Zanim wszystkie jagody znikną, miałem dodać przepis na jeszcze jeden świetny deser z ich wykorzystaniem. Spójrz na ten cudowny cytrynowo- jagodowy chlebek paleo…
Jestem człowiekiem z przyzwyczajeniami, a małe rytuały życia mnie uszczęśliwiają. W każdą niedzielę rano budzę się, jem śniadanie i udaję się z rodziną na mój lokalny targ. Pierwsze miejsce w które idziemy to stoisko gdzie jest bezglutenowe pieczywo Kabina Pao de Queijo (lub miejsce brazylijskiego sera i chleba.) Dostaje jeden zwykły i jeden z oliwkami. Moja mała zjada zwykły od razu. Jeśli nie próbowałeś jedzenia pieczywa z mąki z tapioki, masz poważne braki. (Hmmm, czuję, że nowy post przepis nadchodzi!)
Po serach i chlebach, uderzę na moje ulubione stoiska rolników za potrzebą ich organicznych i sezonowych warzyw, trwa planowanie mojego tygodnia posiłków kiedy tam idę. Jest coś w konieczności bratania się ludzi, którzy tworzą jedzenie, dlatego, że karmimy się. Jak zawsze, dziękuję za możliwość uzyskania dostępu do świeżych, lokalnych, ekologicznych produktów przez cały rok.
OK, więc teraz pomówmy o tym cytrynowo- jagodowym chlebie.
Na naszych straganach na targu, zwykle napotkasz naszych lokalnych rolników sprzedających organiczne borówki. Nigdy nie można się oprzeć kupując ogromny kosz soczystych jagód do jedzenia, a my kochamy takie zakupy. Wiedząc, że był to prawdopodobnie ostatni tydzień, że widzimy je na rynku w tym sezonie, musiałem być dobrze zaopatrzony. A to jest to, co z nimi zrobiłem:
Ten bochenek wyszedł zaskakująco wilgotny i smaczny. Jest wypełniony bogatymi w białko jajkami, mąkę migdałową- składniki odżywcze, a jakże dobry dla Ciebie olej kokosowy.
Mam nadzieję, że ci się podoba!
Paleo Chlebek jagodowo- cytrynowy
Składniki:
1 i 1/2 filiżanki mąki migdałowej
1/4 szklanki mąki kokosowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
4 jajka
1/2 szklanki oleju kokosowego lub ghee topione
1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego
3 łyżki soku z cytryny
skórka z 2 cytryn
1 i 1/2 szklanki świeżych jagód
DO GLAZURY:
1/3 kostki masła kokosowego
2 łyżki oleju kokosowego, roztopiony
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny
gorąca woda
Rozgrzej piekarnik do 175 C. Dno blaszki do pieczenia wyłóż pergaminem.
Połącz mąkę migdałową, mąkę kokosową, sodę i sól w dużej misce. Odłóż na bok.
Wymieszaj jajka, olej kokosowy, miód / syrop klonowy, sok z cytryny i skórkę z cytryny, aż będą dobrze połączone.
Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj aż dobrze się połączą uzyskując jednolitą masę.
Rozłóż jedną trzecią ciasta na przygotowanym na dnie naczynia do pieczenia. Posyp 1/3 jagodami na wierzchu. Połóż kolejną warstwę ciasta i posyp znowu jagodami. Powtórz jeszcze raz z pozostałym ciastem i owocami jagodowymi.
Piecz 32-37 minut, aż wykałaczka włożona w centrum chlebka wychodzi czysta. Przykryj folią, jeśli góra zaczyna brązowieć zbyt mocno. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Podczas gdy bochenek się chłodzi, przygotuj glazurę przez ubicie razem wszystkich jej składników . Dodaj gorącej wody – po 1 łyżce do chwili aż otrzymasz błyszczącą, płynną, gładką konsystencję. Po ostygnięciu bochenka , wyjmij go z formy i polej glazurą po wierzchu bochenka, pozwalając jej spływać na boki. Smacznego!!
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…