Użytkowników online: 102

Pigwa pospolita należy do rodziny roślin różowatych, do której należą m. in. jabłka i gruszki. Pochodzi z umiarkowanie ciepłych regionów południowo-zachodniej Azji. Dojrzały owoc pigwy przybiera odcienie żółtego, ma cierpki smak i rzadko spożywa się go na surowo. Często jest pieczony lub mrożony, celem zredukowania jego kwasowości. W praktyce to popularny składnik tradycyjnych potraw na Bliskim Wschodzie i w regionie Morza Śródziemnego, gdzie jest duszony z jagnięciną, koźliną i wieprzowiną. Azjatycka odmiana pigwy (bardziej miękka i soczysta) jest powszechnie znanym składnikiem dżemów i galaretek. Bywa też dodatkiem do tradycyjnej szarlotki, w celu nadania jej bardziej cierpkiego, wyrazistego smaku.

 

DOBROCZYNNE WŁAŚCIWOŚCI OWOCU PIGWY:

Jak większość owoców, owoc pigwy jest bogaty w substancje odżywcze, takie jak witaminy A, B i C, błonnik, jak również minerały: potas, miedź, selen, cynk, fosfor, wapń, żelazo i magnez. Cechuje się niską zawartością tłuszczu. Wysoka wartość odżywcza owocu pigwy sprawia, że korzystnie działa na zdrowie człowieka na wiele sposobów:

1. Właściwości przeciwzapalne

Dojrzały owoc pigwy jest bogatym źródłem witaminy C, pokrywa 25% zalecanego dziennego zapotrzebowania (RDA). Witamina C przyczynia się do zwiększenia odporności i pomaga w leczeniu stanów zapalnych. Posiada również właściwości antyalergiczne. Owoce i ich ekstrakt z nasion mogą być stosowane do leczenia atopowego zapalenia skóry i zapalenia pęcherza moczowego. Można go również stosować do wytwarzania produktów żywnościowych dla osób cierpiących na alergie.

2. Sprzyja redukcji wagi

Owoce pigwy są niskokaloryczne, za to mają dużo błonnika. 100 g porcja świeżych owoców pigwy zawiera tylko 57 kalorii. Mają również bardzo mało tłuszczów nasyconych, sodu i cholesterolu. Wszystkie te cechy sprawiają, że owoc ten wspomaga utratę wagi i poprawia ogólny stan zdrowia.

3. Przysmak polecany dla cierpiących na wrzody żołądka

Związki fenolowe występujące w owocach pigwy chińskiej okazały się być skuteczne w łagodzeniu choroby wrzodowej żołądka. Ze względu na kojące działanie na cały układ trawienny, sok z pigwy jest również korzystny dla osób cierpiących na wrzody układu pokarmowego.

4. Pomaga na dolegliwości układu trawiennego

Owoc pigwy jest skutecznym lekarstwem na poranne mdłości. W połączeniu z miodem może pomóc w leczeniu zapalenia okrężnicy, biegunki, zaparcia i infekcji jelitowych. Syrop z owoców pigwy jest stosowany w leczeniu hemoroidów.

5. Jest kopalnią antyoksydantów

Owoc ten zachwala się z powodu obecności w nim związków fenolowych, które będąc silnymi przeciwutleniaczami zwalczają wolne rodniki w organizmie, spowalniają procesy starzenia się, a także zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowymi i udarom mózgu.

6. Środek zaradczy na nudności i wymioty

Gotowane lub pieczone owoce pigwy łagodzą nudności i wymioty. Są dobrym środkiem moczopędnym, pomagają usunąć nadmiar wody w organizmu.

Bądź ostrożny kupując owoce! Czy wiesz co oznaczają naklejone na nich naklejki?

7. Właściwości przeciwwirusowe

Badania wykazały, że owoc pigwy działa przeciwwirusowo. Związki fenolowe występujące w owocach chińskiej pigwy posiadają silne działanie przeciwgrypowe, chronią przed przeziębieniem i innymi patogenami wirusowymi.

8. Obniża ciśnienie krwi

Będąc bogaty w potas, owoc pigwy pomaga utrzymać wysokie ciśnienie krwi w ryzach.

9. Obniża poziom cholesterolu

Regularne spożywanie owoców pigwy pomaga obniżyć poziom LDL (tzw. zły cholesterol) we krwi, wspierając dzięki temu zdrowie serca.

10. Właściwości przeciwnowotworowe

Właściwości przeciwutleniające owocu pigwy pomagają organizmowi walczyć z wolnymi rodnikami i zniszczyć złośliwe komórki nowotworowe. Miąższ owocu pigwy zawieraja związki znane jako garbniki tj katechiny i epikatechiny. Związki te chronią błony śluzowe przed rakiem poprzez wiązanie się w okrężnicy z rakotwórczymi toksynami i substancjami chemicznymi.

11. Zmniejsza stres

Poszczególne przeciwutleniacze pomagają złagodzić stres i utrzymać spokojny umysł.

12. Przyjazny dla wątroby i oczu

Regularne spożywanie owoców pigwy jest korzystne dla osób cierpiących na choroby wątroby i oczu. W Chinach, namoczone i gotowane nasiona pigwy są używane jako specyfik na choroby oczu, ból gardła i zapalenie błon śluzowych.

14. Nasiona i olej z owocu pigwy:

  • nasiona owocu pigwy skutecznie leczą chrypkę, podrażnienie krtani i wiele innych schorzeń
  • olej zapobiega nadmiernemu poceniu się, wzmacnia serce, wątrobę i żołądek.

15. Inne zalety:

Sok z owoców pigwy wspiera leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, dróg oddechowych, niedokrwistości, gruźlicy, astmy, czerwonki i niewydolności wątroby.