Jest wykonana z mielonych blanszowanych migdałów. Ma nieziemski smak, lekka, toteż najlepiej sprawdza się do przyrządzania babeczek, gofrów i najróżniejszych słodkich ciast.
Mąka migdałowa zawiera dużo witaminy E, potasu, żelaza i kwasów wielonienasyconych, szczególnie omega-6. W porównaniu do mąki kokosowe, posiada mniej węglowodanów i więcej (bo aż 20g na 100 g) białka.
Cena ok 50 zł kg.
Wytwarza się ją po przez mielenie miąższu kokosa po uprzednim odtłuszczeniu i odciśnięciu mleka kokosowego. Dobrze wchłania płyn, ponieważ posiada dużo błonnika inuliny.
Kokos ma bardzo uniwersalny, lekko słodki smak, mąka z niego świetnie nadaje się do pieczenia ciast, spodu do pizzy i panierek.
Cena ok 25 zł kg.
Mąka z manioku, to inaczej skrobia z manioku znana pod nazwą tapioka. Jest czysta, gładka, ma neutralny smak i teksturę podobną do mąki pszennej. Mąkę z manioku można stosować do wypieków, a sam korzeń świetnie nadaje się do gotowania, puree (jak z ziemniaków) i smażenia.
Korzenie manioku muszą być ugotowane przed spożyciem, ponieważ jedzenie ich na surowo grozi zatruciem cyjankiem!
Cena ok 15 zł kg.
Mąka kasztanowa ma dość niską zawartość tłuszczu (biorąc pod uwagę, że kasztan to orzech). Ma intensywny, orzechowy smak, może być palona na żywym ogniu, pieczona lub gotowana. Konsystencja mąki kasztanowej jest zbliżona do tradycyjnej, niestety łatwo się zbryla.
Z racji tego, że jest dość kleista, dobrze zmieszać ją z mąką kokosową. Posiada sporo manganu, potasu, miedzi, witaminy C i B6.
Cena ok 60 zł kg.
Orzechy tygrysie są znane pod nazwą migdały ziemne lub cibora jadalna. W rzeczywistości to nie orzechy a bulwy. Mąka z migdałów ziemnych ma lekko orzechowy posmak i może być świetnym substytutem mąki pszennej albo orzechowej. Praktycznie w ogóle nie uczula i może być konsumowana przez osoby z najostrzejszymi alergiami.
Orzechy tygrysie zawierają dużo błonnika i są uważane za doskonały prebiotyk sprzyjając namnażaniu się dobrych bakterii w jelitach. Co ciekawe, są one również bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
Cena ok 50 zł kg
Makaron to jedno z najpopularniejszych dań na świecie – łatwy do przygotowania, wszechstronny i zawsze…
Zupa to jedno z najbardziej uniwersalnych i wszechstronnych dań na świecie. Może być szybkim, lekkim…
Zdrowe odżywianie nie musi oznaczać rezygnacji ze smacznych przekąsek. Wręcz przeciwnie! Odpowiednio dobrane składniki pozwalają…
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – warto więc zadbać o to, by było smaczne, sycące…
Baton proteinowy to popularna przekąska wśród sportowców, osób dbających o zdrową dietę oraz wszystkich, którzy…
Szukasz inspiracji na pyszne, zdrowe i łatwe do przygotowania dania wegetariańskie? Oto 10 wyjątkowych przepisów,…
View Comments
Dzlaczego maki z orzechow i pestek nie nadaja sie do obrobki termicznej (np. nalesnikow, czy wypiekow)?