Kiwi jest jednym z najpyszniejszych owoców całego świata. Pochodzi z północnych Chin, ale uprawiane jest w wielu krajach takich jak Włochy, Nowa Zelandia, Chile, Grecja czy Francja. Kiwi należy do najbardziej odżywczych owoców na świecie. Owoce te są bogate w wiele witamin, flawonoidów oraz minerałów. Kiwi jest bardzo popularne ze względu na orzeźwiający smak i bogactwo wartości odżywczych.
Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia kiwi:
Zapobiega nowotworom.
Skuteczna profilaktyka różnych rodzajów nowotworów, potwierdza to chińska medycyna ludowa. Od wielu lat kiwi zapobiega rozwojowi takich nowotworów jak: rak wątroby, rak piersi, rak żołądka oraz rak płuc. Ekstrakty z owoców kiwi hamują proliferację komórek nowotworowych i chronią przed endogennymi uszkodzeniami DNA.
Zapobiega uszkodzeniom DNA.
Kiwi jest bardzo bogate w witaminę C i jest ważnym rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem, chroni przed wolnymi rodnikami. Owoce te zawierają liczne flawonoidy i karotenoidy, odpowiedzialne za ochronę DNA przed stresem oksydacyjnym. Zawartość witaminy C i innych składników odżywczych pomaga zapobiegać problemom związanym z uszkodzeniami DNA i stresem oksydacyjnym.
Bilansuje zasadowość.
Kiwi jest sklasyfikowane jako „najbardziej alkaliczny” owoc. Oznacza to, że posiada minerały, które mogą zrównoważyć zawartość kwasową naszych posiłków. Zasadowy charakter kiwi jest bardzo potrzebny do utrzymania równowagi kwasowo- zasadowej i kontruje bardzo kwaśny charakter pożywienia które regularnie spożywamy.
Poprawia widzenie. Zawiera karoten i witaminę C. Badania potwierdziły, że jedzenie kiwi zapobiega utracie wzroku.
Wzmacnia odporność.
Owoce kiwi choć są małe, zawierają potężną dawkę witamin i wartości odżywczych, które służą wzmocnieniu odporności. Są bogate w witaminę C, D, B6, B12, K, cynk, kwasu foliowy, błonnik i inne składniki odżywcze. Kiwi idealnie wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega przeziębieniom i innym chorobom.
Chroni przed chorobami układu oddechowego.
Witamina C wspiera organizm w walce z chorobami układu oddechowego takimi jak astma. Okazuje się, że jedzenie kiwi dwa razy w tygodniu zapewnia już odczuwalne korzyści pacjentowi z astmą.
Pomaga regulować ciśnienie krwi.
Kiwi jest bardzo dobrym źródłem zdrowych elektrolitów potasu. Potas odgrywa ważną rolę w komórkach organizmu przez utrzymywanie płynów ustrojowych i elektrolitów w równowadze. Pomaga to utrzymać właściwe tętno i ciśnienie krwi.
Wzmacnia kości.
Kiwi zawiera sporą ilość wapnia, potasu, witaminy K i magnezu. Te składniki odżywcze są niezbędne dla rozwoju zdrowych kości.
Pomocny w trawieniu.
Kiwi daje obiecujące efekty w leczeniu jelita i zaburzeń trawienia. Liczne badania wykazały, że kiwi umożliwia zmniejszenie komplikacji związanych z zespołem nadwrażliwości jelita grubego a także chorobie zapalnej jelit.
Ma wpływ na skórę.
Obecność witamin i minerałów, w tym jonów potasowych, wapnia, żelaza i magnezu oraz witamin z grupy B jest idealną kombinacją dla zdrowszej skóry. Te witaminy i minerały pomagają też w krążeniu krwi i uwalniają od stresu.
badania :
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21586177
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21212530
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18505499
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15389574
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22172428