Kasza jaglana (proso) to absolutne, żywieniowe dobrodziejstwo. Przede wszystkim nie uczula, dzięki czemu wszystkie osoby borykające się z problemem alergii pokarmowej mogą sięgać po nią każdego dnia zarówno w wersji na słono jak i na słodko. Nie zawiera glutenu i ma bardzo wysoką wartość odżywczą.
Składniki:
Spód:
* szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
* 5 łyżek mąki kukurydzianej
* 2 łyżki oleju kokosowego
* jajko
* banan
* łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
* 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
* 3 szklanki mleka roślinnego np. migdałowego
* łyżka masła lub oleju kokosowego
* sok z cytryny
* dowolne owoce (np. maliny i ananas)
Najpierw przygotowujemy spód tarty. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, olej, rozgniecionego banana i wyrabiamy ciasto. Powinniśmy uzyskać z ciasta kulę. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy łyżkę mąki. Wyklejamy nim foremkę do tarty, wyklejając również brzegi. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180ºC.
Gdy spód tarty znajduje się w piekarniku, możemy przygotować krem:
1.Gotujemy mleko, wsypujemy wypłukaną dwa razy gorącą wodą kaszę jaglaną, masło lub olej i ok. łyżki soku z cytryny.
2.Gotujemy, aż kasza wchłonie niemal całe mleko. Blendujemy krem i wylewamy go na wystudzony spód.
3.Układamy owoce, lekko je wciskając. Zostawiamy do wystudzenia i chowamy do lodówki, na co najmniej godzinę.
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…
Szukasz pomysłów na pyszny, a jednocześnie szybki i prosty obiad? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które…
View Comments
Dobrze by było podawać wielkość formy....
Ciasto:
5 lyzek maki to zdecydowanie za malo, ja dodalam 15
Krem:
Ugotowanie 1/2 szkl kaszy w 3 szkl.mleka do wygotowania sie mleka graniczy z cudem. Jestem zawiedziona tym przepisem. Niemniej bede ulepszac. Pozdrawiam
Kruche wyszło bardzo rzadkie.
Więc dodałam trzy razy więcej mąki kukurydzianej i jaglanej.
Niewiem jak ci się udało uformować kulę u mnie to było bardzo lejące z tych podanych składników.