Wiele przepisów kulinarnych, nawet na potrawy typu „fit”, zawiera kostki rosołowe, Vegetę lub inne tego typu produkty. Dlaczego lepiej powinniśmy przyrządzać potrawy bez nich? I czym możemy je zastąpić?

Wielu z nas nie potrafi gotować bez Maggi, lub też Knorr & Co. Ale niestety, kostki bulionowe aż kipią od soli, polepszaczy typu glutaminian sodu, cukru rafinowanym i konserwantów. Niezależnie od typu zup, sosów, gulaszów – mała magiczna kostka miło poprawia smak. Czy w szkle, torbie, czy w folii – składniki zmieszane są w odpowiednich proporcjach, gotowe do użycia czekają na półce w supermarkecie. Nigdy „kucharzenie” nie było tak proste jak dzisiaj. Jednak należy być świadomym, co dokładnie zawiera ta kostka i co taka „przyprawa” robi z Twoim jedzeniem, a później z Twoim organizmem…

 

Typowy skład kostki do zupy jest imponująco długi: sól, tłuszcz roślinny, wzmacniacz smaku: glutaminian sodu, inozynian disodowy, disodu guanylowaną, skrobia kukurydziana, tłuszcz z kurczaka (3%), środki zapachowe , kurkuma, marchew, cukier, ekstrakt drożdżowy, pietruszka, nasiona selera, kwas cytrynowy, bulion drobiowy (0,01%), barwnik: karmel amoniaku.

 

Znalezione obrazy dla zapytania kostka vegeta

źródło: http://czytajsklad.com/przyprawy-typu-kostka-rosolowa-bulion-jarzynka/

kostki-rosolowe-2

źródło http://czytajsklad.com/przyprawy-typu-kostka-rosolowa-bulion-jarzynka/

kostki-rosolowe-3

źródło http://czytajsklad.com/przyprawy-typu-kostka-rosolowa-bulion-jarzynka/

kostka-rosolowa-4

źródło http://czytajsklad.com/przyprawy-typu-kostka-rosolowa-bulion-jarzynka/

Sól kuchenna jest oczywiście ważnym elementem naszej diety. Ale w naszych czasach, czyli czasach masowej produkcji, jest „przeszmuglowana” niemal w każdym gotowym produkcie do spożycia. Zwłaszcza w słonych przekąskach, konserwach, chlebie, nabiale, wędlinach, mieszankach przyprawowych, dania gotowych, zupach typu instant, a nawet w słodyczach. Dopuszczalny limit dziennego spożycia soli wynosi 3 g. Kto jednak orientuje się nieco w swojej diecie dokładnie wie, że zwykle spożycie soli przekracza znacznie normę.

Tłuszcze roślinne mogą wydawać się nieszkodliwe. Niestety, nie wszystkie… W praktyce jednak często są to tłuszcze utwardzone, które są zarazem najbardziej krytycznym składnikiem kostki do zup. Produktem ubocznym uwodornienia tłuszczów roślinnych (czyli wskutek ich utwardzania) są szkodliwe tłuszcze trans.

Z okazji 34 urodzin motywatora
Rusza
PROMOCJA Na kurs wideo "Wszystko na temat zdrowia i zdrowych nawyków żywieniowych"
Oszczędzasz 331 zł
400zł  67zł

-82.75%

Promocja trwa jeszcze
w 3 dni nauczę cię więcej na temat odżywiania i zdrowia niż przeciętna osoba uczy się w miesiąc we własnym zakresie.
Czytaj dalej
Warto przeczytać  5 najskuteczniejszych domowych sposobów na błyskawiczne pozbycie się przeziębienia.

Dodatkowa tylko dzisiaj niepublikowany ebook “Atlas witamin” o wartości 19zł w prezencie.

