Tłusty czwartek to już dziś. Ten dzień nie musi być wcale tłusty i poprzedzony wyrzutami sumienia!
Przedstawiam Ci przepis na faworki w zdrowej i niskokalorycznej odsłonie!
Składniki:
1 banan
2 szklanki mąki bezglutenowej (ja użyłam mąki z Amarantusa, nie musi to być koniecznie mąka bezglutenowa jeżeli nie ma takiej potrzeby można użyć mąki orkiszowej)
1 łyżeczka zmielonego cukru trzcinowego (można użyć cukru pudru)
1 łyżka octu jabłkowego
½ szklanka gorącej wody
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
Sposób przygotowania:
Zmielone siemię lniane zalej gorącą wodą. Po ostudzeniu zmielone siemię lniane , zagnieć z mąką, bananem, cukrem oraz octem jabłkowym. Gdy powstanie gładka masa rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5 cm, potnij ciasto w paski i zrób faworki i przełóż je na blaszkę obłożoną papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180 stopni i wyjmij faworki gdy się zarumienią.
Smacznego
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…