Categories: Odżywianie

5 rodzajów mąki, które są doskonałymi alternatywami mąki pszennej. Nie powodują skoków cukru!

MĄKA MIGDAŁOWA

Jest wykonana z mielonych blanszowanych migdałów. Ma nieziemski smak, lekka, toteż najlepiej sprawdza się do przyrządzania babeczek, gofrów i najróżniejszych słodkich ciast.

Mąka migdałowa zawiera dużo witaminy E, potasu, żelaza i kwasów wielonienasyconych, szczególnie omega-6. W porównaniu do mąki kokosowe, posiada mniej węglowodanów i więcej (bo aż 20g na 100 g) białka.

Cena ok 50 zł kg.

MĄKA KOKOSOWA

Wytwarza się ją po przez mielenie miąższu kokosa po uprzednim odtłuszczeniu i odciśnięciu mleka kokosowego. Dobrze wchłania płyn, ponieważ posiada dużo błonnika inuliny.

Kokos ma bardzo uniwersalny, lekko słodki smak, mąka z niego świetnie nadaje się do pieczenia ciast, spodu do pizzy i panierek.

Cena ok 25 zł kg.

MĄKA Z MANIOKU (TAPIOKA)

Mąka z manioku, to inaczej skrobia z manioku znana pod nazwą tapioka. Jest czysta, gładka, ma neutralny smak i teksturę podobną do mąki pszennej. Mąkę z manioku można stosować do wypieków, a sam korzeń świetnie nadaje się do gotowania, puree (jak z ziemniaków) i smażenia.

Korzenie manioku muszą być ugotowane przed spożyciem, ponieważ jedzenie ich na surowo grozi zatruciem cyjankiem!

Cena ok 15 zł kg.

MĄKA KASZTANOWA

Mąka kasztanowa ma dość niską zawartość tłuszczu (biorąc pod uwagę, że kasztan to orzech). Ma intensywny, orzechowy smak, może być palona na żywym ogniu, pieczona lub gotowana. Konsystencja mąki kasztanowej jest zbliżona do tradycyjnej, niestety łatwo się zbryla.

Z racji tego, że jest dość kleista, dobrze zmieszać ją z mąką kokosową. Posiada sporo manganu, potasu, miedzi, witaminy C i B6.

Cena ok 60 zł kg.

 

MĄKA Z ORZECHÓW TYGRYSICH

Orzechy tygrysie są znane pod nazwą migdały ziemne lub cibora jadalna. W rzeczywistości to nie orzechy a bulwy. Mąka z migdałów ziemnych ma lekko orzechowy posmak i może być świetnym substytutem mąki pszennej albo orzechowej. Praktycznie w ogóle nie uczula i może być konsumowana przez osoby z najostrzejszymi alergiami.

Orzechy tygrysie zawierają dużo błonnika i są uważane za doskonały prebiotyk sprzyjając namnażaniu się dobrych bakterii w jelitach. Co ciekawe, są one również bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

Cena ok 50 zł kg

View Comments

  • Dzlaczego maki z orzechow i pestek nie nadaja sie do obrobki termicznej (np. nalesnikow, czy wypiekow)?

Recent Posts

Ryżowa Rewolucja: 6 Smakowitych Przepisów na Obiady, Które Uwielbiają Wszyscy!

Gotowy na kulinarną podróż pełną smaku i inspiracji? W tym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie…

1 dzień ago

Każdy o Nich Mówi: 6 Obiadowych Hitów, Które Zmienią Twoje Podejście do Gotowania

Czy szukasz inspiracji na zdrowe i smaczne obiady, które ożywią Twój codzienny jadłospis? Oto sześć…

1 dzień ago

Nie uwierzysz, jak wszechstronna może być kasza jaglana! Odkryj przepisy, które zachwycą każdego!

Kasza jaglana, choć niezwykle zdrowa i wszechstronna, często nie doceniana w kuchni. W tym artykule…

1 dzień ago

Zaskakujące połączenia smaków, które tylko Bałkańczycy mogą ci zaoferować!

Odkryj kulinarny skarb Europy, który ma w sobie coś magicznego i nieodkrytego. Przedstawiamy 10 przepisów…

1 dzień ago

Wspaniałe Smaki na Twoim Talerzu: 10 Najlepszych Przepisów na Łososia!

Gotowanie łososia może być prawdziwą przyjemnością, a jego wszechstronność sprawia, że ​​można go przyrządzać na…

5 dni ago

Śniadania, które pokochasz od pierwszego kęsa – przepisy na zdrowy start dnia!

Rozpoczęcie dnia od zdrowego i smacznego śniadania to klucz do utrzymania energii i dobrej kondycji…

5 dni ago