Chociaż liczenie kalorii jest obecnie uważane za błędne podejście, jeśli chodzi o skuteczną utratę wagi, faktem jest, że nie możemy przesadzać i jeść nieograniczoną liczbę kalorii. Stąd coraz więcej składników odżywczych w produktach spożywczych, które spożywamy ma niekwestionowane znaczenie. Co musimy zrobić, to jeść pokarmy bogate w składniki odżywcze, o solidnym profilu żywieniowym i niskiej wartości kalorycznej.
[su_icon_panel color=”#b22121″ border=”1px dotted #f82d2d” shadow=”0px 0px 0px #eeeeee” radius=”8″ text_align=”left” icon=”icon: exclamation” icon_color=”#ea3131″ icon_size=”82″]Kluczem do udanego odchudzania i optymalnego zdrowia ogólnego jest jedzenie żywności bogatej w składniki odżywcze, która nie zawiera prawie żadnych kalorii.[/su_icon_panel]
1. Cebule
kcal per 100 grams, but are packed with beneficial flavonoids, vitamins like vitamin B6 and C, dietary fiber, folate, and minerals like manganese, potassium, phosphorus, and copper.”>-cebula zawiera tylko 40 kcal na 100 gramów,
-jest pełna dobroczynnych flawonoidów,
-zawiera witaminy takie jak witamina B6 i C, błonnik, kwas foliowy
– źródło składników mineralnych, takich jak mangan, potas, fosfor i miedź
-bardzo uniwersalna i można ją dodawać w szerokim zakresie receptur
2. Ogórki
-ogórki składają się głównie z wody, więc faktem jest, że działają one niezwykle nawilżająco
-zawierają one 16 kalorii na 100 gramów,
-świetnie komponują się również z większością potraw, i są bardzo smaczne.
3. Seler
– jak ogórki, seler zawiera 16 kalorii na 100 gramów,
-jest to głównie woda – nawilża ciało w naturalny sposób
4. Brukselka
–brukselka należy do rodziny krzyżowych warzyw, wraz z kalafiorem, kapustą i brokułami
-to warzywo ma niepowtarzalny smak oraz mnóstwo składników odżywczych
-tylko 43 kcal na 100 gramów.
5. Kalafior
-to warzywo ma silne właściwości przeciwzapalne,
-pomaga uniknąć problemów sercowo-naczyniowych,
-poprawia trawienie
-25 kalorii na 100 gramów
6. Kale
-Kale ma szczególny profil żywieniowy, zawierający witaminy, minerały, błonnik, białko i inne składniki odżywcze
-ma 43 kalorie na 100 gramów, co jest kolejną zaletą
-jest bardzo uniwersalne i można go dodawać do sałatek
7. Brokuły
–Brokuł jest bogactwem błonnika i białka, co sprawia, że jest korzystnym pokarmem w zaburzeniach trawiennych i poprawia trawienie
-jeśli chodzi o wartość kaloryczną, ma 34 kcal w 100-gramowej porcji
8. Szparagi
–Szparagi mają 20 kalorii na 100-gramowej porcji
– są sycące, smaczne i dobrze sprawdzają się w większości potraw. Grillowane szparagi są szczególnie pyszne!
9. Cukinia
–Cukinia ma tylko 70 kalorii na 100 gramów
-jest pełna wielu składników odżywczych
-może być dodawana do rozmaitych dań, jako frytki, warzywny makaron itp.
10. Kapusta
–Kapusta stymuluje utratę wagi,
-działa jako środek ochronny przed rakiem,
-sprzyja zdrowiu układu sercowo-naczyniowego
-zawiera tylko 25 kalorii na 100 gramów.
11. Marchew
-Marchew jest najbardziej znana ze swojej zdolności do ochrony wzroku(zawiera witaminę A)
-utrzymuje poziom cukru we krwi w ryzach
-posiada również silne właściwości przeciwzapalne i moczopędne
–porcja 100 gram zawiera 41 kalorii.
12. Jabłka
-Chociaż jabłka mają więcej kalorii niż warzywa wymienione powyżej (52 kalorii na 100 gramów) zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, błonnika, witamin i minerałów.
13. Pomarańcze
-100 gramów porcja pomarańczy zawiera 47 kalorii
-są naładowane w składniki odżywcze, takie jak witamina C, witaminy z grupy B i minerały, takie jak miedź, potas i wapń.
14. Arbuz
-Arbuzy mają naturalnie słodki sok i zawierają tylko 30 kalorii na 100 gramów
-są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które pobudzają metabolizm i oferują inne korzyści prozdrowotne
Oprócz tych wymienionych pokarmów zaleca się również, aby jeść więcej cytryn, pomidorów, buraki, grejpfruty i rzepę, z których wszystkie są stosunkowo mało kaloryczne, ale bardzo bogate w składniki odżywcze.