Bardzo popularnym produktem spożywczym na Filipinach, w Wielkiej Brytanii czy USA jest okra, znana również pod nazwą piżmian jadalny i palce damy (ang. lady fingers).
Porcja wielkości kubka dostarcza średnio 30 kalorii, 3 g błonnika, 2 g białka, 7,6 g węglowodanów i 0,1 tłuszczu, 21 mg witaminy C, 80 mg kwasu foliowego i 60 mg magnezu. Można śmiało stwierdzić, że okra jest niesamowicie zdrowym warzywem, a do tego łatwo dostępnym.
Gotowana, duszona, surowa, delikatnie podsmażona, marynowana..to nie ma znaczenia – jest zdrowa w każdej formie i przez cały rok. Okra okazuje się pomocna przy wielu dolegliwościach, m. in:
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
Za sprawą tego przepisu możesz wyrównać poziom cukru we krwi:
Weź 4 świeże owoce okry i odetnij ogonki i główki. Przetnij 2-3 krotnie każdy owoc po czym zanurz pocięte owoce okry w wodzie (np. w szklance). Tak zanurzone pozostaw na noc. Pij tę wodę rano przed śniadaniem.
Chcesz zwiększyć ilość białka w diecie, ale brakuje Ci pomysłów na smaczne i sycące posiłki?…
Wieprzowina to jedno z najbardziej wszechstronnych mięs, które można przygotować na dziesiątki sposobów – od…
Kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs w kuchni – jest uniwersalny, szybki w przygotowaniu…
Wołowina to jedno z najbardziej szlachetnych mięs, które zachwyca swoją soczystością i głębią smaku. W…
Naleśniki to klasyk, który można przygotować na setki sposobów – od puszystych po cieniutkie, od…
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej zaniedbujemy zdrowy sen. Nocne przesiadywanie przed ekranem, praca do…