E621 (glutaminian sodu) służy jako wzmacniacz smaku, szczególnie w zupach typu instant i konserwach, ale również bywa obecny w produktach mięsnych, rybnych i warzywnych. W umiarkowanych ilościach glutaminian sodu uważany jest za nieszkodliwy. Przedawkowanie może spowodować bóle głowy, migreny, ślepotę, uderzenia gorąca, jak również zaostrzyć objawy astmy.

E 631 (inozynian disodowy) należy do grupy wzmacniaczy smaku i zapachu, obficie dodawany do przypraw, sosów, koncentratów i kiełbasy. Ogólnie uważa się go za bezpieczny. Jednak każdy, kto cierpi z powodu kamieni nerkowych, powinien tego dodatku unikać.

Dla zdrowia i dobrego samopoczucia lepiej unikać kostek bulionowych i naszpikowanych chemią mieszanek przypraw, oraz zastąpić je zdrowszymi alternatywami. Przy pomocy naturalnych ziół, przypraw i soli morskiej można łatwo osiągnąć podobny efekt. Niezbędność półproduktów w naszej kuchni to tylko wymysł naszych czasów. Człowiek przez tysiąclecia obchodził się bez nich, stawiając na kulinarną różnorodność, która jest zapomniana w dużej mierze przez  Maggi, Knorr & Co., etc.

Opłaca się postawić w kuchni na (dające każdemu daniu niepowtarzalny smak) naturalne zioła i przyprawy. Oczywiście trzeba posiadać pewną ich kolekcję na kuchennej półce. Podstawowe wyposażenie to co najmniej: sól himalajska, ocet balsamiczny, cynamon, liście laurowe, kminek, kurkuma, kardamon, pieprz w różnych odmianach, papryka czerwona (ostra, słodka i wędzona), bazylia, pietruszka, imbir, kolendra, tymianek, oregano i rozmaryn.

Jeśli ktoś lubi mieć pod ręką szybkie rozwiązanie, może sam uprzednio zrobić zdrowe, domowe kostki do potraw . Oczywiście wymaga to trochę pracy, ale z pewnością można przygotować większą ilość, którą możesz potem przechowywać w zamrażarce.

Oto jeden z przepisów na domowe kostki bulionowe:

Składniki:

  • 1 paczka (pęczek) włoszczyzny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska lub himalajska
  • przyprawy do smaku, takie jak liść laurowy, pieprz, papryka ostra, kurkuma, ziele angielskie.
Warto przeczytać  Dlaczego mój mózg działa tak wolno ? 6 naturalnych sposobów na poprawę funkcji naszego podwzgórza

Wykonanie:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oliwie na małym ogniu. Posiekaj zieleninę, wrzuć ją do garnka z cebulą i czosnkiem, po czym zalej wodą tak, by przykryła zawartość naczynia . Następnie dodaj przyprawy i natkę, po czym duś wszystko na małym ogniu przez około 2 godziny.
  2. Wyjmij liść laurowy, warzywa z przyprawami przetrzyj, bądź zmiksuj do konsystencji puree. Masą wypełnij foremki do lodu. Po zamrożeniu, możesz wyjąć je z foremek i trzymać w zamrażarce zawinięte w papier.

Możesz również stworzyć własną przyprawę do zup. Aby to zrobić, po prostu weź paczkę suszonych warzyw (bez dodatków), czosnek granulowany, sól himalajską, przyprawy (papryka, pieprz, lubczyk, suszony korzeń pietruszki) i zmiel wszystko razem w malakserze lub w młynku do kawy.

Takimi domowymi mieszankami możesz zastąpić chemię w kuchni. A ciało ci za to podziękuje!

Jak użyteczny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Przykro nam, że ten wpis nie był dla Ciebie przydatny!

Pozwól nam ulepszyć ten post!

DARMOWY E-BOOK WPROWADZENIE DO ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH

e-book jest darmowym wprowadzeniem do kolejnych edycji tej książki. Jeżeli chcesz ściągnąć aktualną wersję i być informowany o uaktualnieniach tej książki zostaw swojego maila.

POBIERZ EBOOKA