Codziennie oddychamy, pijemy, jemy… Przyjmujemy w ten sposób niezbędny do życia tlen i substancję odżywcze. Niestety, jednocześnie wchłaniamy toksyny i inne odpady. Nasz organizm stara się odpierać wszelkie zanieczyszczenia przy pomocy organów, takich jak płuca i nerki, oraz wątroba – królowa detoksu.
Wątroba oczyszcza krew z toksyn, leków i alkoholu. Poza tym, przechowuje witaminy i minerały, oraz przekształca zmagazynowany cukier w energię użytkową. Wytwarza żółć, która pomaga trawić tłuszcze, powoduje rozpad hemoglobiny, insuliny i innych hormonów, oraz niszczy stare czerwone krwinki. Można założyć, że robi wiele dla zdrowia! Podobnie jak my, nasze wątroby mogą się „przepracować”. Na szczęście istnieje wiele ziół i przypraw, które pomagają wątrobie oczyszczać organizm. Najskuteczniejszymi z nich są tzw. gorzkie zioła. Gorzkie zioła pobudzają wątrobę do jeszcze lepszej pracy! Oto niektóre z nich:
Jest gorzkim ziołem pierwotnie stosowanym w medycynie ajurwedyjskiej. Nazywano go „błogosławiony oset”, ponieważ był uważany za panaceum. Jeśli chodzi o problemy trawienne i wsparcie wątroby, oset lekarski ma niewielu konkurentów. Przyjmowany w formie herbaty służy jako środek wykrztuśny, a w dużych dawkach jako środek wymiotny. Środek wykrztuśny jest czymś, co pomaga oczyścić drogi oddechowe z zalegającego śluzu. Jako środek wymiotny pomaga przy zatruciach. W mniejszych dawkach pobudza produkcję kwasów żołądkowych i wspomaga trawienie.
Znawcy kuchni japońskiej z pewnością znają tę roślinę. Podobnie jak oset lekarski, łopian jest gorzkim ziołem. Roślina w całości może służyć jako lek, jednak najpopularniejszy jest jego korzeń, który dodaje się do posiłków, parzy z niego herbatę, a nawet pożądza alkoholowe nalewki. Łopian jest stosowany głównie w celu oczyszczania krwi i detoksykacji wątroby. Służy też jako środek moczopędny. Pomaga usunąć toksyny, działa żółciopędnie, oraz wpływa łagodząco na narażoną na zanieczyszczenia wątrobę. Już w dawnych czasach Indianie stosowali łopian w leczeniu różnego rodzaju chorób, takich jak trądzik, egzema i łuszczyca. Wynika to z jego przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych i napotnych właściwości.
Czerwona koniczyna jest dziko rosnącym ziołem, które rośnie w północno-zachodniej Afryce, Europie i Azji. To zioło pod kątem właściwości zdrowotnych jest bardzo podobne do łopianu – podobnie jak łopian, oczyszcza krew i działa napotnie, wspomagając pozbywanie się toksyn wraz z potem przez skórę. Pomaga skutecznie leczyć choroby skóry, dlatego często jest składnikiem maści używanych w leczeniu stanów zapalnych. W celu wsparcia pracy wątroby, czerwona koniczyna stosowana jest pod postacią herbaty, charakteryzującej się lekko słodkim smakiem. Napar z tej rośliny stosuje się również jako środek wykrztuśny, pomagający usunąć zalegający w układzie oddechowym śluz.
Jednym z moich ulubionych składników sałatek jest rukiew wodna, znana pod nazwą rzeżucha. Rzeżucha jest doskonałym źródłem wzmacniającej kości i uszczelniającej naczynia krwionośne witaminy K, ważnej dla skóry witaminy A i białka. Ale czy wiesz, ale również pomaga w procesie detoksykacji organizmu? Rzeżucha jest bogata w siarkowe glikozydy, zwane glukozynolany. Związki te niesamowicie zwiększają detoksykujące zdolności wątroby! Wyniki badania przeprowadzone na University of Illinois potwierdziło, że te glukozynolany wspierają wątrobę w usuwaniu rakotwórczych substancji. Rzeżucha ma również właściwości moczopędne.
Szczaw polny jest kolejnym gorzkim ziołem na naszej liście. Wspiera wątrobę jako środek moczopędny, który wypłukuje toksyny wraz z moczem. To zioło jest jednym z głównych składników w popularnej (w medycynie alternatywnej) wzmacniającej herbaty ESSIAC, stosowanej m. in. w walce z rakiem, i nie bez powodu! Szczaw polny jest bogaty w składniki odżywcze, pomaga zwalczać zakażenia krwi, jak również oczyszcza ją z toksyn.
Szukasz pomysłów na wyjątkowe desery, które zachwycą twoich bliskich? Przedstawiamy 10 sprawdzonych przepisów na słodkości,…
Poranki to idealny czas, by rozpocząć dzień od czegoś smacznego i prostego w przygotowaniu. Oto…
Planujesz kolację, ale brakuje Ci pomysłów? Oto 10 wyjątkowych przepisów, które nie tylko zachwycą smakiem,…
Obiad to nie tylko codzienny posiłek, ale również okazja do kulinarnych eksperymentów i radości ze…
Poranki mogą być pełne smaku i kreatywności, jeśli tylko znajdziesz chwilę na przygotowanie czegoś wyjątkowego.…
Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i niebanalne obiady, które odmienią Twoje codzienne menu? Oto 10…
View Comments
zioła oczywiście ale nie w torebkach. Torebki czy papierowe czy plastikowe są toksyczne i zatruwają organizm. O tym też nalezy wspominać a zdjęcie ziół w torebce jest nietrafne
Super, fajnie tylko pytanie w jakim sklepie to można kupić? :)
na łące w odpowiednim czasie :)
na łące w odpowiednim czasie :)