Tłusty czwartek to już dziś. Ten dzień nie musi być wcale tłusty i poprzedzony wyrzutami sumienia!
Przedstawiam Ci przepis na faworki w zdrowej i niskokalorycznej odsłonie!
Składniki:
1 banan
2 szklanki mąki bezglutenowej (ja użyłam mąki z Amarantusa, nie musi to być koniecznie mąka bezglutenowa jeżeli nie ma takiej potrzeby można użyć mąki orkiszowej)
1 łyżeczka zmielonego cukru trzcinowego (można użyć cukru pudru)
1 łyżka octu jabłkowego
½ szklanka gorącej wody
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
Sposób przygotowania:
Zmielone siemię lniane zalej gorącą wodą. Po ostudzeniu zmielone siemię lniane , zagnieć z mąką, bananem, cukrem oraz octem jabłkowym. Gdy powstanie gładka masa rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5 cm, potnij ciasto w paski i zrób faworki i przełóż je na blaszkę obłożoną papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180 stopni i wyjmij faworki gdy się zarumienią.
Smacznego
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…