Przekąski do 100 kalorii możesz zawsze mieć przy sobie albo na szybko przygotować, kiedy dopada cię ochota na jedzenie. Dietetyczne przekąski zapobiegają napadom głodu i powodują, że w głównymi posiłkami spożywamy mnie kalorii. Pamiętaj również aby nie wpadać w fobię z liczeniem kalorii, praktycznie nie jesteś wstanie określić ile kalorii tracisz w ciągu dnia, lepiej zjeść więcej kalorii ze zdrowych produktów niż głodzić się doprowadzić do niedożywienia.
1.Banan w czekoladzie
– 1/2 mrożonego banana w plasterkach
– 2 kostki czekolady
Plastry banana polej 2 kostkami czekolady roztopionej w mikrofalówce.
2.Jogurt z miodem
– 1/2 szklanki jogurtu greckiego
– łyżeczka miodu
– szczypta cynamonu
Jogurt przełóż do miseczki, polej miodem i oprósz cynamonem.
3.Sałatka z owoców leśnych
– szklanka owoców leśnych (maliny, jeżyny, jagody, truskawki)
– łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy
Umyte i osuszone owoce, wsyp do miseczki i polej sokiem pomarańczowym.
4.Kromka chleba gryczanego z orzechowo-cynamonową nutą
– kromka chrupkiego pieczywa graham
– łyżeczka masła orzechowego
– szczypta cynamonu
Chleb posmaruj masłem orzechowym i posyp cynamonem.
5.Marchewki z hummusem
– 10 marchewek mini
– 2 łyżki hummusu
Marchewki maczaj w hummusie.
6.Pomidory zapiekane z serem i dźemem
– 2 małe pomidory
– 2 łyżki orzechów startych
– 2 łyżki parmezanu
– łyżka dżemu
Umyte pomidory przekrój na pół, obtocz w orzechach , posyp parmezanem i zapiecz w gorącym piekarniku.
7.Czipsy z jarmużu
– 1/2 szklanki porwanych liści jarmużu
– łyżeczka oliwy
Porwane liście jarmużu wymieszaj z oliwą. Rozłóż na blasze i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz, aż będą chrupiące.
8.Fasola na słodko – ostro
– 1/4 szklanki ugotowanych nasion fasoli (czerwonej lub czarnej)
– łyżka ostrej salsy
– łyżka jogurtu naturalnego
– odrobina miodu
Fasolę wymieszaj z salsą, podawaj z jogurtem.
9.Morele nadziewane serem pleśniowym
– 3 suszone morele
– łyżka sera pleśniowego
Owoce namocz w ciepłej wodzie, odcedź. Pokrusz ser pleśniowy. Nafaszeruj kawałkami sera.
10.Sałatka zielono-czerwona
– szklanka świeżych liści szpinaku
– 1/2 szklanki pokrojonych truskawek
– łyżka octu balsamicznego
Umyj i osusz liście szpinaku, wymieszaj z umytymi i pokrojonymi truskawkami. Polej octem balsamicznym.