Chociaż liczenie kalorii jest obecnie uważane za błędne podejście, jeśli chodzi o skuteczną utratę wagi, faktem jest, że nie możemy przesadzać i jeść nieograniczoną liczbę kalorii. Stąd coraz więcej składników odżywczych w produktach spożywczych, które spożywamy ma niekwestionowane znaczenie. Co musimy zrobić, to jeść pokarmy bogate w składniki odżywcze, o solidnym profilu żywieniowym i niskiej wartości kalorycznej.

[su_icon_panel color=”#b22121″ border=”1px dotted #f82d2d” shadow=”0px 0px 0px #eeeeee” radius=”8″ text_align=”left” icon=”icon: exclamation” icon_color=”#ea3131″ icon_size=”82″]Kluczem do udanego odchudzania i optymalnego zdrowia ogólnego jest jedzenie żywności bogatej w składniki odżywcze, która nie zawiera prawie żadnych kalorii.[/su_icon_panel]

1. Cebule

kcal per 100 grams, but are packed with beneficial flavonoids, vitamins like vitamin B6 and C, dietary fiber, folate, and minerals like manganese, potassium, phosphorus, and copper.”>-cebula zawiera tylko 40 kcal na 100 gramów,

-jest pełna dobroczynnych flawonoidów,

-zawiera witaminy takie jak witamina B6 i C, błonnik, kwas foliowy

– źródło składników mineralnych, takich jak mangan, potas, fosfor i miedź

-bardzo uniwersalna i można ją dodawać w szerokim zakresie receptur

 

2. Ogórki

-ogórki składają się głównie z wody, więc faktem jest, że działają one niezwykle nawilżająco

-zawierają one 16 kalorii na 100 gramów,

-świetnie komponują się również z większością potraw, i są bardzo smaczne.

3. Seler

– jak ogórki, seler zawiera 16 kalorii na 100 gramów, 

-jest to głównie woda – nawilża ciało w naturalny sposób

4. Brukselka

brukselka należy do rodziny krzyżowych warzyw, wraz z kalafiorem, kapustą i brokułami

-to warzywo ma niepowtarzalny smak oraz mnóstwo składników odżywczych 

-tylko 43 kcal na 100 gramów.

5. Kalafior

-to warzywo ma silne właściwości przeciwzapalne,

-pomaga uniknąć problemów sercowo-naczyniowych,

-poprawia trawienie

-25 kalorii na 100 gramów

6. Kale

-Kale ma szczególny profil żywieniowy, zawierający witaminy, minerały, błonnik, białko i inne składniki odżywcze

-ma 43 kalorie na 100 gramów, co jest kolejną zaletą

-jest bardzo uniwersalne i można go dodawać do sałatek

7. Brokuły

Brokuł jest bogactwem błonnika i białka, co sprawia, że jest korzystnym pokarmem w zaburzeniach trawiennych i poprawia trawienie

-jeśli chodzi o wartość kaloryczną, ma 34 kcal w 100-gramowej porcji


8. Szparagi

Szparagi mają 20 kalorii na 100-gramowej porcji

– są sycące, smaczne i dobrze sprawdzają się w większości potraw. Grillowane szparagi są szczególnie pyszne!

9. Cukinia

Cukinia ma tylko 70 kalorii na 100 gramów

-jest pełna wielu składników odżywczych

-może być dodawana do rozmaitych dań, jako frytki, warzywny makaron itp.

10. Kapusta

Kapusta stymuluje utratę wagi,

-działa jako środek ochronny przed rakiem, 

-sprzyja zdrowiu układu sercowo-naczyniowego

-zawiera tylko 25 kalorii na 100 gramów.

11. Marchew

-Marchew jest najbardziej znana ze swojej zdolności do ochrony wzroku(zawiera witaminę A)

-utrzymuje poziom cukru we krwi w ryzach

-posiada również silne właściwości przeciwzapalne i moczopędne

porcja 100 gram zawiera 41 kalorii.

12. Jabłka

-Chociaż jabłka mają więcej kalorii niż warzywa wymienione powyżej (52 kalorii na 100 gramów) zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, błonnika, witamin i minerałów.

13. Pomarańcze

-100 gramów porcja pomarańczy zawiera 47 kalorii

-są naładowane w składniki odżywcze, takie jak witamina C, witaminy z grupy B i minerały, takie jak miedź, potas i wapń.

14. Arbuz

-Arbuzy mają naturalnie słodki sok i zawierają tylko 30 kalorii na 100 gramów

-są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które pobudzają metabolizm i oferują inne korzyści prozdrowotne


Oprócz tych wymienionych pokarmów zaleca się również, aby jeść więcej cytryn, pomidorów, buraki, grejpfruty i rzepę, z których wszystkie są stosunkowo mało kaloryczne, ale bardzo bogate w składniki odżywcze.