Kasza jaglana (proso) to absolutne, żywieniowe dobrodziejstwo. Przede wszystkim nie uczula, dzięki czemu wszystkie osoby borykające się z problemem alergii pokarmowej mogą sięgać po nią każdego dnia zarówno w wersji na słono jak i na słodko. Nie zawiera glutenu i ma bardzo wysoką wartość odżywczą.
Składniki:
Spód:
* szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
* 5 łyżek mąki kukurydzianej
* 2 łyżki oleju kokosowego
* jajko
* banan
* łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
* 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
* 3 szklanki mleka roślinnego np. migdałowego
* łyżka masła lub oleju kokosowego
* sok z cytryny
* dowolne owoce (np. maliny i ananas)
Najpierw przygotowujemy spód tarty. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, olej, rozgniecionego banana i wyrabiamy ciasto. Powinniśmy uzyskać z ciasta kulę. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy łyżkę mąki. Wyklejamy nim foremkę do tarty, wyklejając również brzegi. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180ºC.
Gdy spód tarty znajduje się w piekarniku, możemy przygotować krem:
1.Gotujemy mleko, wsypujemy wypłukaną dwa razy gorącą wodą kaszę jaglaną, masło lub olej i ok. łyżki soku z cytryny.
2.Gotujemy, aż kasza wchłonie niemal całe mleko. Blendujemy krem i wylewamy go na wystudzony spód.
3.Układamy owoce, lekko je wciskając. Zostawiamy do wystudzenia i chowamy do lodówki, na co najmniej godzinę.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…
View Comments
Dobrze by było podawać wielkość formy....
Ciasto:
5 lyzek maki to zdecydowanie za malo, ja dodalam 15
Krem:
Ugotowanie 1/2 szkl kaszy w 3 szkl.mleka do wygotowania sie mleka graniczy z cudem. Jestem zawiedziona tym przepisem. Niemniej bede ulepszac. Pozdrawiam
Kruche wyszło bardzo rzadkie.
Więc dodałam trzy razy więcej mąki kukurydzianej i jaglanej.
Niewiem jak ci się udało uformować kulę u mnie to było bardzo lejące z tych podanych składników.