Przekąski do 100 kalorii możesz zawsze mieć przy sobie albo na szybko przygotować, kiedy dopada cię ochota na jedzenie. Dietetyczne przekąski zapobiegają napadom głodu i powodują, że w głównymi posiłkami spożywamy mnie kalorii. Pamiętaj również aby nie wpadać w fobię z liczeniem kalorii, praktycznie nie jesteś wstanie określić ile kalorii tracisz w ciągu dnia, lepiej zjeść więcej kalorii ze zdrowych produktów niż głodzić się doprowadzić do niedożywienia.

1.Banan w czekoladzie

– 1/2 mrożonego banana w plasterkach

– 2 kostki czekolady

Plastry banana polej 2 kostkami czekolady roztopionej w mikrofalówce.

 

2.Jogurt z miodem

– 1/2 szklanki jogurtu greckiego

– łyżeczka miodu

– szczypta cynamonu

Jogurt przełóż do miseczki, polej miodem i oprósz cynamonem.

 

3.Sałatka z owoców leśnych

– szklanka owoców leśnych (maliny, jeżyny, jagody, truskawki)

– łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy

Umyte i osuszone owoce, wsyp do miseczki i polej sokiem pomarańczowym.

 

4.Kromka chleba gryczanego z orzechowo-cynamonową nutą

– kromka chrupkiego pieczywa graham

– łyżeczka masła orzechowego

– szczypta cynamonu

Chleb posmaruj masłem orzechowym i posyp cynamonem.

5.Marchewki z hummusem

– 10 marchewek mini

– 2 łyżki hummusu

Marchewki maczaj w hummusie.

 

6.Pomidory zapiekane z serem i dźemem 

– 2 małe pomidory

– 2 łyżki orzechów startych

– 2 łyżki parmezanu

– łyżka dżemu

Umyte pomidory przekrój na pół, obtocz w orzechach , posyp parmezanem i zapiecz w gorącym piekarniku.

 

7.Czipsy z jarmużu

– 1/2 szklanki porwanych liści jarmużu

– łyżeczka oliwy

Porwane liście jarmużu wymieszaj z oliwą. Rozłóż na blasze i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz, aż będą chrupiące.

 

8.Fasola na słodko – ostro

– 1/4 szklanki ugotowanych nasion fasoli (czerwonej lub czarnej)

– łyżka ostrej salsy

– łyżka jogurtu naturalnego

– odrobina miodu

Fasolę wymieszaj z salsą, podawaj z jogurtem.

 

9.Morele nadziewane serem pleśniowym

– 3 suszone morele

– łyżka sera pleśniowego

Owoce namocz w ciepłej wodzie, odcedź. Pokrusz ser pleśniowy. Nafaszeruj kawałkami sera.

 

10.Sałatka zielono-czerwona

– szklanka świeżych liści szpinaku

– 1/2 szklanki pokrojonych truskawek

– łyżka octu balsamicznego

Umyj i osusz liście szpinaku, wymieszaj z umytymi i pokrojonymi truskawkami. Polej octem balsamicznym.