Categories: Odżywianie

5 rodzajów mąki, które są doskonałymi alternatywami mąki pszennej. Nie powodują skoków cukru!

Użytkowników online: 35

MĄKA MIGDAŁOWA

Jest wykonana z mielonych blanszowanych migdałów. Ma nieziemski smak, lekka, toteż najlepiej sprawdza się do przyrządzania babeczek, gofrów i najróżniejszych słodkich ciast.

Mąka migdałowa zawiera dużo witaminy E, potasu, żelaza i kwasów wielonienasyconych, szczególnie omega-6. W porównaniu do mąki kokosowe, posiada mniej węglowodanów i więcej (bo aż 20g na 100 g) białka.

Cena ok 50 zł kg.

MĄKA KOKOSOWA

Wytwarza się ją po przez mielenie miąższu kokosa po uprzednim odtłuszczeniu i odciśnięciu mleka kokosowego. Dobrze wchłania płyn, ponieważ posiada dużo błonnika inuliny.

Kokos ma bardzo uniwersalny, lekko słodki smak, mąka z niego świetnie nadaje się do pieczenia ciast, spodu do pizzy i panierek.

Cena ok 25 zł kg.

MĄKA Z MANIOKU (TAPIOKA)

Mąka z manioku, to inaczej skrobia z manioku znana pod nazwą tapioka. Jest czysta, gładka, ma neutralny smak i teksturę podobną do mąki pszennej. Mąkę z manioku można stosować do wypieków, a sam korzeń świetnie nadaje się do gotowania, puree (jak z ziemniaków) i smażenia.

Korzenie manioku muszą być ugotowane przed spożyciem, ponieważ jedzenie ich na surowo grozi zatruciem cyjankiem!

Cena ok 15 zł kg.

MĄKA KASZTANOWA

Mąka kasztanowa ma dość niską zawartość tłuszczu (biorąc pod uwagę, że kasztan to orzech). Ma intensywny, orzechowy smak, może być palona na żywym ogniu, pieczona lub gotowana. Konsystencja mąki kasztanowej jest zbliżona do tradycyjnej, niestety łatwo się zbryla.

Z racji tego, że jest dość kleista, dobrze zmieszać ją z mąką kokosową. Posiada sporo manganu, potasu, miedzi, witaminy C i B6.

Cena ok 60 zł kg.

 

MĄKA Z ORZECHÓW TYGRYSICH

Orzechy tygrysie są znane pod nazwą migdały ziemne lub cibora jadalna. W rzeczywistości to nie orzechy a bulwy. Mąka z migdałów ziemnych ma lekko orzechowy posmak i może być świetnym substytutem mąki pszennej albo orzechowej. Praktycznie w ogóle nie uczula i może być konsumowana przez osoby z najostrzejszymi alergiami.

Orzechy tygrysie zawierają dużo błonnika i są uważane za doskonały prebiotyk sprzyjając namnażaniu się dobrych bakterii w jelitach. Co ciekawe, są one również bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

Cena ok 50 zł kg

View Comments

  • Dzlaczego maki z orzechow i pestek nie nadaja sie do obrobki termicznej (np. nalesnikow, czy wypiekow)?

Recent Posts

26 pomysłów na wyjątkowe tosty i kanapki – zdrowe, pyszne i pełne inspiracji!

Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…

2 tygodnie ago

6 pomysłów na omlet idealny – szybkie, pyszne i różnorodne śniadania

Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…

2 tygodnie ago

10 kanapkowych hitów – przepisy, które odmienią Twoje lunche

Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…

2 tygodnie ago

10 Smoothie, Które Odmienią Twój Dzień – Pyszne, Zdrowe i Gotowe w 5 Minut

Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…

2 tygodnie ago

10 Wegetariańskich Przepisów, Które Udowodnią, Że Roślinna Kuchnia to Sztos!

Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…

2 tygodnie ago

10 Owocowych Przekąsek, Które Pokochasz – Zdrowe, Kreatywne i Pyszne!

Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…

2 tygodnie ago