Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych (suchych)
- 2/3 szklanki płatków kokosowych
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki pokruszonej czekolady lub stalówek kakao (opcjonalnie)
- 1/3 szklanki miodu
- 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 3 szt Suszonych Daktyli (opcjonalnie)
Wskazówki:
- Wszystkie składniki mieszamy razem w naczyniu, do momentu dokładnego połączenia. Przykrawamy i wkładamy na 30 minut do lodówki.
- Po schłodzeniu, formujemy w kulik o dowolnej wielkości. Gotowe kulki należy przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku, przez okres do 1 tygodnia.
Wartości odżywcze:
Płatki owsiane – płatki produkowane z owsa siewnego. Zawierają dużą ilość, nienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnego błonnika , witamin B1, B6 i E, cynku, żelaza i wapnia.
Siemię lniane – Zawiera bardzo dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6. Ponadto w jego składzie znajduje się błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, witaminę E, cynk, lecytynę, flawonoidy i fitoestrogeny.
Nasiona chia – Nasiona pochodzą z Szałwii hiszpańskiej rośliny hodowanej w Meksyku i Gwatemali. Posiadają znacznie więcej kwasów omega – 3 niż np. łosoś. Są również bogate w wapń, żelazo oraz pełnowartościowe białko.
Czyli tego wszystkiego nie miksujemy tylko mieszamy?A co z daktylami jak wymieszac cale daktyle z pozostalymi skladnikami a pozniej uformowac z tego kulki? Strasznie niedokladny przepis .