Badania pokazują, że nawet niewielkie ilości dodatkowego jodu (250 mikrogramów) powoduje niewielkie, ale znaczące zmiany w funkcji hormonów tarczycy u predysponowanych osób. Dieta bogata w żywność zawierają jod – w tym ryby morskie, warzywa, jaja i wodorosty – może pomóc w zapobieganiu jego niedoboru.
Suplementy zawierające jod nie powinny być przyjmowane przez osoby chorujące na Hashimoto, gdyż zbyt duża dawka jodu podawana w dłuższej perspektywie zwiększa ryzyko zachorowania na nadczynność tarczycy.
Badania :
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24351023
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25624699
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296437/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23046013
Kuchnia turecka to fascynująca mieszanka smaków i tradycji, będąca odzwierciedleniem bogatej historii i kulturowego melting…
Witajcie w kolorowym świecie tajskiej kuchni, gdzie każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Od…
Czy szukasz nowych, kreatywnych sposobów na wykorzystanie kaszy gryczanej w swojej kuchni? Oto dziesięć wyjątkowych…
Szukasz inspiracji, jak wydobyć pełnię smaku z karkówki? Oto dziesięć niezawodnych przepisów, które odkryją przed…
Zanurz się w świecie kremowych dipów, które dodają smaku i głębi każdemu posiłkowi. W naszym…
Czy wiesz, że można cieszyć się słodkościami bez wyrzutów sumienia? Oto siedem przepisów na szybkie,…