.

View Comments

  • Ciasto:
    5 lyzek maki to zdecydowanie za malo, ja dodalam 15
    Krem:
    Ugotowanie 1/2 szkl kaszy w 3 szkl.mleka do wygotowania sie mleka graniczy z cudem. Jestem zawiedziona tym przepisem. Niemniej bede ulepszac. Pozdrawiam

  • Kruche wyszło bardzo rzadkie.
    Więc dodałam trzy razy więcej mąki kukurydzianej i jaglanej.
    Niewiem jak ci się udało uformować kulę u mnie to było bardzo lejące z tych podanych składników.

Recent Posts

Płatki owsiane inaczej! 10 przepisów, które podbiją Twoje kubki smakowe

Płatki owsiane to prawdziwy skarb w kuchni – są zdrowe, sycące i można z nich…

3 dni ago

Te 10 dań pełnych białka to klucz do wymarzonej formy!

Chcesz zwiększyć ilość białka w diecie, ale brakuje Ci pomysłów na smaczne i sycące posiłki?…

5 dni ago

Jeśli kochasz wieprzowinę, te 10 przepisów Cię zachwyci!

Wieprzowina to jedno z najbardziej wszechstronnych mięs, które można przygotować na dziesiątki sposobów – od…

5 dni ago

Kurczak nigdy nie był tak smaczny – 10 rewelacyjnych przepisów!

Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…

7 dni ago

10 dań z wołowiną, które MUSISZ spróbować!

Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…

7 dni ago

Każdy kocha naleśniki! Oto 10 przepisów, które musisz poznać

Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…

7 dni ago