Nie każdy zwraca uwagę na oznaczenia znajdujące się na plastikowych opakowaniach żywności. A szkoda, ponieważ każdy znak wskazuje substancje, które znajdują się w opakowaniu. A nie rzadko są to substancje trujące i niebezpieczne dla zdrowia. Zawsze, kiedy sięgasz po butelkę wody sprawdź znajdujące się na niej oznaczenie!
01 PET |
Jest to najczęściej spotykane oznaczenie na plastiku. Symbolizuje on włókno poliestrowe. Opakowanie z tym symbolem jest przeznaczone tylko do jednorazowego użytku, a ponowne używanie może spowodować że zaczną uwalniać się niechciane związki chemiczne i metale ciężkie. Substancje te często są rakotwórcze, a także niszczą równowagę hormonalną
02 HDPE |
|
Opakowania z takim symbolem uważane są za najbezpieczniejsze i wielorazowego użytku. Najlepiej kupować wodę butelkowaną z takim właśnie oznaczeniem.
03 PCV |
PVC jest miękkim i elastycznym tworzywem podobnym do PCV, wykorzystywany główne do wytwarzania folii spożywczej. Tworzywo to może uwalniać substancje szczególnie niebezpieczne dla układu hormonalnego, toteż warto go unikać.
04 LDPE |
Oznaczenie to znoszą najczęściej torby na zakupy, naczynia jednorazowe. Nie nadaje się do produkcji butelek.
05 PP |
Uznawany za jeden z bezpieczniejszych plastików. Tworzy się z niego opakowania od jogurtów, syropów, a nawet zderzaki samochodowe. Cechuje się wysoką odpornością termiczną.
06 PS |
Oznacza styropian, wykorzystywany m. ni. do produkcji naczyń jednorazowych (głównie opakowań dań na wynos) i opakowań do mięsa. Po podgrzaniu wydziela niebezpieczne substancje rakotwórcze, dlatego zdecydowanie warto go unikać w przypadku kontaktu z żywnością.
07 O |
Oznaczenie to tyczy się wszelkich innych tworzyw sztucznych. Wiele z nich jest bardzo niebezpiecznych, pełnych trujących substancji, takich jak bisfenol A (BPA). Dlatego należy ich bezwzględnie unikać, a już na pewno nie podgrzewać.
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…
Zupa to nie tylko rozgrzewający klasyk na chłodne dni, ale także świetny sposób na szybki…
Nie masz pomysłu na obiad, a lodówka świeci pustkami? Sprawdź 10 prostych i smacznych przepisów,…