Bardzo popularnym produktem spożywczym na Filipinach, w Wielkiej Brytanii czy USA jest okra, znana również pod nazwą piżmian jadalny i palce damy (ang. lady fingers).
Porcja wielkości kubka dostarcza średnio 30 kalorii, 3 g błonnika, 2 g białka, 7,6 g węglowodanów i 0,1 tłuszczu, 21 mg witaminy C, 80 mg kwasu foliowego i 60 mg magnezu. Można śmiało stwierdzić, że okra jest niesamowicie zdrowym warzywem, a do tego łatwo dostępnym.
Gotowana, duszona, surowa, delikatnie podsmażona, marynowana..to nie ma znaczenia – jest zdrowa w każdej formie i przez cały rok. Okra okazuje się pomocna przy wielu dolegliwościach, m. in:
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.
___________________________________________
Za sprawą tego przepisu możesz wyrównać poziom cukru we krwi:
Weź 4 świeże owoce okry i odetnij ogonki i główki. Przetnij 2-3 krotnie każdy owoc po czym zanurz pocięte owoce okry w wodzie (np. w szklance). Tak zanurzone pozostaw na noc. Pij tę wodę rano przed śniadaniem.
Szukasz pomysłu na smaczną, szybką i prostą w przygotowaniu kolację? Oto 10 sprawdzonych przepisów, które…
Przygotowanie odpowiedniego posiłku przed treningiem to klucz do osiągnięcia maksymalnej wydolności i skuteczności ćwiczeń. Wybierając…
Poranki mogą być pełne inspiracji, szczególnie gdy na talerzu pojawiają się wyjątkowe smaki. Przygotowaliśmy dla…
Utrzymanie dobrej kondycji fizycznej i psychicznej to jedno z najważniejszych wyzwań, z jakimi mierzymy się…
Dobry sen jest kluczowy dla zdrowia i samopoczucia, a dieta odgrywa w tym ogromną rolę.…
Poranki mogą być pełne smaku i różnorodności, jeśli zdecydujesz się na kreatywne podejście do śniadań.…