Istnieją setki różnych mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym. Większość z nich to bakterie, które są przyjazne. Tzw. dobre bakterie wytwarzają wiele ważnych składników odżywczych, w tym [su_highlight background=”#ff0d46″ color=”#ffffff”]witaminę K i niektóre witaminy z grupy B.[/su_highlight] Pomagają one również rozbić błonnik, którego organizm nie może strawić, przekształcając go w korzystne dla organizmu kwasy tłuszczowe o krótkim łańcuchu, takie jak [su_highlight background=”#ff0d46″ color=”#ffffff”]maślan – substancja przeciwzapalna [/su_highlight]
Rozróżniamy dwie główne rodziny pożytecznych bakterii w jelitach: [su_highlight background=”#1e8d2f” color=”#ffffff”]Bacteroidetes i Firmicutes.[/su_highlight] Wygląda na to, że masa ciała jest powiązana z równowagą tych dwóch rodzin. Zarówno badania przeprowadzone na ludziach, jak i na zwierzętach wykazały, że osoby (bądź osobniki) z prawidłową masą ciała mają inne bakterie jelitowe niż osoby/osobniki z nadwagą lub otyłością. W badaniach tych, osoby z otyłością ma więcej Firmicutes i mniej Bacteroidetes, w porównaniu do osób z prawidłową masą ciała. Istnieją również badania na zwierzętach, które wykazały, że gdy bakterie jelitowe od myszy otyłej przeszczepia się do chudej myszy, to chuda mysz tyje. [su_highlight background=”#1e8d2f” color=”#ffffff”]Wszystkie te badania sugerują, że bakterie jelitowe mogą odgrywać istotną rolę w regulacji masy ciała.[/su_highlight]
Uważa się, że niektóre probiotyki mogą hamować wchłanianie spożywanego cukrów, zwiększając przy tym ilość tłuszczu wydalonego z kałem. Innymi słowami, sprawiają, że „żniwo” kaloryczne z przyjmowanych pokarmów jest mniejsze. Stwierdzono, że niektóre bakterie, takie jak z rodziny Lactobacilli, [su_highlight background=”#1e8d2f” color=”#ffffff”]mają tę zdolność zubożania diety w kalorie.[/su_highlight]
Badania wykazały, że niektóre szczepy z rodziny Lactobacillus mogą pomóc zredukować tkankę tłuszczową trzewną. W jednym z badań, jedzenie naturalnie fermentowanych produktów z Lactobacillus fermentum lub Lactobacillus amylovorus spowodowało zmniejszenie tkanki tłuszczowej o 3-4% w ciągu sześciu tygodni.
Dobrym przykładem są tego tupu produkty:
W innym badaniu poddano obserwacji 125 osób z nadwagą. Dietetycy badali wpływ suplementów z Lactobacillus rhamnosus na utratę wagi i utrzymania masy ciała. Badanie trwało 3 miesiące. W tym okresie, kobiety przyjmujące probiotyki straciły o 50 % więcej wagi w porównaniu z grupą stosującą fikcyjne pigułki (placebo). Spadek wagi trwał także podczas fazy podtrzymującej wagę.
źródła:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24912386
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22529959
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531715001037
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24330093
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22611376
http://www.ffhdj.com/index.php/ffhd/article/view/2
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24780623
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9406136
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15831718
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464612001399
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16033867
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17183309
http://link.springer.com/article/10.1007/s13679-014-0124-9
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17183312
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25884980
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23836895
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16960169/
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694611000410
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20927337
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24299712
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18684338/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23917447/
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0882401012001106
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25884980
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20216555
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23614897
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…