Bardzo popularnym produktem spożywczym na Filipinach, w Wielkiej Brytanii czy USA jest okra, znana również pod nazwą piżmian jadalny i palce damy (ang. lady fingers).
Porcja wielkości kubka dostarcza średnio 30 kalorii, 3 g błonnika, 2 g białka, 7,6 g węglowodanów i 0,1 tłuszczu, 21 mg witaminy C, 80 mg kwasu foliowego i 60 mg magnezu. Można śmiało stwierdzić, że okra jest niesamowicie zdrowym warzywem, a do tego łatwo dostępnym.
Gotowana, duszona, surowa, delikatnie podsmażona, marynowana..to nie ma znaczenia – jest zdrowa w każdej formie i przez cały rok. Okra okazuje się pomocna przy wielu dolegliwościach, m. in:
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
Za sprawą tego przepisu możesz wyrównać poziom cukru we krwi:
Weź 4 świeże owoce okry i odetnij ogonki i główki. Przetnij 2-3 krotnie każdy owoc po czym zanurz pocięte owoce okry w wodzie (np. w szklance). Tak zanurzone pozostaw na noc. Pij tę wodę rano przed śniadaniem.
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…