Banan jest zdrowy, smaczny, oraz dostępny przez cały rok. I chociaż ciężko otrzymać z niego sok, to doskonale sprawdza się jako bazowy koktajlu – pozwala uzyskać doskonałą, kremową konsystencję i pyszny smak. Chciałbym się z Wami podzielić przepisem na doskonałe bananowe koktajle, które zapewnią energię, by w 100% wykazać się na treningu.
Plus koktajlu w formie płynnej
- szybkostrawny
- połączony z masłem kokosowym wydłuża uwalnianie energii – więcej siły na treningu
- bogaty w potas i magnez – usprawnia pracę mieśni na treningu / niweluje skurcze
- magnez poprawia regenerację protreningową i wrażliwość na insulinę
- zawiera błonnik, skrobię oporną – jest prebiotykiem dobroczynnym dla naszej flory jelitowej
- idealny przed i po treningu
Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia bananów
Fakt, że są smaczne, pożywne i dostępne przez cały rok, już jest wielką zaletą bananów. Ale na tym nie koniec. Banany są doskonałym źródłem potasu i magnezu, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i zapobiegają chorobom serca. Wysoka zawartość potasu sprzyja również zdrowiu kości. Owoce te są bogate w rozpuszczalny błonnik, przez co wspierają zdrowe trawienie i przeciwdziałają zaparciom. Zawierają również tryptofan – aminokwas aktywujący serotoninę, która jest aktywnym składnikiem w układzie nerwowym, przez co banany są również dobrym pożywieniem na lepszy sen.
Koktajl owsiano – migdałowo – bananowy:
- Owies ma wysoki poziom błonnika i białka, za to niski poziom tłuszczu. Jest zalecaną żywnością w leczeniu cukrzycy, gdyż posiada dużą ilość błonnika powodującego wolniejsze wchłanianie glukozy.
- Migdały są bogate w składniki mineralne (cynk, magnez, potas, żelazo, wapń), witaminy (E, kwas foliowy, B1, B2, B3), wielonienasycone kwasy tłuszczowe, białka i błonnin. Pomagają one również obniżyć poziom cholesterolu, utrzymać zdrowe serce i naczynia krwionośne, obniżyć ciśnienie krwi i wzmacniają kości, ponieważ są one bogate w wapń.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 2 szklanki lodu w kostkach
- 200 ml mleka kokosowego lub migdałowego
- 1/2 szklanki ugotowanych płatków owsianych
- 1/3 szklanki migdałów
- 1 łyżka masła kokosowego
Wszystkie składniki, oprócz lodu, zmiksuj w mikserze lub blenderem. Dodaj lód i miksuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Zielony koktajl bananowy:
- zielony koktajl pozwoli nam w smaczny sposób „przemycić” zdrowe, zielone warzywa do naszej diety. Pomaga usuwać toksyny, jest źródłem żelaza, oczyszcza układ trawienny, wpływa korzystnie na stan skóry, i nie tylko.
Składniki:
- 5-6 liści sałaty lub duża garść szpinaku
- 1 zielony ogórek lub seler naciowy
- garść kiełków
- suszony daktyl
- opcjonalnie: siemię lniane, nasiona chia
- nieco zimnej wody dla uzyskania pożądanej konsystencji
- 1 łyżka masła kokosowego
Połącz wszystkie składniki, prócz wody i zmiksuj. Następnie miksując dodawaj wodę, aż osiągniesz pożądaną konsystencję koktajlu.
Koktajl bananowo – kakaowy:
Oto trzeci i ostatni przepis na bananowy koktajl. Na pewno już kiedyś czytaliście o niesamowitych korzyściach zdrowotnych wynikających ze spożywania kakao. Ten koktajl pozwoli Wam łatwo włączyć kakao do codziennej diety.
Składniki:
- sok z 4 pomarańczy (opcjonalnie woda kokosowa lub mleko kokosowe)
- 2 łyżeczki kakao naturalnego
- 2 banany
- 1 mango
- 1 łyżka masła kokosowego
Zmiksuj wszystkie składniki. Możesz dodać więcej soku/wody, jeżeli wolisz rzadszą wersję koktajlu.