Mało kto wie, jak wiele właściwości zdrowotnych posiada popularna rzodkiewka. Już za czasów starożytnych zalecano rzodkiew na poprawę pamięci, zdolności poznawczych i intelektu, a także na poprawę funkcjonowania układu trawiennego.
witamin i minerałów, szczególnie dużo potasu, kwasu foliowego, witaminy C i antocyjanów „>Rzodkiewka zawiera szczególnie dużo potasu, wapnia, błonnika, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, cynku, potasu, witaminy C, witamin z grupy B i antocyjanów.
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
wapnia, fosforu i żelaza.”>Liście są potężnym źródłem Witaminy C, wapnia, fosforu i żelaza – zawierają dwukrotną ilość tych związków w porównaniu do korzenia! Najlepiej, by liście były młode i pochodziły z upraw ekologicznych.
Sok z rzodkiewki:
- oczyszcza (zwłaszcza skórę i płuca)
- odtruwa
- usprawnia pracę jelit, nerek, wątroby i dróg żółciowych
- obniża poziom złego cholesterolu (HDL)
- wspomaga usuwanie kamieni nerkowych.
Mikstura z rzodkiewki na poprawę pamięci i oczyszczenie organizmu:
Składniki:
- 200 gram rzodkiewki (białej czarnej lub czerwonej, najlepiej z liśćmi)
- 4 cytryny
- 3 łyżki miodu
- kawałek korzenia imbiru (2-3 cm)
- 2 łyżki cynamonu
Sposób wykonania:
Zmiksuj na gładko rzodkiewkę z imbirem i sokiem z cytryny. Dodaj miód i cynamon, następnie dobrze wymieszaj. Otrzymany syrop przelej do butelki i przechowuj w lodówce.
Miksturę zażywaj 2 razy dziennie po jednej łyżce. Kurację stosuj przez co najmniej miesiąc.