Zanim wszystkie jagody znikną, miałem dodać przepis na jeszcze jeden świetny deser z ich wykorzystaniem. Spójrz na ten cudowny cytrynowo- jagodowy chlebek paleo…
Jestem człowiekiem z przyzwyczajeniami, a małe rytuały życia mnie uszczęśliwiają. W każdą niedzielę rano budzę się, jem śniadanie i udaję się z rodziną na mój lokalny targ. Pierwsze miejsce w które idziemy to stoisko gdzie jest bezglutenowe pieczywo Kabina Pao de Queijo (lub miejsce brazylijskiego sera i chleba.) Dostaje jeden zwykły i jeden z oliwkami. Moja mała zjada zwykły od razu. Jeśli nie próbowałeś jedzenia pieczywa z mąki z tapioki, masz poważne braki. (Hmmm, czuję, że nowy post przepis nadchodzi!)
Po serach i chlebach, uderzę na moje ulubione stoiska rolników za potrzebą ich organicznych i sezonowych warzyw, trwa planowanie mojego tygodnia posiłków kiedy tam idę. Jest coś w konieczności bratania się ludzi, którzy tworzą jedzenie, dlatego, że karmimy się. Jak zawsze, dziękuję za możliwość uzyskania dostępu do świeżych, lokalnych, ekologicznych produktów przez cały rok.
OK, więc teraz pomówmy o tym cytrynowo- jagodowym chlebie.
Na naszych straganach na targu, zwykle napotkasz naszych lokalnych rolników sprzedających organiczne borówki. Nigdy nie można się oprzeć kupując ogromny kosz soczystych jagód do jedzenia, a my kochamy takie zakupy. Wiedząc, że był to prawdopodobnie ostatni tydzień, że widzimy je na rynku w tym sezonie, musiałem być dobrze zaopatrzony. A to jest to, co z nimi zrobiłem:
Ten bochenek wyszedł zaskakująco wilgotny i smaczny. Jest wypełniony bogatymi w białko jajkami, mąkę migdałową- składniki odżywcze, a jakże dobry dla Ciebie olej kokosowy.
Mam nadzieję, że ci się podoba!
Paleo Chlebek jagodowo- cytrynowy
Składniki:
1 i 1/2 filiżanki mąki migdałowej
1/4 szklanki mąki kokosowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
4 jajka
1/2 szklanki oleju kokosowego lub ghee topione
1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego
3 łyżki soku z cytryny
skórka z 2 cytryn
1 i 1/2 szklanki świeżych jagód
DO GLAZURY:
1/3 kostki masła kokosowego
2 łyżki oleju kokosowego, roztopiony
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny
gorąca woda
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 175 C. Dno blaszki do pieczenia wyłóż pergaminem.
Połącz mąkę migdałową, mąkę kokosową, sodę i sól w dużej misce. Odłóż na bok.
Wymieszaj jajka, olej kokosowy, miód / syrop klonowy, sok z cytryny i skórkę z cytryny, aż będą dobrze połączone.
Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj aż dobrze się połączą uzyskując jednolitą masę.
Rozłóż jedną trzecią ciasta na przygotowanym na dnie naczynia do pieczenia. Posyp 1/3 jagodami na wierzchu. Połóż kolejną warstwę ciasta i posyp znowu jagodami. Powtórz jeszcze raz z pozostałym ciastem i owocami jagodowymi.
Piecz 32-37 minut, aż wykałaczka włożona w centrum chlebka wychodzi czysta. Przykryj folią, jeśli góra zaczyna brązowieć zbyt mocno. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Podczas gdy bochenek się chłodzi, przygotuj glazurę przez ubicie razem wszystkich jej składników . Dodaj gorącej wody – po 1 łyżce do chwili aż otrzymasz błyszczącą, płynną, gładką konsystencję. Po ostygnięciu bochenka , wyjmij go z formy i polej glazurą po wierzchu bochenka, pozwalając jej spływać na boki. Smacznego!!