Użytkowników online: 80
Formy do muffinków są znacznie bardziej użyteczne niż sama nazwa wskazuje. Choć wielu z nas ma choćby jedną formę w swojej kuchni, często nie myślimy o twórczych sposobach korzystania z nich.
Dziś prezentujemy wam pyszną parmezanowo- ziemniaczaną przekąskę przepis, który jest gwarancją przyjemności dla kubków smakowych. Podczas gdy ziemniaki są doskonałym uzupełnieniem do niemal każdego posiłku, istnieje wiele sposobów, aby je przygotować.
Dla tego konkretnego przepisu, trzeba będzie przygotować następujące składniki (4-6 osób):3 łyżeczki masła
2 łyżeczki sera parmezan
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka liści tymianku
Sól
świeżo zmielony czarny pieprz
8-10 złotych ziemniaków, pokroić w plastry 1/16 cala[su_icon_panel color=”#b22121″ border=”1px dotted #f82d2d” shadow=”0px 0px 0px #eeeeee” radius=”8″ text_align=”left” icon=”icon: exclamation” icon_color=”#ea3131″ icon_size=”82″]Najpierw należy rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Następnie, stopić masło i użyć go do posmarowania formy na muffiny.[/su_icon_panel] Następnie pokroić złote ziemniaki na cienkie plasterki. Po zakończeniu, należy umieścić je w dużej misce. Następnie dodaj roztopionego masła, parmezan, i przyprawy. Wymieszaj wszystko tak, żeby ziemniaki były równomiernie pokryte serem i przyprawami.
Teraz warstwami układaj plastry ziemniaków w formie na muffiny. Posyp solą i pieprzem na wierzchu.
Umieść tak przygotowaną formę w piekarniku i piecz przez 55-60 minut, aż krawędzie staną się złociste i środek zmięknie.
Po upływie wskazanego czasu, wystaw je z piekarnika i pozwól im ostygnąć przez około 5 minut. Udekorować gotowe stosy ziemniaków parmezanem, tymiankiem lub rozmarynem.