Bardzo popularnym produktem spożywczym na Filipinach, w Wielkiej Brytanii czy USA jest okra, znana również pod nazwą piżmian jadalny i palce damy (ang. lady fingers).
Porcja wielkości kubka dostarcza średnio 30 kalorii, 3 g błonnika, 2 g białka, 7,6 g węglowodanów i 0,1 tłuszczu, 21 mg witaminy C, 80 mg kwasu foliowego i 60 mg magnezu. Można śmiało stwierdzić, że okra jest niesamowicie zdrowym warzywem, a do tego łatwo dostępnym.
Gotowana, duszona, surowa, delikatnie podsmażona, marynowana..to nie ma znaczenia – jest zdrowa w każdej formie i przez cały rok. Okra okazuje się pomocna przy wielu dolegliwościach, m. in:
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
Za sprawą tego przepisu możesz wyrównać poziom cukru we krwi:
Weź 4 świeże owoce okry i odetnij ogonki i główki. Przetnij 2-3 krotnie każdy owoc po czym zanurz pocięte owoce okry w wodzie (np. w szklance). Tak zanurzone pozostaw na noc. Pij tę wodę rano przed śniadaniem.
Kanapki to idealne rozwiązanie na szybki posiłek – można je przygotować w kilka minut, a…
Kortyzol, znany jako hormon stresu, pełni kluczową rolę w adaptacji organizmu do wyzwań codziennego życia,…
Magnez jest czwartym najliczniej występującym minerałem w organizmie człowieka, a mimo to często nie doceniamy…
Zdrowa dieta to Twój sekret młodości! Naturalne produkty, jak jagody, zielona herbata czy orzechy, pełne…
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów –…
Słodycze nie muszą być grzechem! Oto 10 przepisów na zdrowe desery, które nie tylko rozpieszczą…