Dlaczego warto pić bulion kostny?
Jeśli zobaczyłeś u siebie zwiększoną masę ciała, czujesz się zmęczony, widzisz zmarszczki i inne objawy starzenia się możesz mieć pokusy aby próbować sztucznie się odmłodzić np. przez zażywanie pigułek odchudzjących, picie napojów energetyzujących czy nawet wstrzyknięcie botoksu. Ale jest lepsze rozwiązanie: Bulion kostny. Jest to ostatnio bardzo popularny posiłek wśród gwiazd NBA czy też amerykańskich aktorów.
Bulion kostny, zawiera kolagen, który w czasie gotowania zmienia się w żelatynę. Duża zawartość żelatyny sprawia, że potrawa ta uchodzi za bardzo korzystną dla osób z urazami kostnymi i problemami stawowymi.
Żelatyna zawiera sporo proliny – substancji przyspieszającej regenerację chrząstek, stawów czy kości. Poza tym jedzenie żelatyny zaleca się, by poprawić kondycję włosów i paznokci.
Właściwości lecznicze żelatyny przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania jelit. Aby pozostać szczupłym i zdrowym trzeba mieć zdrowe jelita . Lekarze, którzy walczą z nadwagą u swoich pacjentów, twierdzą, że nie ma nic ważniejszego jak zdrowe i silne jelita. Jelita są domem dla milionów drobnoustrojów, które naukowcy nazywają mikrobiomem. Działa to jak swoisty ekosystem. Jeśli jest w równowadze, masz dużą różnorodność dobrych bakterii i niewiele złych.
Jeśli równowaga nie jest zachowana może dojść do:
– pomnożenia liczby mikrobów, które są toksyczne dla organizmu.
– może wystąpić zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego ( SIBO ), który charakteryzuje się wzrostem ilości i/lub nietypowym rodzajem bakterii w jelicie cienkim.
Oto niektóre powody wytrącenia z równowagi bakteryjnej w jelicie:
• Antybiotyki, które zabijają miliony dobrych bakterii.
• Niewłaściwa dieta
• Stres
• Leki zobojętniające sok żołądkowy
Gdy złe mikroby zyskują kontrolę w jelitach, lub gdy dobre bakterie namnażają się zbyt szybko, produkują substancje chemiczne, które powodują stan zapalny. Zapalenie ściany jelita źle wpływa na szczelność jelit. Pozwala to bakteriom, toksynom i odpadom uciec do krwiobiegu, gdzie układ odpornościowy identyfikuje je jako obce dla organizmu, wywołując falę zapalną.
Gdy układ odpornościowy dzień po dniu ma do czynienia z toksynami, które przepuściły jelita, w dłuższym czasie organizm uznaje to jako naturalny stan i nie jest w stanie z tym walczyć. Ten przewlekły stan zapalny leży u podstaw każdej choroby starzenia się, z powodu otyłości i cukrzycy, chorób serca i raka.
Żelatyna pomaga przekształcić nieszczelne jelito w silną barierę, lecząc przewlekły stan zapalny a przez to przyczynić się do lepszego funkcjonowania całego ciała. W rezultacie możesz tracić kilogramy i czuć się bardziej energiczny.
Ujędrnia skórę
Kolagen jest składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych, które ujędrniają i wzmacniają komórki w skórze. Znacznie bardziej skuteczne może być działanie na komórki od wewnątrz – poprzez wypijanie bulionu kostnego.
Bulion kostny zawiera także kwas hialuronowy, który nawilża skórę i usuwa drobne zmarszczki.
Wpływa na obniżenie wagi.
W przeciwieństwie do wodnistego bulionu, który można uzyskać z papierka, bulion z kości jest sycący. Wypijając kubek, możesz poczuć się jakbyś zjadł posiłek. W rezultacie, nie będziesz doświadczał głodu, nawet jeśli obniżysz spożycie żywności. Pacjentom, którym mają zalecenia obniżenia wagi lekarze polecają picie bulionu kostnego przez kilka dni z rzędu. Wielu z nich początkowo nie są przekonani do tej kuracji. Jednak szybko okazuje się, że masa spada z dnia na dzień, a oni są zaskoczeni, jak skutecznie bulion z kości zatrzymuje ich apetyt na cukier i fast foody.
Chroni stawy.
Twoje stawy zawierają chrząstkę pokrytą śliską powłoką , która umożliwia bezbolesne poruszanie kończynami. Podobnie, kości zwierzęce zawierają chrząstki. Oprócz tego, że są bogate w kolagen, chrząstki zbudowane są z glukozaminy oraz zawierają pożyteczny siarczan chondroityny – te same składniki odżywcze, które lekarze przepisują jako suplementy do utrzymania zdrowych i sprawnych stawów. Polecane są głównie dla pacjentów cierpiących na zapalenia kości i stawów.
Można zrobić go we własnej kuchni
Wszystko czego potrzebujesz to duży garnek, kuchenka, kości, przyprawy, warzywa i kilka godzin , żeby bulion spokojnie gotował się na wolnym ogniu.
Wniosek jest jeden: Jakie inne leki pomogą pomóc Ci schudnąć? Co spowoduje że będziesz wyglądać młodziej. Co da Ci więcej energii, wyleczy Twoje stawy i usunie zmarszczki?
Bez recepty, bez wycieczki do apteki – bulion kostny -naturalny pokarm, z którego możesz jedynie czerpać przyjemność.
Gotować kilka godzin,czyli ile? I czy można zamrażac?
Mysle, ze ze 2 godziny. Ja będę go zamrazac 🙂
ja gotuję 24 godziny w wolnowarze, dodaję 2-3 łżki octu jabłkowego bio
Dwie godziny? Chyba nie. Ja gotuję min 12 h. Kości muszą się dobrze wygotować.
jaka jest różnica pomiędzy rosołem z kości a zwykłą rozpuszczoną we wrzątku żelatyną? Czy picie samej żelatyny będzie miał ten sam efekt?
Polecam bulion na giczy cielęcej. Coś wspaniałego dla zdrowia!
http://apetycznedebiuty.blogspot.com/search?q=gicz
Kości jakie wieprzowe czy wołowe ?
pół na pół 🙂
Podejrzewam że rodzaj użytych do bulionu kości ma znaczenie? Chyba ten z kości z supermarketu nie będzie tak super odżywczy(a nawet może zawierać pozostałości toksycznych substancji używanych przy hodowli zwierząt?), jak bulion z kości ekologicznych? Czy tutaj nie ma to znaczenia z jakich kości będzie gotowany?
a kości jakie? wołowe czy wieprzowe? czy jedne i drugie?
powyżej jest odpowiedź
ogony wołowe mają najwiecej kolagenu
Czy wywar z kurzych łapek też ma takie właściwości?
Nie aż takie ale również jest bardzo dobry, jak miał bym porównać po jest gorszy o ok.50%
Czytałam, że właśnie kurze łapki zawierają najlepiej przyswajalny kolagen
24-48 godzin się powinno gotować, jeśli chcecie mieć pełnowartościowy bulion szpikowy, a nie wodę smakową. Dobrze dodać coś kwaśnego by lepiej wyciągało składniki z kości i chrząstek.
Hej, jaka powinna być dzienna podaż tauryny w przypadku suplementacji z kreatyną, a ile bez (o ile jest jakaś różnica) ? Czy są jakieś przeciwwskazania co do wieku w przypadku tauryny ? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam ;).
A jak to się ma do kwasu moczowego?