Tłusty czwartek to już dziś. Ten dzień nie musi być wcale tłusty i poprzedzony wyrzutami sumienia!
Przedstawiam Ci przepis na faworki w zdrowej i niskokalorycznej odsłonie!
Składniki:
1 banan
2 szklanki mąki bezglutenowej (ja użyłam mąki z Amarantusa, nie musi to być koniecznie mąka bezglutenowa jeżeli nie ma takiej potrzeby można użyć mąki orkiszowej)
1 łyżeczka zmielonego cukru trzcinowego (można użyć cukru pudru)
1 łyżka octu jabłkowego
½ szklanka gorącej wody
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
Sposób przygotowania:
Zmielone siemię lniane zalej gorącą wodą. Po ostudzeniu zmielone siemię lniane , zagnieć z mąką, bananem, cukrem oraz octem jabłkowym. Gdy powstanie gładka masa rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5 cm, potnij ciasto w paski i zrób faworki i przełóż je na blaszkę obłożoną papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180 stopni i wyjmij faworki gdy się zarumienią.
Smacznego
Czy wiesz, że śniadanie może być pyszne i zdrowe, nawet bez glutenu? Oto 10 wyjątkowych…
Kasze i zboża to nie tylko zdrowa alternatywa dla tradycyjnych składników, ale także prawdziwe bogactwo…
Szukasz pomysłu na szybką, smaczną i efektowną kolację? Oto 10 przepisów na makaronowe dania, które…
Szukasz pomysłów na pyszne i sycące kolacje? Oto 10 wyjątkowych przepisów z wieprzowiną w roli…
Jeśli chcesz zacząć dzień z energią i zbudować zdrową sylwetkę, odpowiednio zbilansowane śniadanie to klucz…
Szukasz pomysłu na wyjątkową kolację, która zaskoczy smakiem i prostotą przygotowania? Oto 10 sprawdzonych przepisów…