Rozpuszczalna w tłuszczach [su_highlight background=”#f70f13″]witamina D[/su_highlight] jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Niestety znaczna część osób ma jej [su_highlight background=”#f70f13″]niedobór[/su_highlight]. Możemy ją sobie dostarczyć wraz z jedzeniem (np. jajka, podroby, masło, tłuste ryby), jednak w przeciwieństwie do innych witamin, ciało ludzkie w przypadku kontaktu z promieniami słonecznymi potrafi samo ją wyprodukować. Dlatego można powiedzieć, że wit. D jest wręcz pewnego typu hormonem.
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
[su_icon icon=”http://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2016/12/Zrzut-ekranu-2016-12-27-o-14.23.04.png” background=”#3ba5d6″ color=”#fefefe” text_color=”#558ce5″ size=”16″ text_size=”22″]Wzmacnia kości[/su_icon]
Wit. D zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu z pożywienia. Badania wykazały, że suplementacja wit D:
Eksperci zalecają osobom mającym stężenie wit. D we krwi poniżej 12 ng/ml (25nmol/l) suplementacje wit. D w dziennej dawce 20-25 mcg (800-1000 jm). Suplementacja jest istotna szczególne w okresie jesienno-zimowym u dzieci i osób starszych.
[su_icon icon=”http://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2016/12/Zrzut-ekranu-2016-12-27-o-14.23.04.png” background=”#3ba5d6″ color=”#fefefe” text_color=”#558ce5″ size=”16″ text_size=”22″]Zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy[/su_icon]
Wit. D zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 1 i 2.
W przypadku cukrzycy typu 1 u dzieci:
W przypadku cukrzycy typu 2 u dzieci i dorosłych:
[su_icon icon=”http://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2016/12/Zrzut-ekranu-2016-12-27-o-14.23.04.png” background=”#3ba5d6″ color=”#fefefe” text_color=”#558ce5″ size=”16″ text_size=”22″]Może poprawić zdrowie serca[/su_icon]
Witamina D poprawia zdrowie serca i zmniejsza ryzyko zawału. Co wykazały badania?
Z różnych badań naukowych wynika, że:
Rzeczywiście, kilka badań opisuje niezwykle spójne powiązanie między poziomem witaminy D we krwi oraz ryzykiem przedwczesnej śmierci.
[su_icon_panel color=”#b22121″ border=”1px dotted #f82d2d” shadow=”0px 0px 0px #eeeeee” radius=”8″ text_align=”left” icon=”icon: exclamation” icon_color=”#ea3131″ icon_size=”82″]Okazało się, że pacjenci stosujący suplementy witaminy D mieli o 6% niższe ryzyko przedwczesnej śmierci.[/su_icon_panel]
Tosty i kanapki to niepozorne, a jednocześnie nieskończenie kreatywne formy posiłku – wystarczy kromka dobrego…
Śniadanie nie musi być nudne – a klasyczny omlet to świetna baza do kulinarnych eksperymentów.…
Masz ochotę na coś sycącego, chrupiącego i pełnego smaku? Oto 10 genialnych przepisów na kanapki,…
Smoothie to coś więcej niż tylko zmiksowane owoce. To energia w płynie, sposób na przemycenie…
Nie musisz być wegetarianinem, by pokochać te dania. Wegańskie i wegetariańskie przepisy z warzywami, strączkami…
Nie musisz być cukiernikiem ani spędzać godzin w kuchni, by przygotować przekąski, które są jednocześnie…