Rozpuszczalna w tłuszczach [su_highlight background=”#f70f13″]witamina D[/su_highlight] jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Niestety znaczna część osób ma jej [su_highlight background=”#f70f13″]niedobór[/su_highlight]. Możemy ją sobie dostarczyć wraz z jedzeniem (np. jajka, podroby, masło, tłuste ryby), jednak w przeciwieństwie do innych witamin, ciało ludzkie w przypadku kontaktu z promieniami słonecznymi potrafi samo ją wyprodukować. Dlatego można powiedzieć, że wit. D jest wręcz pewnego typu hormonem.
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
[su_icon icon=”http://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2016/12/Zrzut-ekranu-2016-12-27-o-14.23.04.png” background=”#3ba5d6″ color=”#fefefe” text_color=”#558ce5″ size=”16″ text_size=”22″]Wzmacnia kości[/su_icon]
Wit. D zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu z pożywienia. Badania wykazały, że suplementacja wit D:
Eksperci zalecają osobom mającym stężenie wit. D we krwi poniżej 12 ng/ml (25nmol/l) suplementacje wit. D w dziennej dawce 20-25 mcg (800-1000 jm). Suplementacja jest istotna szczególne w okresie jesienno-zimowym u dzieci i osób starszych.
[su_icon icon=”http://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2016/12/Zrzut-ekranu-2016-12-27-o-14.23.04.png” background=”#3ba5d6″ color=”#fefefe” text_color=”#558ce5″ size=”16″ text_size=”22″]Zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy[/su_icon]
Wit. D zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 1 i 2.
W przypadku cukrzycy typu 1 u dzieci:
W przypadku cukrzycy typu 2 u dzieci i dorosłych:
[su_icon icon=”http://motywatordietetyczny.pl/wp-content/uploads/2016/12/Zrzut-ekranu-2016-12-27-o-14.23.04.png” background=”#3ba5d6″ color=”#fefefe” text_color=”#558ce5″ size=”16″ text_size=”22″]Może poprawić zdrowie serca[/su_icon]
Witamina D poprawia zdrowie serca i zmniejsza ryzyko zawału. Co wykazały badania?
Z różnych badań naukowych wynika, że:
Rzeczywiście, kilka badań opisuje niezwykle spójne powiązanie między poziomem witaminy D we krwi oraz ryzykiem przedwczesnej śmierci.
[su_icon_panel color=”#b22121″ border=”1px dotted #f82d2d” shadow=”0px 0px 0px #eeeeee” radius=”8″ text_align=”left” icon=”icon: exclamation” icon_color=”#ea3131″ icon_size=”82″]Okazało się, że pacjenci stosujący suplementy witaminy D mieli o 6% niższe ryzyko przedwczesnej śmierci.[/su_icon_panel]
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…