Tłusty czwartek to już dziś. Ten dzień nie musi być wcale tłusty i poprzedzony wyrzutami sumienia!
Przedstawiam Ci przepis na faworki w zdrowej i niskokalorycznej odsłonie!

 

Składniki:
1 banan
2 szklanki mąki bezglutenowej (ja użyłam mąki z Amarantusa, nie musi to być koniecznie mąka bezglutenowa jeżeli nie ma takiej potrzeby można użyć mąki orkiszowej)
1 łyżeczka zmielonego cukru trzcinowego (można użyć cukru pudru)
1 łyżka octu jabłkowego
½ szklanka gorącej wody
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

Sposób przygotowania:
Zmielone siemię lniane zalej gorącą wodą. Po ostudzeniu zmielone siemię lniane , zagnieć z mąką, bananem, cukrem oraz octem jabłkowym. Gdy powstanie gładka masa rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5 cm, potnij ciasto w paski i zrób faworki i przełóż je na blaszkę obłożoną papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180 stopni i wyjmij faworki gdy się zarumienią.

 

Smacznego