Użytkowników online: 125
Beta-karoten jest prowitaminą [su_highlight background=”#f70f13″]witaminy A[/su_highlight], należącą do grupy karotenoidów. Wielu z nas wie, że pomaga on uzyskać piękną opaleniznę, ale niewielu, w dobie propagowania [su_highlight background=”#f70f13″]luteiny[/su_highlight], zeaksantyny i innych „top” związków, zna jego dobroczynne właściwości.
[su_icon_panel color=”#b22121″ border=”1px dotted #f82d2d” shadow=”0px 0px 0px #eeeeee” radius=”8″ text_align=”left” icon=”icon: exclamation” icon_color=”#ea3131″ icon_size=”82″]Uwaga: Wszystkie znaczące pozytywne dowody na właściwości zdrowotne beta-karotenu nawiązują do jego źródeł z żywności, a nie suplementów.[/su_icon_panel]Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
[su_icon icon=”http://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2016/12/Zrzut-ekranu-2016-12-27-o-14.23.04.png” background=”#3ba5d6″ color=”#fefefe” text_color=”#558ce5″ size=”16″ text_size=”22″]Dlaczego beta-karoten jest tak ważny?[/su_icon]
- łatwo przekształca się w witaminę A w ilościach nietoksycznych (wit. A w nadmiarze może być toksyczna)
- jest przeciwutleniaczem
- badania obserwacyjne dowiodły, że obniża ryzyko wystąpienia różnych chorób, w tym chorób serca i raka (tylko przyjmowany z pożywienia!)
- poprawia odporność skóry na oparzenia słoneczne, działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny
- zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku
- wspomaga leczenie trądziku i opóźnia powstawanie zmarszczek
- marchew
- pomarańcze, morele, melon
- żółte i czerwone warzywa (dynia, papryka, pomidory, boćwina…)
- warzywa zielone, m. in. brokuły, szpinak, fasolka szparagowa, sałata, pietruszka, jarmuż