Siemię lniane nie bez powodu zaliczane jest do super food. Jego prozdrowotne właściwości znane są od wieków. Posiada ono bowiem wszystkie składniki niezbędne nam do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Siemię lniane na dodatek jest powszechnie [su_highlight background=”#f70f13″]dostępne i tanie[/su_highlight], dlatego polecam wszystkim wzbogacenie nim  swojej codziennej diety. Stosowane jest również jako środek leczniczy.

Zawartość substancji odżywczych

Na co zwrócić uwagę wybierając siemię lniane?

  • forma – lepiej wybrać ziarniste ponieważ siemię podczas mielenia w fabryce traci część swoich wartości odżywczych
  • przechowywać w suchym miejscu i szczelnym opakowaniu
  • odmiana– najlepsze jest złociste siemię lniane- zawiera dużo więcej wartościowych składników niż brązowe i ma lepszy smak

 Jak działa i kiedy stosować?

 Spożywać 2 razy dziennie po 1 łyżce (nie więcej) – najlepiej zmielone w młynku do kawy i wymieszane wyłącznie z ciepłą wodą. Po zmieleniu nasiona szybko ulegają utlenieniu dlatego należy je spożyć do 15 min.

  • przy problemach z układem trawiennym- wrzody, zaparcia, nadkwasota, biegunka, wzdęcia, poprawia pracę jelit
  • łagodzi objawy menopauzy
  • poprawia koncentrację oraz pamięć
  • profilaktycznie- chroni przed zawałem i chorobą wieńcową
  • działa osłonowo
  • działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze
  • przyspiesza gojenie się ran
  • działa regenerująco i wzmacniająco
  • wskazany przy walce z otyłością i nadwagą- daje uczucie sytości
  • obniża cholesterol
  • działa antyoksydacyjnie i oczyszczająco
  • okłady z siemienia stosuje się przy walce z chronicznym kaszlem i zapaleniem oskrzeli
  • poprawia stan i wygląd skóry i włosów
  • zapobiega odwodnieniu organizmu
  • odpowiedni przy alergiach
  • pomaga zwalczać stres

Uwaga: Należy zachować ostrożność stosując siemię lniane jeżeli została stwierdzona niedrożność jelit