Witamina C nie jest produkowana przez organizm ludzki. Stopień absorpcji również nie jest jednakowy u każdego z nas. Dlatego przyjmowanie stosunkowo sporych dawek witaminy C jest dobrą inwestycją dla zdrowia.
Zamieszczony 24 listopada 2011 roku biuletyn w Journal of Orthomolecular Medicine omawia badanie zreferowane w PubMed, wykazujące, że istnieje korelacja między [su_highlight background=”#ee2335″ color=”#ffffff”]wysokim stężeniem witaminy C a rzadszym występowaniem niewydolności serca[/su_highlight], a także między niższym poziomem witaminy C w surowicy a wzrostem śmiertelności.
Systematyczne jedzenie 1 łyżeczki kwasu askorbinowego :
- Zwiększa efekty [su_highlight background=”#ee2335″ color=”#ffffff”]chemioterapii[/su_highlight]
- Zwiększyć produkcje kolagenu w skórze i stawach
- Pomaga [su_highlight background=”#ee2335″ color=”#ffffff”]w leczeniu łuszczycy [/su_highlight]i innych zapalnych chorób skóry
- Przyspiesza regeneracje
- Pomaga w metaboliźmie tłuszczów, [su_highlight background=”#ee2335″ color=”#ffffff”]lepsza kontrola wagi[/su_highlight]
- Trwają obiecujące badania na temat wpływu kwasu oskorbinoweg na raka jelita grubego
- Wykazano, że kwas askorbinowy zatrzymuje wzrost naczyń krwionośnych w guzach nowotworowych
- Działa jak wiele silnych leków przeciwzapalnych, ale bez efektów ubocznych
- Działą uspokajająco
- Badania mówią, że witamina C może przyczynić się do spowolnienia procesu tworzenia przerzutów nowotworowych
- Usuwa przebarwienia na skórze
- W połączeniu z kwasem omega-3 łagodzi stres i [su_highlight background=”#ee2335″ color=”#ffffff”]działa przeciwzapalnie[/su_highlight]
- Pomaga w gojeniu ran, kości i stawów
- Jest naturalnym środkiem [su_highlight background=”#ee2335″ color=”#ffffff”]przeciwbólowym[/su_highlight]
- Zapobiega przerzutom różnych form raka
- Spowalnia postęp choroby Alzheimera i innych chorób neurodegeneracyjnych
- Naturalnie [su_highlight background=”#ee2335″ color=”#ffffff”]odtruwa wątrobę[/su_highlight]
- Zwiększa syntezę hormonów anabolicznych
Badania :
Douglas R.M. i wsp. Vitamin C for preventing and treating the common cold, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17636648Oxalate absorption and endogenous oxalate synthesis from ascorbate in calcium oxalate stone formers and non-stone formers, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15558527Ascorbate increases human oxaluria and kidney stone risk, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15987848High-dose parenteral ascorbate enhanced chemosensitivity of ovarian cancer and reduced toxicity of chemotherapy, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24500406
Czy taki kwas askorbinowy jest dostêpny w czystej postaci w aptekach?
Mówimy o l-kwasie askorbinowym? Że niby tym nie idzie przedawkować? A bóle w klatce i inne przypadłości? Naturalna C z dziką róża to rozumiem, ale l-kwas każdy jest syntetyczny! Tak czy nie?
??????????????????
Jedna łyżeczka to zdecydowanie za dużo! Ja codziennie rano piję wodę z kwasem askorbinowym ale dodaje jedynie 1/4 łyżeczki. Cała to dużo za dużo.