Wraz z nadejściem zimowej pory, nasz metabolizm zwalnia, a organizm przestawia się na tryb odkładania tkanki tłuszczowej. Warto wówczas sięgnąć po dodatkowe naturalne stymulanty, które pozwolą Ci podkręcić metabolizm. Królową spośród naturalnych tego typu „dopalaczy” jest każdemu znana papryka chili.

Właściwości kawa z chili

Papryka chili zawiera kapsaicynę, która potrafi przyspieszyć metabolizm o nawet 25%. Ponadto kapsaicyna ma wiele właściwości leczniczych, m.in.:

  • przeciwrakowe
  • przeciwbólowe
  • przeciwzapalne
  • korzystnie wpływa na układ krążenia

Proces przemiany materii wspomoże kofeina zawarta w kawie, która dodatkowo stymuluje organizm do poboru energii z tkanki tłuszczowej. Ponadto wiele badań wykazało, że kawa w umiarkowanych ilościach przedłuża życie. Ponadto kawa:

  • wykazuje ochronny wpływ przeciw cukrzycy i chorobie parkinsona
  • jest cennym źródłem antyoksydantów
  • zawiera witaminę PP i potas
  • podnosi poziom serotoniny

Kawa z chili po meksykańsku to doskonały sposób na przyspieszenie metabolizmu i poprawę nastroju.

Składniki (na cztery porcje):

  • 2/3 szklanki mocnego naparu kawy
  • 1 litr wody
  • 1 laska cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 pomarańcza
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego

Wykonanie:

  1. Pomarańczę pokroić na 5 plastrów. W rondlu umieścić wodę z kawą, cukrem, laską cynamonu, chili i skórką z jednego plastra pomarańczy.
  2. Gotować do momentu rozpuszczenia się cukru.
  3. Odstawić na 5 minut.
  4. Napój przelać przez sitko do filiżanek, podawać z plasterkiem pomarańczy i oprószony cynamonem.