Użytkowników online: 106

Banan jest zdrowy, smaczny, oraz dostępny przez cały rok. I chociaż ciężko otrzymać z niego sok, to doskonale sprawdza się jako bazowy koktajlu – pozwala uzyskać doskonałą, kremową konsystencję i pyszny smak. Chciałbym się z Wami podzielić przepisem na doskonałe bananowe koktajle, które zapewnią energię, by w 100% wykazać się na treningu.

Plus koktajlu w formie płynnej

  • szybkostrawny 
  • połączony z masłem kokosowym wydłuża uwalnianie energii – więcej siły na treningu
  • bogaty w potas i magnez – usprawnia pracę mieśni na treningu / niweluje skurcze
  • magnez poprawia regenerację protreningową  i wrażliwość na insulinę
  • zawiera błonnik, skrobię oporną – jest prebiotykiem dobroczynnym dla naszej flory jelitowej
  • idealny przed i po treningu

Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia bananów

Fakt, że są smaczne, pożywne i dostępne przez cały rok, już jest wielką zaletą bananów. Ale na tym nie koniec. Banany doskonałym źródłem potasu i magnezu, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i zapobiegają chorobom serca. Wysoka zawartość potasu sprzyja również zdrowiu kości. Owoce te są bogate w rozpuszczalny błonnik, przez co wspierają zdrowe trawienie i przeciwdziałają zaparciom. Zawierają również tryptofan – aminokwas aktywujący serotoninę, która jest aktywnym składnikiem w układzie nerwowym, przez co banany są również dobrym pożywieniem na lepszy sen.

Oto 6 korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia bananów

Koktajl owsiano – migdałowo – bananowy:

  • Owies ma wysoki poziom błonnika i białka, za to niski poziom tłuszczu. Jest zalecaną żywnością w leczeniu cukrzycy, gdyż posiada dużą ilość błonnika powodującego wolniejsze wchłanianie glukozy.
  • Migdały są bogate w składniki mineralne (cynk, magnez, potas, żelazo, wapń), witaminy (E, kwas foliowy, B1, B2, B3), wielonienasycone kwasy tłuszczowe, białka i błonnin. Pomagają one również obniżyć poziom cholesterolu, utrzymać zdrowe serce i naczynia krwionośne, obniżyć ciśnienie krwi i wzmacniają kości, ponieważ są one bogate w wapń.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 szklanki lodu w kostkach
  • 200 ml mleka kokosowego lub migdałowego
  • 1/2 szklanki ugotowanych płatków owsianych
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 1 łyżka masła kokosowego

Wszystkie składniki, oprócz lodu, zmiksuj w mikserze lub blenderem. Dodaj lód i miksuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Zielony koktajl bananowy:

  • zielony koktajl pozwoli nam w smaczny sposób „przemycić” zdrowe, zielone warzywa do naszej diety. Pomaga usuwać toksyny, jest źródłem żelaza, oczyszcza układ trawienny, wpływa korzystnie na stan skóry, i nie tylko.

Składniki:

  • 5-6 liści sałaty lub duża garść szpinaku
  • 1 zielony ogórek lub seler naciowy
  • garść kiełków
  • suszony daktyl
  • opcjonalnie: siemię lniane, nasiona chia
  • nieco zimnej wody dla uzyskania pożądanej konsystencji
  • 1 łyżka masła kokosowego

Połącz wszystkie składniki, prócz wody i zmiksuj. Następnie miksując dodawaj wodę, aż osiągniesz pożądaną konsystencję koktajlu.

36 koktajle wzmacniające nasz organizm – odchudzający, odmładzający, oczyszczający organizm z toksyn

Koktajl bananowo – kakaowy:

Oto trzeci i ostatni przepis na bananowy koktajl. Na pewno już kiedyś czytaliście o niesamowitych korzyściach zdrowotnych wynikających ze spożywania kakao. Ten koktajl pozwoli Wam łatwo włączyć kakao do codziennej diety.

Składniki:

Zmiksuj wszystkie składniki. Możesz dodać więcej soku/wody, jeżeli wolisz rzadszą wersję koktajlu.